Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,989 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Znovu tehotna

    , Autor: eliska-3

    Dobrý deň 22.10. Som musela v 25 tt porodiť mŕtve dieťatko, prestalo byť srdiečko a malo vraj aj rastep chrbtice o ktorom som nevedela. Po pôrode ma vyčistili. Dnes som dostala MS. Aké by mohli byt rizika ak by som po tejto prvej ms otehotnela.? Povedali mi počkať aspoň 3 mesiace, no cítim sa dobre a mam už 32 rokov a žiadne dieťa, nechcem moc čakať. Prvé tehotenstvo sa nám podarilo až po roku. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, odporúčanie vyčkať aspoň 3 menštruačné cykly nesúvisí s Vašim psychickým stavom, ale súvisí s adaptáciou maternice a jej pripravenie sa na ďalšie tehotenstvo. Otehotnieť viete aj teraz, ide skôr o udržanie tehotenstva. Maternica potrebuje istý čas na regeneráciu, aby sa vytvorili vhodné podmienky na ďalšie tehotenstvo. Zakázať Vám otehotnieť nemôže nikto, vyskúšať to môžete. Nikto Vám jednoznačne tiež nepovie, že ak by ste teraz otehotneli, tak potratíte. Okolnosti som Vám ale trošku načrtol.

Podobné otázky

  • Pôrod

    , Autor: Mirka27op

    Dobrý deň .chcela by som sa opýtať 28.5.2021 som predčasne porodila 28tt 570g dievčatko cisárskym.moj druhý predčasný pôrod,oba cisárske.Dna 29.5.2021 som odišla z nemocnice . Do teraz bolo všetko v poriadku no zrazu mám bolesti podbrušku a brucho ako kebyže som tehotná....celé tehotenstvo som mala 82.5 kg potom som schudla na 76kg .Chcem sa opýtať či môžem byť znovu tehotná,keďže s priateľom máme radi sex začali sme dosť skoro ....asi týždeň dva po cisárskom ale veľmi opatrne....dávame si pozor aby som znovu neotehotnela aj keď ešte chcem ďalšie dieťa ale viem že maternica potrebuje viac času.Mozem otehotnieť aj s "kvapkami lásky"????alebo to môže byť iný problém a mala by som nastivit svojho gynekológa?Jazvu mám zahojenu no sem tam má ešte páli,boli a cítim také akoby ťahanie na ľavú stranu ako keď som mala ešte stychy.co mám robiť?mám s aby že sme niečo s partnerom pokazili? Za odpoveď vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, šestonedelie, ani obdobie kojenia nie je antikoncepcia, takže ak ste mali nechránený pohlavný styk, otehotnenie sa vylúčiť nedá. Ak máte v anamnéze už dva cisárske rezy, otehotnenie ani nie dva mesiace od operácie by bolo extrémne rizikové. Maternica sa po výkone hojí šesť mesiacov, preto sa odporúča otehotnieť najskôr rok až rok a pol od výkonu. Takto sa Vám k príčine ťažkostí neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Su krcove zily v posve dovodom na sekciu?

    , Autor: molkogurl

    Dobry den,
    v oktobri 2010 som mala porod sekciou v plnej narkoze. Dovodom bolo 11dnove prenasanie po termine a vobec som sa neotvarala ani po liekoch podanych v porodnici. Plod bol velky, maly mal 4100g a 54cm. Plna narkoza bola kvoli zlym vysledkom krvi, spinalka nebola pre mna vhodna nakolko som mala primalo trombocytov. Uz vtedy som mala problemy s krcovymi zilami ale nie v takom rozsahu ako teraz ked som znovu tehotna. Termin porodu mam v auguste 2013, krcova zila je bolestiva, nachadza sa na pravej DK, ide uz z posvy kde som si ju kvoli bolesti nahmatala okolo 18tt, cez velke pysky cez pravu slabinu, prave stehno az po lytko, na celom lytku mam aj hrozne rozsirene navrete modre a fialove a bolestive povrchove varixy, metlicky, az cez cele chodidlo po palce, beriem detralex a nosim kompresne pancuchy. Zila boli hlavne v rodidle a na lytku a chodidle bolia tie varixy. Chcem sa opytat, ci je toto dovodom na porod dalsou sekciou. Moja gynekologycka sa k tomu este nevyjadrila, ja by som osobne uprednostnila sekciu, mam strach ze mi ta zila v posve praskne alebo jazva po prvej sekcii. Mam 31 rokov. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    stav po cisárskom reze + varixy vulvy a dolných končatín a vaše želanie sú myslím dostatočným dôvodom na ukončenie pôrodu cisárskym rezom. Závisí však samozrejme od konkrétneho pracoviska a pôrodníka.