Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tvrdnutie brucha

    , Autor: Trdllo

    Dobrý večer pán doktor ...mám taký problém mám strašne tvrdnutie brucha beriem 3xdenne magnezium ...ale nepomáha to ...tvrdnutie je stále ...minulý týždeň som bola na poradni a krcok je v poriadku ...lenze už dva dni ma boli celá chrbtica kríže na nevydržanie...ani ležať ani sedieť nič...A pritom sa vobec nenamaham...mam zvýšiť magnezium ? Ďakujem som 32+4tt

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri pretrvávaní ťažkostí odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa. Magnézium sa dá navýšiť do dávky 3x2 tbl/deň.

Podobné otázky

  • Prosba o radu

    , Autor: Ema30714

    Dobrý deň pán doktor, v pondelok som bola v poradni s nálezom : krčok 1,5cm, otvorená pre jeden prst, včera som bola znova, deň po termíne pôrodu, a v správe už som mala napísané, že pôrodné cesty pripravené, krčok 1cm, otvorená pre dva prsty. Ctg bolesti nevykazovalo, no tvrdnutie brucha a bolesti v krížoch a podbrušku mávam už dosť často, v noci som sa budila na bolesť chrbta, a ráno som mala taký hustý hlien dohneda.
    Odvtedy si sledujem aj tie tvrdnutia bruška, netrvajú dlho, no sú nepravidelné, raz po 20 minútach, raz po 8, tak po 9, na ďalšiu kontrolu mám ísť v nedeľu. Pri prvom pôrode cca 9rokov dozadu som mala bolesti pravidelné, a úplne iné, ležala som v nemocnici, tak som vedela,že som pod dohľadom, teraz som doma, tak možno preto také obavy.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa skôr jedná o predpôrodné bolesti, tzv. poslíčkov, kedy sa maternica štartuje. Nález na pôrodných cestách máte priaznivý, teda pripravený na pôrod. Spomínaný hustý hnedý hlien mohla byť hlienová zátka. Odsledujte si to. V prípade odtoku plodovej vody, krvácania, pravidelných kontrakciách každých 5 až 7 minút, absencii pohybov plodu, či nejasnostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Vyradenie liečby v 34+0

    , Autor: Zlatahviezda

    Dobrý deň pán doktor. Mám skrátený krčok od 20tt tehotenstva. Po korone som mala tvrdnutie brucha a bolesti v podbrušku. Najprv bol do 2.5cm. V 24+1 mi robili serkláž kde sa predĺžil na 3.1. Následne sa skrátil na 2.2. Od serkláže mám liečbu magnéziom, salbutamolom, isoptinom a samozrejme progesteron. Keďže vždy sa nájde nejaká infekcia raz e coli, potom pseudonomas a podobne vždy to preliečuju. Dávam si aj vaginálne probiotika.
    V 30tt ma previezli do Martina, pretože krčok sa skrátil na 1.4. Že vraj ho drži iba steh nakoľko mám lievik. Dnes mi bolo oznámené že od 34+0 sa vysadzuje liečba a uvidíme čo ďalej. Kontrakcie som do teraz nemala, nevieme či kvôli tlmeniu alebo nie. Nie je to nejak skoro na vyradenie utrogestanu aj ostatných liekov, hlavne keď je tam serkláž? Nejak by som chcela dobojovať aspoň do 36tt. Nakoľko aj prvý syn sa mi narodil kvôli takýmto problémom no tam ma museli občas tlmiť aj gynipralom a nebola mi robená serkláž. Pôrod prišiel spontálne (po týždni vyradenia liečby, mi praskla voda) samozrejme bol na neonatologii, keďže mal nižšie apgar skóre a mal infekcie (neviem či kvôli tomu že som bola dlhodobo otvorena)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardne sa liečba progesterónovým blokom, ako aj magnezioterapia začína vysadzovať po ukončenom 34. týždni tehotenstva postupne až do ukončeného 36. týždňa, kedy sa liečba končí úplne. Cerclagny steh sa odstraňuje až pri samotnom nástupe pôrodnej činnosti alebo väčšej progresii vaginálneho nálezu. Keďže už máte ukončený 34. týždeň tehotenstva, aj v prípade, že by sa pôrod rozbehol, jednalo by sa síce ešte o predčasný pôrod, ale s pomerne vyššou pravdepodobnosťou dobrej popôrodnej adaptácie novorodenca. Aj napriek opisu nepoznám všetky informácie, napríklad, či Vám bola podaná kortikoidná príprava pľúcnej zrelosti pľúc, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná.

  • Uterus bicornis a porod

    , Autor: Katarina304

    Dobry den, mam uterus bicornis + uterus subseptum. V 3/2019 bol prvy porod v 36 t. (Odtok plodovej vody) cisarskym rezom, dieta bolo otocene panvovym koncom, malo 1900 gr. Kontrakcie ssom mala od 30 t.
    Teraz som v 19 t. Pocitujem tvrdnutie brucha v okoli jazvy uz teraz. Je to vsetko indikacia pre druhy cisarsky rez? Ako je to v pripade vyvoj.vady?
    Veľmi ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, vzhľadom k okolnostiam bude vedenie pôrodu plánované cisárskym rezom. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach naštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne odošle na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia.