Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,632 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Fraxiparin

    , Autor: cilka88

    Dobry den,
    aktualne som v 34tt, cele tehotenstvo som doteraz uzivala Anopyrin, no od dnesneho dna mi ho hematologicka nahradila injekciami Fraxiparin 0.4 (1x denne), kedze mam zvyseny D-dimer 1.66.
    Trosku ma zarazilo, ked mi neschvalili pichanie do ramena ani do stehna, iba do brucha mozem, lebo latka sa vraj lepsie vstrebe. No precitala som si na internete uz viacero nazorov od lekarov a neodporuca sa pichanie do brucha.
    Prosim Vas, aky je Vas nazor na to? A taktiez sa chcem opytat, ci je to podla Vas velmi vysoka hodnota D-dimeru pre dany tyzden? Mam strach z krvnych zrazenin, kedze kvoli tomu som uz 2x potratila, nechcem uz nic riskovat.
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, subkutánna (podkožná) aplikácia nízkomolekulárneho heparínu do brucha nie je kontraindikovaná, aj keď áno, vo vyššom štádiu tehotenstva je to, najmä pre budúcu mamičku, neprirodzené. V tehotenstve j e D-Dimér zvýšený u každej ženy. V III. trimestri, posledné 3. mesiace, rastie. Normy D-diméru v tehotenstve v III. trimestri sú relatívne hodnoty. V literatúre sa uvádzajú hodnoty D-diméru v III. trimestri do 1.5 mg/l. Podľa môjho názoru Vám môžu byť pichané injekcie nízkomolekulárneho heparínu do ramena, či stehna, ako aj do bokov.

Podobné otázky

  • Poporodná preeklampsia?

    , Autor: MacMaMa

    Dobrý deň, v prvom tehotenstve (2009) som mala preeklampsiu, porod bol v 36.tt akutnou sekciou. Teraz som 1.7. porodila planovanou sekciou v 39tt+6 zdraveho chlapceka Cele tehotenstvo /aj pred ním/ som mala tlak nízky, /cca90/60 - 115/75/, brala som preventivne aspirin a fraxiparin. Tri dni po porode ma zacala strasne boliet hlava a opuchla som, dala som si priniest tlakomer, mala som tlak 145/100. Isla som za sestrickou, poprosila ju zmerat tlak, ale ma len "sprdla", ze naco mam tlakomer v nemocnici a ze nohy ma kazda po porode opuchnute. Na dalsi den nas uz pustali domov. Od prichodu z porodnice /dnes týzden/ mam stale tlak zvyseny /najnizsi 140/90, max 170/105/, v piatok som mala v moci bielkoviny na + /som povodne zdravotna laborantka, tak si to viem pozriet/. Opuchy mi cez vikend nastastie uz zmizli - a s nimi 5kg vahy. No tlak sa drzi stale hore, iba po magnerote trochu klesne. Neustale ma boli hlava. Problem nastal ked som to chcela riesit s doktorom - gynekolog povie ze snad on nebude riesit tlak, ze mam ist k internistovi alebo vseobecnemu, vseobecny povie, ze v sestonedeli to ma riesit gynekolog, ze ved on ani nevie ze som rodila ani aky bol priebeh tehotenstva a ze toto je v nadveznosti na porod, /prepustacia sprava ostala u gynekologa/. Internista ma bez vymenneho listka nevezme. Prosim s kym a ako toto riesit, alebo to odoznie same? Zacinam mat pocit ze zena v sestonedeli neexistuje...:-) Okrem toho dost silno krvacam, .../za ten tyzden som minula viac vloziek ako snad za celych 27r menstruovania/. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, môže sa jednať aj o preeklampsiu. Pri pretrvávaní vysokého tlaku je vhodné navštíviť internistu, ktorý Vás nastaví na liečbu. Aj keď ste v šestonedelí, gynekológ by Vás aj tak poslal na interné vyšetrenie, liečba vysokého tlaku je v kompetencii internistu. Obvodný lekár Vás môže odoslať na interné vyšetrenie. Čo sa týka krvácania, vo všeobecnosti, pri gynekologických ťažkostiach, či ťažkostiach s operačnou ranou, s prsníkmi, pri teplotách, ktorých pôvod je pravdepodobne v zapálených prsníkoch, odporúčam navštíviť zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili.

  • Fraxiparine a anopyrin

    , Autor: Simonasimpsons

    Dobrý deň,
    momentálne som v piatom týždni tehotenstva a už tri dni mávam slabšie spinenie. Chcela by som sa Vás opýtať či mám mať obavy. Užívam anopyrin a fraxiparine 0,4 môžu tieto lieky spôsobovať spinenie? Ďakujem za Váš čas

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Keďže užívate kombináciu liekov na riedenie krvi, nepoznám ale žiadne bližšie okolnosti, ani dôvody nasadenia kombinovanej antikoagulančnej a antitrombotickej liečby, špinenie je u Vás oveľa viac pravdepodobné.

  • Pozitívne protilátky

    , Autor: Baška123

    Nadväzujem na moju predchádzajúcu otázku.
    Ďakujem Pan doktor upokojili ste ma akurat má zaujíma ked mi bola poskytnutá injekcia v auguste a zatiaľ teraz nie tak v prípade pozitívnych protilátok čo mi brali znova dneska by mi ju mali
    Pichnúť? Do toho si picham Fraxiparin a som diabeticka na inzulínovej pumpe už 17 rokov . Ale kompenzovana. Ďakujem Vám a prajem pekný večer
    B.B

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, s trombofílnym stavom u Vás a ani s cukrovkou to nemá nic spoločné. Áno, počas tehotenstva sa protilátky Rh faktora môžu aplikovať viackrát. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Pôrod

    , Autor: Stelka1803

    Dobrý deň chcela by som sa informovať 18.3. 2020 som mala v 38 tt spontánny pôrod s tým ze dcérka Stelka nam po 3 hodinách zomrela na zápal pľúc... S tým ze mne bola zistená embolia pluc podozrenie liečim sa fraxiparinom injekciami s tým ze výsledky z hematologie a interného sú v poriadku..... Po gynekologickej a psychickej strane som v poriadku a neskutočne vy mi pomohlo aby sme sa opäť mohli radovať....

    Chcem sa opýtať ci sa mozeme pokúšať alebo je potrebne nejakú dobu počkať...
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, keďže už ubehlo cca 10 týždňov od pôrodu, za predpokladu, že všetky komplikácie sú u Vás už vyriešené a vyliečené, počkal by som ešte 2 - 3 menštruačné cykly. Teoreticky sa môžete snažiť už aj teraz, začnite s užívaním kyseliny listovej.