Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,684 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Špinenie po missed abortion

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dňa 19.4. som bola poslaná na pozorovanie kvôli pomaly stúpajúcemu hcg a tomu, že nebolo nič vidieť v maternici ani mimo nej pri hcg 1400. 20.4. sa mi samé spustilo krvácanie a hcg začalo klesať. Po cca 10 dňoch bolo na nule. Krvácanie ako také nebolo extra silné, skôr ako klasický menzes. Trvalo to 5 dní. Uzavreli to nakoniec ako missed abortion. Od tej doby však stále prerušovane špiním. Jeden deň takmer vôbec, druhý trochu viac. Väčšinou je to v takej intenzite že nie je potrebná žiadna vložka a je to len po utretí na wc, v horších dňoch stačí intímka. Včera som začala občas počas dňa veľmi slabo krvacať červenu krv. Dnes sa to opakuje, ale je to znovu len občas. Myslíte že môže ísť o prvý menzes po potrate? A čo mohlo spôsobovať také dlhé špinenie? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže sa jednať o prvú “normálnu” menštruáciu po potrate. Maternici chvíľu trvá, kým sa vyčistí. Ak sa navyše nejednalo o regulérne tehotenstvo, keď v maternici nebolo vidieť zárodočné štruktúry, mohlo špinenie trvať aj dlhšie. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak bolo kontrolné USG v poriadku a betaHCG negatívne, malo by to byť v poriadku. Ak sa jednalo o plánované tehotenstvo, vyčkajte ešte dve menštruácie a môžete sa opäť začať snažiť otehotnieť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.