Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Uterus subseptus

    , Autor: Miška Rejdy

    Dobrý deň, mám za sebou 3 potraty, 2x samovoľný v skorom štádiu a 1x MA v 9 tt. Pri poslednom tehotenstve mi na ultrazvuku zistili uterus subseptus. Dieťa bolo uložené skôr v rohu maternice takze nevedeli na 100% povedať, či bol potrat spôsobený prepážkou. Ostatné vyšetrenia hematológia, endokrinológia aj reprodukčná imunológia sú v poriadku. Je lepšie dať si prepážku odstrániť alebo je možnosť, že sa podarí dieťa donosiť aj s týmto problémom ? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže sa jedná o uterus subseptus, znamená to, že septum, teda prepážka nepredeľuje celú dutinu maternice, ale je iba v hornej časti dutiny. Sú ženy, ktoré ani nevedia, že majú takúto vývojovú chybu maternice a častokrát sa na to príde až pri cisárskom reze indikovanom pre polohu plodu zadočkom, pretože sa plod v maternici pre prítomnú prekážku nevie otočiť. Čo sa týka možného odstránenia prepážky, záleží od viacerých okolností a nálezu. Je dobré realizovať diagnostickú hysteroskopiu, pri ktorej sa kamerou prezrie aj dutina maternica a zvizualizuje sa septum. Podľa jeho hrúbky, dĺžky a ďalších okolností sa potom môže rozmýšľať o jeho prípadnom odstránení v prípade, že by to mohlo robiť prekážku pri otehotnení. Pri opakovaných potratoch by som ešte doplnil genetické vyšetrenie.