Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hlavička nalieha

    , Autor: linsss

    Dobry den

    Dnes na poradni ma lekarka dost vystrasila ked mi pocas vysetrenia oznámila ,ze hlavicka plodu nalieha ,ze je uplne nizko. Pytala sa ma ci to necitim. Krcok ke vsak tuhy neotvaram sa. Dnes som len 30+2 aka je sanca ,ze to potiahneme co najdlhsie ? Moze to vyvolat predcasny porod ? Termin mam.az 15.5.

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri vaginálnom vyšetrení, v závislosti od týždňa tehotenstva sa popisuje naliehajúca čiastka plodu, či sa jedná o hlavičku, zadoček, vedúcu čiastku plodu alebo drobné čiastky plodu. Ak je nález na krčku v poriadku, nemusíte sa obávať. Pri akýchkoľvek nejasnostiach sa nebojte informovať a pýtať Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Dilatovaná bránka

    , Autor: Veronka1987

    Dobrý deň, na poradni mi napísali, že je bránka dilatovaná pre prst v celom priebehu, hlavička nalieha na panvový vchod. Viete mi povedať čo to znamená ? Som v 36 týždni tehotenstva. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to primeraný nález. Ste pre prst otvorená a plod je hlavičkou dole. Neznamená to nič zlé. Ak nemáte žiadne ťažkosti, stačí kontrola poradne o týždeň, ako Vám bolo predpokladám odporúčané, v zdravotníckom zariadení, kde plánujete rodiť.

  • Vyvolávanie pôrodu po IVF

    , Autor: Ellie1209

    Dobrý deň,

    Som po IVF. Palpačne uterus normotonus, hrdlo 0,5cm, centralizuje, pre prst voľne otvorené, presiakle, hlavička nalieha na panvový vchod, PV netecie, vak vĺn zachovaný, kontrakcie 0. Plod je v poriadku, ja som takisto bez akýchkoľvek ťažkosti. Bolo mi odporúčané dohdonuť sa na vyvolávaní pôrodu (vraj prostaglandinmi) ostávajú mi 3 dni. No sama neviem zhodnotiť, čo je vhodné. Alebo je vhodné prirodzene vyvolávať pôrod nechráneným stykom aj napriek tomu, že mi už 3 týždne odteká hlienová zátka?

    Ďakujem za Váš názor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste už v termíne pôrodu, môžete mať nechránený pohlavný styk za účelom prirodzeného dozretia pôrodných ciest vplyvom ejakulátu obsahujúceho prostagladíny. Nález na pôrodných cestách máte priaznivý, takže sa dá realizovať indukcia pôrodu použitím prostaglandínov. Ak je všetko v poriadku, rozhodnutie je na Vás. Nepoznám všetky informácie, ani USG nálezy, výsledky biometrie plodu, ... Najvhodnejšie je sa poradiť s vyšetrujúcimi lekármi, ktorí poznajú všetky informácie a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

  • Hlavicka nalieha krcok 2cm

    , Autor: NEOMI32

    Dobry den chcela by som sa len opytat ako to vyzera somnou ked na poradni v nemocnici mi napisali do spravy len tolko

    vag:uterus zv.do grav.m.l.X , hrdlo sakral.lokal.,dlhe 2cm,vonkajsia branka pre spic,vnutorna branka uzavreta.
    Veduca ciatka plodu :hlav. Nalieha na vchod per USG,
    USG:biometria : akcia+pohyby+pphlav post II

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zatiaľ sa neotvárate, plod je otočený hlavičkou dole s chrbátikom na pravej strane. To, kedy porodíte, Vám však na základe nálezu nepoviem.

  • Blíži sa pôrod?

    , Autor: Dzovana

    Dobrý deň chcem sa opýtať dnes som bola na kontrole u gynekologia som 39+ 2 a chcela by som vedieť čo znamená čo napísal do knižky vag .hrdlo1.5 cm tuhé mediosakralne vonkajsie pre prst vnutorna pre spic prsta hlavicka nalieha vak.blan zachovaný ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, znamená to, že krčok maternice máte dlhý 1,5 cm a ste otvorená pre prst po vnútornú bránku, ktorá je pre špic prst, takže ešte nie je celý krčok maternice priechodný pre prst a nehmatať ešte hlavičku plodu. Primeraný nález na pôrodných cestách. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať vyšetrujúcich lekárov.

  • Naliehanie hlavičky

    , Autor: Katlyna01

    Dobrý deň, dnešným dňom som 34+4 týždni tehotenstva. Dnes som bola na kontrole a pán doktor pri vag. vyšetrení zistil, že krčok mám 1,5cm a hlavička nalieha. Chcem sa spýtať či je to v tomto týždni v poriadku alebo či je možný predčasný pôrod.

    Za Vašu odpoveď vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dôležitá je nie len dĺžka krčka, ale aj jeho dilatácia. Keďže nepoznám všetky informácie, neviem sa Vám bližšie vyjadriť. Najvhodnejšie je sa pýtať priamo vyšetrujúceho lekára. Predpokladám ale, že ak Vám gynekológ nepredpísal žiadne lieky, ani neodporučil hospitalizáciu, nález bol v poriadku.