Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,685 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • strach

    , Autor: odbornik6

    Dobry den pani doktorka, chcela by som sa spytat ohladne porodu. Chcela by som otehotniet ale bojim sa porodu ze ako to bude boliet. Chcela by som babetko ale ten strach ma brzdi.Kcomu by ste prirovnali porodne bolesti. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    myslím si, že už v súčasnosti sa nemusíte tak obávať. Dnes sú dostupné metódy dostatočnej analgézie, pri ktorej sa pôrod dá zvládnuť. Strach z bolesti pri pôrode by vás určite nemal odradiť od tehotenstva.

Podobné otázky

  • Porod kliešťami

    , Autor: Katarina133

    Dobrý deň. Prvé dieťa som rodila vaginálne.. počas pôrodu som sa veľmi pomaly otvárala, mala dole nepostupovala, krvacala som, povedali, že to majú pod kontrolou.. .. mala som vysoké teploty, podávali mi lieky na teplotu a podľa záznamov aj epipen.. nakoniec musela ísť dcéra kliešťami, ešte aj tvaroˇickou hore bola otočená.. po pôrode som bola 3dni na hadickach a liekoch. Po pôrode som mala veľké problémy ohľadom konečníka, a nemohla som dlho sedieť, dávali mi čipky na bolesť.. Môže to byt indikácia na sekciu? Čakáme druhé dieťa (po Jednom potrate a po IUI)a mám strach z pôrodu..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, febrilný pôrod, obrátená rotácia hlavičky a kliešťový pôrod sa vôbec nemusí opakovať pri druhom pôrode a nie je to indikácia na ukončenie tohto tehotenstva sekciou. Čo sa týka poranenia konečníka, neviem sa Vám takto objektívne vyjadriť. Je to skôr otazka na chirurga. Ak bolo poranenie konečníka rozsiahlejšieho charakteru a zanechalo následky, je možné uvažovať aj o sekcii. Je vhodné aj vyjadrenie chirurga. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.

  • Fraxiparin

    , Autor: cilka88

    Dobry den,
    aktualne som v 34tt, cele tehotenstvo som doteraz uzivala Anopyrin, no od dnesneho dna mi ho hematologicka nahradila injekciami Fraxiparin 0.4 (1x denne), kedze mam zvyseny D-dimer 1.66.
    Trosku ma zarazilo, ked mi neschvalili pichanie do ramena ani do stehna, iba do brucha mozem, lebo latka sa vraj lepsie vstrebe. No precitala som si na internete uz viacero nazorov od lekarov a neodporuca sa pichanie do brucha.
    Prosim Vas, aky je Vas nazor na to? A taktiez sa chcem opytat, ci je to podla Vas velmi vysoka hodnota D-dimeru pre dany tyzden? Mam strach z krvnych zrazenin, kedze kvoli tomu som uz 2x potratila, nechcem uz nic riskovat.
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, subkutánna (podkožná) aplikácia nízkomolekulárneho heparínu do brucha nie je kontraindikovaná, aj keď áno, vo vyššom štádiu tehotenstva je to, najmä pre budúcu mamičku, neprirodzené. V tehotenstve j e D-Dimér zvýšený u každej ženy. V III. trimestri, posledné 3. mesiace, rastie. Normy D-diméru v tehotenstve v III. trimestri sú relatívne hodnoty. V literatúre sa uvádzajú hodnoty D-diméru v III. trimestri do 1.5 mg/l. Podľa môjho názoru Vám môžu byť pichané injekcie nízkomolekulárneho heparínu do ramena, či stehna, ako aj do bokov.

  • Žiadosť o cisársky rez

    , Autor: Jolly

    Dobrý deň mám depresiu pániku nemozem spávať mam strach s pôrodu môžem požiadať o cisársky rez co ma to bude stáť ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak máte psychiatrickú diagnózu, ktorá vylučuje spontánny pôrod a máte a ste sledovaná a liečená psychiatrom, ktorý odporúča vedenie pôrodu cisárskym rezom, mali by ste to mať uvedené v správe, ktorú si so sebou prinesiete do prvej tehotenskej poradne, ktorá už bude realizovaná v zdravotníckom zariadení, kde plánujete rodiť.

  • Sc

    , Autor: janka666

    Dobrý večer som v 36tt a dnes ma dr poslala sa objednať na sc. Syn narodení v 2010 na sc mal 4100g a mala som vysoký tlak. Druhý pôrod sc v roku 2015 dcéra 3600g tiež som mala vysoký tlak. A teraz mi dr povedal že môžem rodiť vaginalne. Lebo je tam odstup 5 rokov trošku tomu nechápem a začínam mať aj strach. Da sa to aj normálne??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak ste po dvoch sekciách, aj napriek odstupu piatich rokov je jednoznačne odporúčané ukončiť tehotenstvo cisárskym rezom. Aj napriek všetkému môžete žiadať o cisársky rez.

  • Menstruacia a nalady

    , Autor: Michaella11

    Dobry den, chcem sa opytat ci je mozne ze pocas dojcenia aj menstruacie som pri 3 menstruacii od porodu mohla z hormonov dostat uplny vykyv nalady depku ustrachany pocit, menej chuti do jedla nervozita.. som 4 mesiace od porodu dovtedy vsetko ok. len ma to trocha znepokojilo a vystresovalo. Po 6nedeli som dostala 2 vyvolavacky kvoli krvnej zrazeninke na vycistenie tak som krvacala 8 tyzdnov odvtedy kazdych 24 dni mesntruacia. Dakujem prkne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, hormóny môžu narobiť šarapatu aj v tomto období. Odsledujte si to, skúste sa upokojiť. Ak je všetko v poriadku, nemáte mať z čoho také pocity. Pri pretrvávaní ťažkostí odporúčam nehambiť sa a vyhľadať psychológa, prípadne psychiatra.