Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nechcem byť tehotná

    , Autor: petuska22

    Dobrý deň,
    dúfam že vás neodradí moja otázka už len tým že mám 15 rokov... viem že som na to ešte mladá ale s mojím priateľom sme spolu na Silvestra spali. Možno si poviete že som sprostá, že som na to ešte mladá ale bola som rozumná aspoň v tom že sme si dali pozor a priateľ mal ochranu, ktorá ale nepomohla a praskla. Po približne 38 hodinách som si dala tabletku po a tiež som sa po sexe išla poumývať. Bojím sa, neviem čo mám teraz čakať... tehotná byť nechcem, doma by to nikto nezvládol. Aké sú potom možnosti ak bude to najhoršie a ja tehotná budem?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň prajem,
    nie som tu predsa na to aby som niekoho súdila :) Ak ste užila tabletku po 38 hodínach tehtoná nebudete, táto tabletka je veľmi účinnou metódou. Jedinou metódou ak by ste boli tehotna (čo ale nebudete) a dieťatko nechcete je bohužial interupcia. Vôbec by som sa však tým netrápila, skôr je pre Vás dôležite sa z toho do budúcna poučiť, a uvažovať nad formou antikoncepcie do. Tabletky "po" nie sú vhodnou formou ochrany pred neželaným otehotnením. Zvážte začatie užívania hormonálnej antikoncepcie ak máte pravidelne pohlavný styk.