Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Dojčenie

    , Autor: Aďka 2000

    Dobrý deň, chcem sa spýtať, či je možné po pôrode odmietnuť dojčenie? Ako sa v takomto prípade postupuje?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, zastavenie laktácie na vlastnú žiadosť sa dá zrealizovať priamo po pôrode v zdravotníckom zariadení, kde budete rodiť, prípadne ste rodili. Treba o tom informovať lekárov, ktorým podpíšete papiere a nasadí sa Vám liečba na zastavenie laktácie.

Podobné otázky

  • Krvácanie

    , Autor: Monka411

    Dobrý deň. Rodila som začiatkom novembra, 4 dni po pôrode mi bola robená kyretaz kvôli tvorbe koagul a zostatku placenty v maternici. Pár hodín po kyretazi som veľmi krvácala, prikladali mi na brucho ľad a podali oxytocín a metergin(snáď som to správne napísala) potom sa krvácanie zmiernilo. Cele sestonedelie som krvacala v norme, ku koncu to bolo slabe spinenie, pár dni skoro nič. Bola som 2x na kontrolnom sone kde bolo vidieť že tam ešte stále mám koagula a asi aj kusom placenty. Tento týždeň ma začali bolieť kríže vystrelujucou bolesťou a včera som začala krvácať. Bolesti mám dosť veľké, boli ma brucho a vystreľuje mi bolesť do krížou(nad zadkom) väčšinou len pri pohybe. Ale znepokojuje ma silne krvácanie a bolesť rodidiel. Viete mi prosím poradiť, či sa môže jednať o menštruáciu? Dcérku plne dojčím. Koncom mesiaca mam ísť na kontrolu, doktor teraz nepracuje.
    A ešte dodám, že som mala “lenivú” maternicu-nechcela sa zavinuť, horšie reagovala na injekciu a ak dojčenie ( necítila som bolesti sťahovania).
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu je veľmi ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Rozhodujúci je USG nález. Samozrejme, môže sa jednať aj o menštruačné krvácanie. Tým, že kojíte, môže byť menštruačný cyklus nepravidelný a krvácanie môže byť rôznej intenzity. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Krvácanie po pôrode

    , Autor: zizzi

    Dobrý deň, p. Doktor. Rodila som prirodzene pred 4 týždňami. Asi 2 týždne som krvácala, potom sa krvácanie už zjemnilo, a všimla som si, že odkedy sa mi dieťatko hlási na dojčenie každú hodinu-hodinu a pol zosilnelo mi krvácanie na intenzitu ako bolo tesne po pôrode. Ide o náhodu, alebo môže dojčenie súvisieť s krvácaním, a takto sa meniť? Bolesti nemám žiadne,jedine keď dojčím, tak sa občas objaví jemná bolesť podobná tej menštruačnej.
    Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, proces kojenia je obojstranne výhodný proces. Dieťatko sa napapá a počas kojenia dochádza k sťahovaniu maternice, čo spôsobí bolesti v podbrušku ako aj silnejšie krvácanie. Odsledujte si to. Pri akýchkoľvek ťažkostiach navštívte zdravotnícke zariadenie kde ste rodili eventuálne Vášho obvodného gynekológa.

  • Sestonedelie

    , Autor: Monicka Emmka

    Dobry den prosim Vas viem ze som nezodpovedna 15.8.2019 sa mi narodila dcerka a 28.9.2019 som mala pohlavny styk manzel tvrdi ze si daval pozor, bala som sa tak sim si hned rano 29.9.2019 isla kupit tabletku ellaone ale po uziti som si precitala letak v ktorom bolo zakaz dojcenia, mlieko odstriekavam a vylievam PROSIM Vas bude stacit 1 tyzden a potom mozem znova dojcit nechcem dcerke ublizit dakujem velmi pekne za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste užili emergentnú antikoncepciu v priebehu dojčenia dieťaťa, dojčenie prerušte na jeden týždeň od užitia podľa odporúčania.
    Vplyv dojčenia na dieťa v priebehu prvého týždňa po užití emergentnej antikoncepcie nie je známy. Týždeň odstavenia od mlieka by mal postačovať.

  • spazmolytika II

    , Autor: katka299

    Dakujem velmi pekne za odpoved, este ak Vas mozem poprosit...mam si davat kazdy den jeden cipok spasmopanu (v baleni je 5) pred dojcenim na uvolnenie toho krcka, doktorka mi povedala, ze moze hrozit zapal, ked ta krv neodtecie... chcem sa spytat ci ani toto uzivanie nebude problem z hladiska dojcenia. A ako by sa este dalo podporit to krvacanie okrem spominanych cipkov. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Nevidím dôvod aby ste užívala čípky alebo tabletky vždy pred dojčením,
    tie bolesti sú až také intenzívne?
    a očistky vám bez spasmolytík vôbec neodchádzajú?
    Dojčenie nie je vonkoncom týmito prípravkami podporované, a nijak nesúvisí, maztrenica sa intenzívnješie pri dojčení sťahuje a to vám spôsobuje kŕče a to vás bolí.
    Avšak nemalo by to vonkoncom mať až takúto intenzitu a hlavne postupom-každý deň by sťahy mali byť slabšie a slabšie.
    Na podporu dojčenia existuje mnoho preparátov, či už vo fomr ečajov alebo iných prírodných produktov.Mnoho z nich a účinných nájdene ľahko na internete.
    S pozdravom

  • dojcenie a krvacanie

    , Autor: katarina26

    Dobry den,som 14dni po spontannom porode,kolko dni by malo trvat krvacanie? lebo ja uz nekrvacam,len mam taky vytok,dojcim .....a este otazka,mozem si dat na ranu po siti tam dole calciovu mast na rxchlejsie hojenie,a kolko krat denne? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    krvácanie po pôrode je veľmi individuálne. To, že nekrvácate je v poriadku. Na ranu po šití si pripravte repíkové sedacie kúpele.