Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • uterus

    , Autor: aajjkkaa

    DOBRY VECER, poprosim Vas o odpoved, poznate pripady zien s uterus unicornus cum cornu rudimentario bez komunikacie s cavum uteri?
    Otehotneli spontanne alebo iba s pomocou IUI ci IVF ET? Donosili uspesne deti? aj na prvy sup alebo museli zazit potraty? Aka je statistika uspesnosti donosenia deti v pripade zien so spominanou anomaliou?
    ZA ODPOVED PEKNE DAKUJEM.
    ajka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý večer,
    ide o veľmi špecifickú anomáliu, obávam sa, že štatistiky tejto diagnózy sú veľmi zriedkavé, kedže sa nejedná o častú vrodenú vývojovú chybu maternice.
    Podstatné je, že nie je vytvorená komunikácia medzi rudimentárnym rohom maternice a samotnou dutinou maternice, a tak sa nemusíme obávať , že by došlo k uhniezdeniu tehotenstva práve v tomto rudimentárnom rohu. Otehotnieť s touto diagnózou je možné aj spontánne, avšak tento stav sa považuje za istú formu subfertility - teda že vaša schopnosť otehotnieť a donosiť dieťa je znížená ale nie nemožná. Presne ako píšete, je u vás vyššie riziko potratu, najmä v 3-4 mesiaci tehotenstva, ale na druhej strane sú gravidity bez väčších komplikácií donosené do termínu pôrodu, kedy aj "polovičná" maternica zvládne kompletne výživu plodu. Držím palce

Podobné otázky

  • Folikumetria

    , Autor: Akanka

    Dobrý deň, mám 31 rokov uterus bicornis a žiadne deti. Mam za sebou 1 krát biochemicke a 1 krát potrat v 12TT. Od potratu sa nám rok nedarí. S ovulaciou som nemala problém,vzdy bola ale doktorka mi aj tak nasadila letrozol na stimuláciu. Vždy som ale mala veľké tie folikuly 28mm a viac ale vždy samé praskli. Ale neni to už vajko nekvalitné? Nikdy mi nič nedala aby mi skorej prasklo. Vždy sme čakali ci praskne samé. Žijem v zahraničí a tu je iný postup.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, veľkosť folikulu nehovorí o kvalite vajíčka. Príčin potratu v 12. týždni tehotenstva môže byť viacero. Ak sa na nič neliečite, väčšinou sa čaká na ďalšie otehotnenie a ak by opäť došlo k potratu, odosiela sa pacientka na hematologické, endokrinologické, imunologické a genetické vyšetrenie. Pri snahe otehotnieť sa odporúča praktizovať nechránený pohlavný styk 2 až 3 krát týždenne, počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, nálezy, USG, výsledky vyšetrení, ako aj ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Uterus subseptus

    , Autor: Miška Rejdy

    Dobrý deň, mám za sebou 3 potraty, 2x samovoľný v skorom štádiu a 1x MA v 9 tt. Pri poslednom tehotenstve mi na ultrazvuku zistili uterus subseptus. Dieťa bolo uložené skôr v rohu maternice takze nevedeli na 100% povedať, či bol potrat spôsobený prepážkou. Ostatné vyšetrenia hematológia, endokrinológia aj reprodukčná imunológia sú v poriadku. Je lepšie dať si prepážku odstrániť alebo je možnosť, že sa podarí dieťa donosiť aj s týmto problémom ? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže sa jedná o uterus subseptus, znamená to, že septum, teda prepážka nepredeľuje celú dutinu maternice, ale je iba v hornej časti dutiny. Sú ženy, ktoré ani nevedia, že majú takúto vývojovú chybu maternice a častokrát sa na to príde až pri cisárskom reze indikovanom pre polohu plodu zadočkom, pretože sa plod v maternici pre prítomnú prekážku nevie otočiť. Čo sa týka možného odstránenia prepážky, záleží od viacerých okolností a nálezu. Je dobré realizovať diagnostickú hysteroskopiu, pri ktorej sa kamerou prezrie aj dutina maternica a zvizualizuje sa septum. Podľa jeho hrúbky, dĺžky a ďalších okolností sa potom môže rozmýšľať o jeho prípadnom odstránení v prípade, že by to mohlo robiť prekážku pri otehotnení. Pri opakovaných potratoch by som ešte doplnil genetické vyšetrenie.

  • výsledky vyšetrenia

    , Autor: Katarína84

    Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať, poslednú menštruáciu som mala 12.6.2021, 2.7.2021 slabučké špinenie (trvalo 3 dni), odvtedy som menštruáciu nedostala...tehotenské testy negatívne...dnes som bola u gynekológa na vyšetrení, z krvi tehotenstvo vylúčené, aj zo sona...
    Zo správy gynekológa: uterus v AVF, endometrium 9mm, prav. homogénne, E/M junckia ostrá, myometrium bpn, ovária bilat. drobnofolikulárnej štruktúry, vľavo folikul 20m (LUF?), CFM fyziol., CD bez voľnej tekutiny
    Chcela by som sa spýtať, čo to vlastne znamená? Lekár mi len povedal, že mi zostal zaseknutý folikul (aj mi ho ukázal na sone) z ktorého sa neuvoľnilo vajíčko a preto som nedostala menštruáciu...viete mi to prosím vysvetliť? ako sa dá tomu predísť? už dlho chceme babätko a nedarí sa...ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, USG nález máte v poriadku. Niekedy sa vplyvom rôznych okolností, jedná sa však o hormonálnu záležitosť, stane, že nedôjde k ovulácii a to môže mať niekedy za následok aj to, že nedôjde k menštruácií. Predísť tomu neviete, nie je to žiadny nezvyčajný jav. Samozrejme, pri plánovaní tehotenstva sa tomu dá pomôcť alebo počkať do ďalšieho cyklu. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Lekárska správa

    , Autor: bebas22

    Dobrý deň, poprosila by som o vysvetlenie lekárskej správy. TVS- Uterus v AVF, v sagitalnej rovine vo funde o priemere 29 MM, myometrium: vo funde intramuralne uložený MU o pr. 12,8 MM, endometrium ostro ohraničené o výške 3,8mm, dutina bez GS, 43 ml s čírim cystickým útvarom o pr.39mm, ovarium vľavo o objeme 4,3 ml, s dobre rozvinutú folikulogenézou. Douglas bez tekutiny. Na vyšetrení som bola 10DC. Prosím Vás preložte mi tento nález do ľudskej reči. Myslíte, že v tomto cykle by sa dalo otehotnieť alebo mi blokuje menštruáciu tá cysta, nakoľko som dnes 42 DC. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe vyšetrenia USG vaginálnou sondou máte zistený myóm asi 13 mm (treba ho len sledovať, myóm takejto veľkosti nerobí žiadne ťažkosti), dutina je bez gestačného vačku, t.j. nie je vidieť tehotenstvo v dutine. Predpokladám, asi sa Vám časť textu vymazala, že pravý vaječník je s 39 mm cystickým útvarom. Ľavý vaječník je v poriadku. Oblasť malej panvy bez voľnej tekutiny. Spomínaný útvar na pravom vaječníku mohol byť aj dominantný folikul, keďže vyšetrenie bolo realizované pred ovuláciou, ťažko sa viem k tomu takto vyjadriť. Skúsiť otehotnieť môžete. Ak však máte nepravidelný menzes, je možné, že spomínaný cystický útvar nie je dominantný folikul, ale cysta, ktorá môže spôsobovať nepravidelnosť menštruácie ako aj problém s ovuláciou a tak s otehotnením. Väčšinou je postup taký, že sa USG vyšetrenie pri náleze cystického útvaru skontroluje po menštruácii. Ak cystický útvar pretrváva, asi sa nejedná o klasický folikul. Niekedy je vhodnejšie najprv odstrániť cystu laparoskopicky a následne sa snažiť otehotnieť. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • uterus duplex, endometrioza,skrateny krcok

    , Autor: matula25986

    dobry den, chcela by som sa opytat - mam diagnostkovanu dvojitu maternicu, endometriozu a skrateny krcok po dvoch konizaciach, min. rok sa nam podarilo otehotniet s IVF , vsetko sa vyvijalo dobre avsak v 22tt ma moj gynekolog poslal na serklaz koli krcku a po 5 dnoch som dostala krce/kontrakcie a po dalsich 4 dnoch som potratila to bol cca 23 tt ( boli sme v nemocnici a ani liecba neupokojila maternicu- pri prijme mi dali aj pesar) moja otazka vsak znie co robit resp. viem nejakymi vyziv. doplnkami pomoct maternici? co uzivat okrem kyseliny listovej? ako moje vnutro spravne pripravit na tehotnost ked mam take komplikacie? pri potrate mi nevydrzala na krcku ani serklaz ze jedna strana sa roztrhla - co do buducna s tym krckom ? viem ze 9 mesiacov zrejme prelezim a da sa este preventivne urobit serklaz v skorsom tt ako v 22tt ? resp. mate podobne skusenosti? a ako vplyva endometrioza na maternicu? dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vo Vašom prípade vzhľadom k nepriaznivej gynekologickej anamnéze ako aj skúsenostiam by sa u Vás dalo uvažovať o preventívnej cerclage. Je dôležité zistiť, prečo sa maternica naštartovala tak skoro. Absolvoval by dom určite výter z pošvy ako aj vyšetril cievkovaný moč za účelom vylúčenia infekcie, ktorá to mohla spôsobiť. Kyselinu listovú užívajte tri mesiace pred plánovaním tehotenstva. Tehotenstvo je prirodzenou liečbou endometriozy, nemyslím si, že ak ste už otehotnela, mala endometrióza zásadný vplyv. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.