Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,375 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Novorodenec

    , Autor:

    Dobry den chcem sa opytat vcera mi robili cisarsky rez ....a malinku zatial len nosia ....ale pride mi ze vela spinka medzi tym ako mi ju donesu aj 8 hodin ci je to v poriadku alebo sa obavat niecoho ?...a zatial sa nepricucla a nedorkmuju ju ze ci ju oni zacnu a kedy a ci dietatko nie je hladne ked od vcera poriadne nepapalo

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, záleží od nemocničného zariadenia, v ktorom sa nachádzate. Ak ste na oddelení/klinike, kde sú pacientky po operácii preložené na JISku, novorodenca počas pobytu na JISke zvyknú doniesť 2-3x, aj v závislosti od stavu dieťaťa. Ak sa zatiaľ dieťa zatiaľ neprisalo, nič sa nedeje. Dieťa štandardne po pôrode schudne 10% svojej pôrodnej váhy, je to normálne. Rovnako tak má ešte zásoby od Vás, aj tak sa Vám mlieko spustí až na tretí či štvrtý popôrodný deň. Pri akýchkoľvek nejasnostiach sa nebojte pýtať lekárov alebo sestričiek novorodeneckého oddelenia.

Podobné otázky

  • Cisársky rez

    , Autor:

    Ak je všetko v poriadku kedy sa odchadza z nemocnice po cisárskom reze? Alebo da sa na 3 deň odísť na vlastne riziko ? Ako to je u vas v nemocnici saci ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, vo všeobecnosti sa mamička prepúšťa domov až po tom, čo nám oznámia z Novorodeneckého oddelenia, že novorodenec môže byť prepustený, čo je väčšinou 72 - 96 hodín od pôrodu za predpokladu nekomplikovaného priebehu, bez novorodeneckej žltačky a s priberaním novorodenca na váhe. Štandardne na našej klinike prepúšťame pacientky po cisárskom reze na 4. pooperačný deň. Po podpísaní negatívneho reverzu a prebratia všetkej zodpovednosti aj v prípade komplikácií na seba môžete byť prepustená kedykoľvek. Čo sa týka novorodenca, po uplynutí 24 hodín od narodenia a po podpísaní negatívneho reverzu a prebratia všetkej zodpovednosti za novorodenca v prípade akýchkoľvek komplikácií si môžete so sebou domov zobrať aj novorodenca.

  • AB0 inkompabilita

    , Autor: Jaja

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať, mám dve deti a pri oboch pri narodení bola diagnostikovaná novorodenecka žltačka kôli ABO inkompabilite.ja mám krvnú skupinu 0- a partner A-.prve dieťatko sme mali pod lampou takmer mesiac potom to už klesalo a to druhé bolo tiež pod lampou mesiac a nakoniec jej museli dávať transfúziu krvi. je nejaká možnosť ako predísť tejto novorodeneckej žltačke aby sa dieťa tak netrápilo? Jeden gynekológ mi vravel že pochybila moja gynekologicka vraj mi mala podať dake protilátky ďalší mi zase tvrdili že ak by sme chceli tretie dieťatko tak len cez umelé oplodnenie aby dieťatko malo krvnu skupinu po mne. Aká je teda pravda.manzel veľmi túži po synčekovi a ja sa obávam toho že ak ostanem opäť tehotná tak dieťatko sa narodí choré

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, novorodeneckej žltačke sa za normálnych okolností predísť nedá. Pravdou ale je, že napríklad dotepanie pupočníka po pôrode výrazne (až 10-násobne) zvyšuje riziko novorodeneckej žltačky. Krvnú skupinu Vašu ani Vášho partnera neovplyvníte a čo sa týka intenzity novorodeneckej žltačky, je to veľmi individuálne. Najlepšou liečbou novorodeneckej žltačky je skorá laktácia, ale to tiež veľmi neovplyvníte, prsníky sa nalejú a mliečko sa dostaví väčšinou na 3 popôrodný deň. Treba však povedať, že skupinové inkompatibility sú spravidla miernejšie a na rozdiel od Rh inkompatibility sa počtom tehotností ich vážnosť nestupňuje. Áno, je tu vyššia pravdepodobnosť, ak máte krvnú skupinu 0- a partner skupinu A-, že dieťa bude mať novorodeneckú žltačku, ale trvalé následky to mať nebude. Faktorov, ktoré na to môžu mať vplyv je viacero, od zrelosti pečene, teda lepšie povedané jej schopnosti upraviť bilirubín na rozpustnú formu, až po nástup laktácie a odbúravania bilirubínu. Niekedy sa pri Rh negativite oboch rodičov aplikujú anti-D protilátky, pretože šanca, že dieťa bude Rh pozitívne tu je. A čo sa týka pohlavia, to neovplyvníte, možno opäť vznikne z Vášho počatia dcéra. Dieťa sa choré, ak sa bavíme o krvných skupinách, nenarodí, toho sa báť nemusíte, novorodeneckú žltačku však očakávať môžete.

  • Pôrod cisárskym rezom

    , Autor: Sisi

    Dobrý deň prajem, chcem vás veľmi pekne poprosiť o radu, som v 30 TT tehotenstva a objavili sa mi kondylomy v okolí análneho otvoru.. Môj gynekológ ma poslal na chirurgické odstránenie s anestezou, no keď som bola na predoperacne mi p. Dr anesteziologicka povedala, keďže mam za sebou mimomaternicove a 2 samovoľne potraty a veľmi sa obávam ťažkosti spôsobené anestezou, že to nieje vôbec život ohrozujuci stav a keď som sa opýtala, či sa nič nemôže stať tak ze ona sa zaručiť nemôže, ale ze je to zbytočné a kľudne sa to môže riešiť bud pri pôrode alebo po.. Tak som bola spokojná a kľudná, no dnes som bola u môjho gynekológa tak on silou mocou trvá na zákroku, lebo vraj budem musieť rodiť cisárskym.. Otázka znie, keďže to isté ešte horšie som mala pri dcére pred 10 rokmi a vôbec žiaden problém, pôrod normálny, preto som teraz úplne zneistena, čo robiť, keď každý hovorí niečo iné, a fakt nechcem už teraz podstúpiť zákrok ale ani rodiť cisárskym.. Je to fakt nutné keď niekto v tom vidí problém a iný vôbec, ako to riešiť? Nechcem zneuctievat nikoho názor ale zas sa zbytočne nestresovat keď nemusím, ďakujem veeelmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, počas tehotenstva majú genitálne bradavice (kondylómy, condylomata acuminata) často tendenciu k rýchlejšiemu rastu a hoci sa nimi pri pôrode môže nakaziť aj novorodenec, to, že sa u vás objavili, nie je hneď dôvod na cisársky rez. Záleží na rozsahu nálezu a klinických ťažkostiach ženy, či sa odstraňujú už počas gravidity. Riziko prenosu infekcie počas tehotenstva je v podstate zanedbateľné, avšak počas pôrodu toto nebezpečenstvo už hrozí. Ak by sa jednalo o kondylómy v pôrodných cestách, potom tu hrozí riziko nákazy pre novorodenca a riešením je cisársky rez. Ak ich máte len v okolí konečníka a nález nie je rozsiahly, je na zvážení, ktorý postup bude pre Vás najvhodnejší. Nevidel som však nález, preto sa k tomu nemôžem bližšie vyjadriť. Kondylómy sa môžu odstraňovať aj v lokálnej anestézii, ale zákrok je nepríjemný aj tak, preto je na zvážení takýto postup. Ak je váš klinický stav dobrý, nemáte subjektívne ťažkosti, môžete sa rozhodnúť, že počkáte s odstraňovaním kondylómov až na obdobie po pôrode. Po pôrode sa lokálny nález môže upraviť a kondylómy budú mať menšie rozmery a ložiská budú menšieho rozsahu. Najčastejšie sa na ich odstránenie v ambulantnom alebo domácom prostredí používa „zmrazovanie“ tekutým dusíkom, pitie bylinkových čajov, používanie lastovičníka a cibuľovej maste.

  • ...

    , Autor: denna

    Dobrý den,chcela by som sa spytat,moj syn sa narodil 40+2 s vahou 4140 g,uz kratko po porode sa mi zdal iny ako ostatny novorodenci,taky vnimavy,prosto mi ako novorodenec nepripada,je mozne ze je to sposobene tou vyssiou vahou a preto je iny od ostatnych dvoj kilovych novorodencov?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    určite nie, každý novorodenec je íný, no jeho vnímavosť určite nie je spôsobená vyššou pôrodnou hmotnosťou. (Dvojkilový novorodenec je výrazne nezrelý, preto sa s takýmto bábätkom nemôžete porovnávať).

  • Ovcie kiahne

    , Autor: paulinia

    Dobry den, som v 38tt a porod ocakavam kazdu chvilku..Chcela by som sa vsak opytat jednu otazku. Mam 3,5rocnu dcerku ktora chodi do skolky. V tomto case maju po skolke rozsirene ovcie kiahne. Preto sa chcem opytat ak by dcerka kiahne dostala ake je pre mna a pre babatko riziko. Ja som kiahne v detstve prekonala. Mam radsej dcerku so skolky odhlasit? Dakujem velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    zatiaľ ste vy aj plod chránená vašou imunitou z prekonaných kiahní v detstve, a novorodenec je nimi chránený do cca 3 mesiaca po narodení. Preto myslím, že zatiaľ nie je nutné dcérku odhlasovať zo škôlky.