Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • menzes

    , Autor: odbornik6

    Dobry den chcem sa spitat som 7 tyzden po porode a zacala so krvacat ked som bola u lekara pobedal my ze tam mam kusky placenty alebo krv dal my inekciu a mne to trosku ustupilo mam krv len pri moceni a len trosku na vlozke co to znamena? A ked ma budu muset cistit ze ci to potom bude bolet a preco sa to uspava?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak by mal váš lekár podozrenie na na reziduá placenty po pôrode, asi by vás už poslal do nemocnice na kyretáž-čistenie.
    Je to krátkodobý zákrok v celkovej anestéze, nemusíte mať obavy.
    S pozdravom

Podobné otázky

  • Krvacanie po sestonedeli

    , Autor: Apolenkka

    Dobry den,
    Som 10 tyzdnov po vyvolavanom VEX porode, nekojim, uz som mala aj menzes a teraz asi 10 dni po menzese som zacala zase spinit, bolia ma aj krize, trva to treti den.
    Je to normalne ci si mam u gynekologicky ziadat skorsi termin?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenia môže byť viacero. Môže sa jednať aj o ovulačné špinenie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Nemusí sa však jednať o patológiu. Odsledujte si to.

  • Bol to menzes?

    , Autor: Sisa1111111

    Dobrý deň
    Plne kojim 6 mes a nemám menzes..len v novembri akoby slabike 2 dňové spinenie..len ruzove odvtedy nič..
    Bol to menzes alebo čím to mohlo byť
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, mohlo sa jednať aj o prvú menštruáciu po pôrode, ktorá pri plnom kojení môže byť iba vo forme pár dňového zašpinenia. Ak nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to. pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Šestonedelie a tehotenstvo, menzes

    , Autor: Simona228

    Dobry den.
    Mám 2 otázky.
    Je normálne takéto čistenie po porode? Po troch týždňoch od porodu som začala mat akoby menzes, po úplne minimálnom špinení jasná červená krv vo velkom množstve ako pri menštruáciu, trvala 7dni. Potom 3-4 dni bez spinenie, biely výtok a zrazu špinenie ktoré trvá zatiaľ dva dni. Je to v poriadku?

    2. Otázka.
    Je to mesiac od porodu druhého dieťatka v 37tt, spontánny pôrod, dieťatko zomrelo v brušku pretože si priskrtilo pupocnik, točila sa iba do jednej strany, bola veľmi aktívna.
    Obe moje tehotenstva boli bez jediného problému, mám 27 rokov.
    Môžeme sa začať pokúšať o ďalšie bábätko hneď po šestonedelí?
    Ďakujem pekne za Vašu odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin môže byť viacero. Na menštruáciu mi to nesedí. Skôr by som myslel na možné reziduá po pôrode, teda zvyšky placenty a blán, ktoré mohli ostať v maternici, prípadne je potrebné uvažovať aj o endometritíde, teda zápale v dutine maternice. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Určite však odporúčam gynekologické vyšetrenie. Keďže ste ešte šestonedieľka, najvhodnejšie je navštíviť zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili, kde sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Menzes a šestonedelie

    , Autor: Simona228

    Dobrý deň. 2.7. som porodila, žiaľ bábätko sa narodilo mŕtve. Bola mi zastavená laktacia Medocriptinom. Dnes sú to presne 3týzdne a už druhý deň mám silnejšie krvácanie, krv je jasne červená. Predtým to už bol taký dohneda výtok, a hlavne cez noc čistá vložka. Môže sa jednať už aj o menzes?
    Môžeme sa pokúšať aj hneď o bábätko, ak by bol teda toto menzes? Dr mi povedal, že po prvom menzese môžeme.
    Ďakujem za odpoved!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, teoreticky sa môže jednať aj o prvú menštruáciu. Keďže však nepoznám žiadne bližšie okolnosti pôrodu, týždeň tehotenstva, ani ďalšie informácie, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. So snažením otehotnieť by som počkal aspoň dva-tri mesiace, kým sa maternice trošku zotaví a vráti späť do svojho "normálneho" menštruačného fungovania. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Krvacanie po prvom menzese od porodu

    , Autor: Adrijka

    Dobry den pan doktor. Mam 42, som 8.mesiacov po porode cisarskym, prve dieta po umelom opl. a tehotenstvo s pouzitim medrolu koli reprodukcnej imunologii a kojim. Skor sa nam.dieta nepodarilo pocat. Po prvom menzese ktory nastal 6 mesiacov po porode som zacala krvacat cez menzes silnejsie potom slabsie, a neskor nastalo spinenie. Den dva prestame a zas . A od vtedy vkuse krvacam. Prvy mesiac tmavou krvou a dalsi uz svetlou cerstvou krvou. Gynekolog mi dal lieky peoti krvacaniu. Ked ich vysadim tak zacnem krvacat aj mimo cyklu. Vysetrenie neukazalo pricinu krvacania. Vyzera to na dysfunkčné krvácanie spôsobené hormonálnou dysbalanciou. Co s tym? Je to koli dojceniu? Ide na mna menopauza? Alebo ako to riesit dlhodobo? Budem teraz roky na liekoch proti krvacaniu? Uz mi dosli a co teraz.Gynekolog nevyzeral ze vie ako krvacanie bez priciny liecit. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, dysfunkčné krvácanie môže byť u Vás spôsobené na podklade hyperprolaktinémie, keďže kojíte. Bez hormonálnej liečby však asi k úprave spontánne nedôjde. Užívanie liekov proti krvácaniu, či už Dicynone alebo Ascorutin nie je z dlhodobej perspektívy riešením. Vhodné je realizovať hormonálny profil. Keďže krvácate, o menopauze sa baviť nemôžeme. Menopauza je stav, keď žena kontinuálne nekrváca viac ako 12 mesiacov.