Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • cysty na vaječníkoch

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pani doktorka, dnes som prvýkrát navštívila antisterilnú poradňu, keďže patrím medzi snažilky už dva roky a nič...Pri bežnom
    vyšetrení (USG vyšetrenie) mi lekár zistil dve cysty na vaječníkoch, jednú na pravom vaječníku (dosť veľkú ako pomaranč) a druhú menšiu na lavom vaječníku, okamžite mi odporučil operáciu a predoperačné vyšetrenia. Pred dvoma rokmi som prekonala silný zápal slepého čreva a následne mi ho laparoskopicky odobrali. Mám strach kvôli tým cystám...určite je nutná operácia? A čo to pre mňa znamená vzhľadom na to, že sa snažím otehotnieť???

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň prajem,
    veľmi rozhodujúcim faktorom je to akého sú cysty charakteru, či ide o takzvané folikulárne cysty (ktoré by teoreticky mohli prasknúť samé, prípadne by sa dali odsať) alebo ide o závažnejší nález tzv. endometriotických cýst (pri veľkostiach ako popisujete je v tomto prípade chirurg. zákrok nevyhnutný) a mali by aj dopad na želanú graviditu. atď. Ak však lekár doporučil chirurg. zákrok určite mal na to dôvod, či už čo sa týka veľkosti cysty alebo jej charakteru. V každom prípade, ak sa 2 roky snažíte otehonieť, laparoskopický zákrok bude určite prínos, požiadajte o urobenie chromopertubácie - teda vyšetrenie priechodnosti vaječníkov počas operácie. Z tohto pohľadu by som teda na vašom mieste zákrok podstúpila, je to vlastne aj prvý krok pri nezistených príčinách neplodnosti v centrách asistovanej reprodukcie.

Podobné otázky

  • ...

    , Autor: Registrovaný používateľ

    no s partnerom si davame velky pozor. mam napriklad aj nevolnosti ktore trvaju uz asi 3 mesiace robila som si testy a vysli mi negativne mam aj cystu na vajecniku.priznavam som pod stresom je mi neustale zle mam chut vracat moze to byt ovplyvnene aj tym stresom?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    poruchu menštruačného cyklu môžu spôsobovať aj cysty na vaječníkoch a taktiež stres (ak si správne pamätám ste pred maturitami). Každopádne aj pocit na zvracanie môže byť spôsobený stresom. Ak sú testy opakovane negatívne, zrejme tehotná nebudete.