Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Po SC

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Som 8 tt po sekcii, bola som aj na prehliadke po 6nedeli, vsetko je OK. Len som sa zabudla spytat nasledovne:
    Kedy a aké cvicenia a sportove aktivity su vhodne po sekcii?
    Kedy najskor je vhodne otehotniet po sekcii?
    Ak nechcem brat HAK alebo dat si vnutromaternicove teliesko, vedeli by ste mi odporucit nejaky iny druh antikoncepcie okrem kondomu?
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    s pomalým zaťažovaním tela je možné začať po šestonedelí, podľa stavu ako sa cítite. Časový interval medzi dvoma pôrodmi po sekcii je približne 2 roky.
    Okre vnútromaternicového telieska, HAK či kondómu prichádzajú do úvahy ešte náplaste a potom nie príliš spoľahlivé spermicídne peny.

Podobné otázky

  • Rizikove tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer prajem.Od 2rokou som epilepticka.som.tehotna a som 12tyzdni.krv a moc su poriadku.Dnes som bola v poradni a sestricka mi namerala tlak 139/101.a na druhy pokus 153.ked mi merala druhy krat tlak tak pocas merania som sa smiala.mohlo sa stat ze tlakomer zle ukazal?a ked idem domou tak chodim po schodoch.Ked lezim v posteli tak citim take steklenie.A neurologicka mi do lekarskej spravy napisala acidum folicium neviem naco sa to pouziva.Som.aj alergicka na Biseptol.Poradite mi.Prajem pekny zvyšok večera.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže sa ešte v 12. týždni preeklampsia neprejavuje, príčin zvýšeného tlaku krvi môže byť viacero. Určite to netreba podceňovať, nemáte mať čo taký tlak. Takto sa Vám však k okolnostiam merania tlaku krvi, ani celkovo bližšie objektívne vyjadriť neviem. Ak budú pretrvávať aj naďalej vysoké hodnoty tlaku krvi, je potrebné navštíviť internistu, či kardiológa, ktorý Vám na základe vyšetrení a zistení nasadí potrebnú liečbu.

  • Jazva po sc

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry podvecer. V nedelu to budu 4 tyzdne od akutnej sekcie, pocas ktorej mi zaroven rozrusovali zrasty po predoslej sekcii na pravej strane. Uz po tyzdni som sa vedela normalne hybat, nic nebolelo, samozrejme vstavala som este s oporou. Vcera bol trosku narocnejsi den a musela som viackrat zdvihnut 12,5kg starsieho syna, navyse s mladsim som vstavala z kresla uz cez brucho a dnes citim akoby presilene brusne svaly a miernu bolest v okoli pod jazvou na tej strane, kde som mala zrasty. Mam podla Vas zbehnut ku svojej gyn alebo sa par dni setrit a prejde to aj samo? Dufam, ze som si neublizila.... Vdaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu si myslím, že ste sa presílila a máte “svalovku”. Do pár dní by sa to malo zlepšiť. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Samozrejme, pri pretrvávaní alebo zhoršení ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte zdravotnícke zariadenie, kde bol výkon realizovaný, keďže ste ešte šestonedieľka a starostlivosť o Vás v prípade ťažkostí, či komplikácií má ešte zdravotnícke zariadenie.

  • Krvacanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    16.5 som mala sekciu po 5tyždňoch som vybehla po schodoch a isla na wc nasla som si ,,vapadnuty,,steh taka čierna nitka a začalo mi krvacanie nie silne ale červena krv je to normalne alebo mam isť na pohotovosť alebo ku svojej gynakologicke ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto sa vám bez videnia nálezu neviem vyjadriť. Určite pri nejasnostiach navštívte, najlepšie, zdravotníckej zariadenie, kde bol výkon realizovaný, keďže ste ešte šestonedieľka, prípadne Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesť ľavej strany panvy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň mám 2 týždne po pôrode a veľmi ma bolí ľava strana panvy ako su kríže nedokážem sa na tú ľavu nohu postaviť keď idem po schodoch vždy ma “zaláme” akoby v krížoch je to neskutočná bolesť aj pri zdvíhani sa z postele a zapieraní sa na tú stranu. Prosím viete mi poradiť čo mi môže pomôcť mám pocit že to nikdy neprestane a nedokážem sa starať o synčeka . Som zúfala z toho

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto sa Vám neviem objektívne vyjadriť. Môže sa jednať o ortopedický, či neurologický problém, ale myslieť treba aj na cievny problém. Kostrč sa po pôrode vracia naspäť, čo môže žena pociťovať ako mierne bolesti v krížoch, nemala by to byť bolesť iba na jednej strane. Mohlo Vás seknúť v krížoch. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí bude vhodné realizovať aj neurologické, či ortopedické vyšetrenie.

  • Cvicenie po SC

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, som 18 tyzdnov po akutnej sekcii (nepostupujuci porod). Brala som potom ATB, nakolko sa mi jazva zapalila. Teraz uz je vsetko ok, bolesti nemam, len mam necitlive okolie rany, ale brusne svaly uz viem normalne pouzivat. Mozem podla Vas do cvicenia uz zaradit aj tzv planky? Resp mozem uz cvicit bez obmedzeni? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti, postupne môžete zaťažovať celé telo. Necvičte však nasilu.