Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Menstruacia

    , Autor: Katkacer92

    Dobry den,

    chcem sa opytat, ci je normalne, ze po 5ich tyzdnoch po sekcii som dostala menstruaciu, uz 5ty den je je silna.... Ako na 1. den. Bolesti nemam.

    Je to normalne? Nemam sa obavat?

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, teoreticky je možné, že sa menštruácia dostaví skôr. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ste však ešte šestonedieľka, navyše po operačnom výkone, preto odporúčam gynekologickú kontrolu za účelom vylúčenia inej príčiny krvácania.

Podobné otázky

  • Krvácanie po sekcii

    , Autor: Jika

    Dobrý deň, 13.12. som mala planovanu sekciu, druhú v poradí. Nedojcim. Uz počas sestonedelia som dostala menstruaciu 16.1., stredne silnú. 24.1.som bola na kontrolu po sestonedeli a všetko bolo ok.
    30.1. zas prišla menstruacia, 3.a 4.deň velmi silne krvacanie. Obe trvali 6 dní.
    6.2. zas krvacanie, narazovite, do večera preslo, ďalší den len špinenie. Dnes 11.2.zas tmavohnedé krvacanie slabé. Co to môže byt? Nemam bolesti, ani zvýšenú teplotu. Nie je to krvacanie po styku, nezačalo bezprostredne po. Robí sa kyretaz aj po sekcii? Neporani sa operačná rana? Ak v maternici ostalo, co nemalo, ako je to možné? Ved pri sekcii by mala byt maternica dobre vyčistena. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenia môže byť viacero. Môže sa jednať aj o ovulačné špinenie. Ťažko povedať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Nemyslím si však, že je hneď potrebné uvažovať nad kyretážou. Áno, v indikovaných prípadoch sa realizuje revízia dutiny maternice vo forme odsatia obsahu dutiny maternice, aj po cisárskom reze. Ak však bola u Vás už realizovaná kontrola po šestonedelí a všetko bolo v poriadku, maternica musela byť čistá, bez reziduí. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Je možné dostať menštruáciu 5týždnov po pôrode?

    , Autor: Lenya

    Dobrý deň, je možné dostať menštruáciu 5týzdnov po pôrode? Po pôrode som sa čistila asi 4 týždne, potom krvacanie slablo až prestalo a znova sa objavilo, ale vyzerá to ako menštruačné krvacanie (sem tam je aj taká malinká zrazeninka)
    Je to možné? Alebo je to ešte čistenie z pôrodu?
    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to možné, že sa Vám dostavila prvá menštruácia od pôrodu. Je to individuálne u každej ženy. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Krvácanie

    , Autor: LenLi

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či je normálne že už ôsmy týždeň mám krvácanie od pôrodu sekciou. Miestami to bolo spinenie, miestami krvácanie. Bolesti nemám, no mám citlive brucho od pupka po jazvu.
    A ešte otázočka...opuch nad jazvou (doteraz necitlivý) kedy zmizne? Je potrebné na to nejako cvičiť/tlačiť?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, šestonedelie trvá osem týždňov, počas ktorých sa maternica má vyčistiť. Je otázne, či aktuálne krvácanie nie je už menštruácia. Oblasť jazvy a jej okolia bude necitlivé ešte niekoľko mesiacov, keďže boli preťaté povrchové nervové dráhy, ktorým potrvá, kým sa obnovia. Opuch, najmä nad jazvou, sa tak isto ešte môže vyskytovať. Vymizne do niekoľkých týždňov až mesiacov. Neurobíte s tým prakticky nič. Môžete si skúsiť masírovať dané miesto, prípadne si skúsiť natierať preparáty na hojenie jaziev. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Veľmi silná menštruácia

    , Autor: Smetana14

    Dobrý deň, chcela by som Vás opäť poprosiť o radu. Som 11 týždňov po sekcii, absolvovala som aj kontrolu po šestonedelí, všetko bolo v poriadku. Počas prvých 10 týždňov som nepravidelne špinila spočiatku silnejšie, potom už slabšie a s dlhšími prestávkami.
    Na kontrole po šestonedelí pred 3 týždňami mi lekárka povedala, že sliznica je pripravená a menštruáciu mám očakávať do pár týždňov.
    Pred piatimi dňami som začala krvácať, prvé štyri dni to bolo úplne normálne krvácanie ako pri bežnej menštruácii, avšak dnes v noci sa krvácanie dosť zintenzívnilo, je veľmi silné, cítim to aj keď ležím, sedím, a keď sa postavím, mám pocit, že sa krv zo mňa vylieva. Po prvej sekcii som takéto problémy nemala. Neviem preto, či je to normálne, alebo by som mala utekať na pohotovosť, aby to skontrolovali, či je s maternicou všetko v poriadku. Bolesti nemám takmer žiadne, občasné pichnutie v podbrušku, čo je pre mňa tiež novinka, keďže predtým som mala menštruácie hlavne v prvé dni veľmi bolestivé. Skôr momentálne pociťujem bolesti hlavy, ktoré neustupujú ani po užití tabletky proti bolesti. Železo užívam pravidelne od tehotenstva. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po každom pôrode dochádza dosť často k zmene intenzity, pravidelnosti, či trvania menstruačného cyklu. Je to individuálne u každej ženy. K intenzite krvácania sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Bolesť hlavy môže byť prejavom anémie z krvných strát, tabletky proti bolesti Vám preto nepomôžu. Aj keď sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť, odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, prípadne gynekologickú pohotovosť.

  • Ocistky a zrazeniny

    , Autor: Asti

    Dobry den. Dnes som 7my den po akutnej sekcii, pocas kt mi robili aj adhesiolyzu po predoslej sekcii. V nemocnici mi zacali ocistky uz rednut, ale mam dojem ze ako som sa doma rozpohybovala, tak su ocistky znova ako menstruacia, no so zrazeninami do 4cm velkymi. Teplotu nemam, jazva ma uz ani nejak neboli, dojcim od 4ho dna, myslite ze uz to moze byt problem a mam ist k doktorke? Dakujem :-(

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusí sa jednať o problém. Vysvetlenie je pomerne jednoduché. Počas pôrodu cisárskym rezom je dutina maternice otvorená a inštrumentálne vyčistená, na rozdiel od ženy po spontánnom pôrode, kedy sa dutina maternice inštrumentálne nečistí, takže žena po spontánnom pôrode krváca obvykle silnejšie a od momentu pôrodu na rozdiel od pacientky po cisárskom reze, u ktorej maternici pomôžeme tým, že ju počas výkonu vyčistíme, a tým je aj špinenie po cisárskom reze minimálne alebo žiadne a až po rozbehnutí laktácie dôjde ku krvácaniu a odchodu očistiek, ktoré môžu byť v prvé dni aj vo forme krvných zrazenín. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.