Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Otáčanie bábätká v 37 tt

    , Autor: Miška14393

    Dobrý deň pán doktor chcem sa spýtať či už ste sa stretli s niečím takýmto že sa bábätko stále toci. Celý čas bola dole hlavou a teraz sa to začalo meniť. Bola mi plánovaná sekcia a dnes ako som išla na predoperačné vyšetrenia sa znova otočila tak sa to zrušilo. Myslíte že sa ešte môže otočiť? Nie je to nebezpečné ak sa tak veci točí je tam malo miesta že sa pupočnikova šnúra omota. Budú lekári vidieť v den pôrodu na sone či je pupočník v poriadku?
    35+6 dole hlavou
    36+0 KP
    36+5 dole hlavou

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď je to málo časté, už som sa párkrát s podobným prípadom stretol. Aj keď je to málo pravdepodobné, plod sa ešte môže otočiť aj v termíne. V prípade plodovej vody, či nástupu pravidelnej kontrakčnej činnosti pri príjme do nemocničného zariadenia odporúčam realizovať USG za účelom verifikácie polohy plodu. Samozrejme sa vrámci USG vyšetrenia realizujú aj prietoky v pupočníku. Každý tretí novorodenec sa rodí s pupočníkom okolo krku plodu. Pupočník okolo krku nie je dôvodom na cisársky rez. Postupujte podľa odporúčaní lekárov nemocničného zariadenia, kde plánujete rodiť.