Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Lekárska správa

    , Autor: bebas22

    Dobrý deň, poprosila by som o vysvetlenie lekárskej správy. TVS- Uterus v AVF, v sagitalnej rovine vo funde o priemere 29 MM, myometrium: vo funde intramuralne uložený MU o pr. 12,8 MM, endometrium ostro ohraničené o výške 3,8mm, dutina bez GS, 43 ml s čírim cystickým útvarom o pr.39mm, ovarium vľavo o objeme 4,3 ml, s dobre rozvinutú folikulogenézou. Douglas bez tekutiny. Na vyšetrení som bola 10DC. Prosím Vás preložte mi tento nález do ľudskej reči. Myslíte, že v tomto cykle by sa dalo otehotnieť alebo mi blokuje menštruáciu tá cysta, nakoľko som dnes 42 DC. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe vyšetrenia USG vaginálnou sondou máte zistený myóm asi 13 mm (treba ho len sledovať, myóm takejto veľkosti nerobí žiadne ťažkosti), dutina je bez gestačného vačku, t.j. nie je vidieť tehotenstvo v dutine. Predpokladám, asi sa Vám časť textu vymazala, že pravý vaječník je s 39 mm cystickým útvarom. Ľavý vaječník je v poriadku. Oblasť malej panvy bez voľnej tekutiny. Spomínaný útvar na pravom vaječníku mohol byť aj dominantný folikul, keďže vyšetrenie bolo realizované pred ovuláciou, ťažko sa viem k tomu takto vyjadriť. Skúsiť otehotnieť môžete. Ak však máte nepravidelný menzes, je možné, že spomínaný cystický útvar nie je dominantný folikul, ale cysta, ktorá môže spôsobovať nepravidelnosť menštruácie ako aj problém s ovuláciou a tak s otehotnením. Väčšinou je postup taký, že sa USG vyšetrenie pri náleze cystického útvaru skontroluje po menštruácii. Ak cystický útvar pretrváva, asi sa nejedná o klasický folikul. Niekedy je vhodnejšie najprv odstrániť cystu laparoskopicky a následne sa snažiť otehotnieť. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.