Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,335 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Po SC

    , Autor: NinaD

    Som 8 tt po sekcii, bola som aj na prehliadke po 6nedeli, vsetko je OK. Len som sa zabudla spytat nasledovne:
    Kedy a aké cvicenia a sportove aktivity su vhodne po sekcii?
    Kedy najskor je vhodne otehotniet po sekcii?
    Ak nechcem brat HAK alebo dat si vnutromaternicove teliesko, vedeli by ste mi odporucit nejaky iny druh antikoncepcie okrem kondomu?
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    s pomalým zaťažovaním tela je možné začať po šestonedelí, podľa stavu ako sa cítite. Časový interval medzi dvoma pôrodmi po sekcii je približne 2 roky.
    Okre vnútromaternicového telieska, HAK či kondómu prichádzajú do úvahy ešte náplaste a potom nie príliš spoľahlivé spermicídne peny.

Podobné otázky

  • Dehiscencia

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor mam 30 rokov v januári som rodila cisarskym rezom. Na sone mi bolo zistené ze mam v oblasti sutury po SC dehiscencia 10 mm.kazdy gynekolog sa tomu čuduje lebo to nebyva bežné ze je to ojedinele ze sa s tym nestretli ešte po pôrode tak kratko ale bola som na troch sonach a bohužiaľ mi to potvrdili.
    Chcela by som sa spýtat je nejaké riziko roztrhnutia jazvy pri dvíhani tazkych predmetov? Ake su rizika do budúcnosti. Mavam bolesti maternice môže to súvisieť s touto diagnózou? Do budúcnosti asi nie je vhodné mať ďalšie dieťatko?zatial mi povedali ze sa mi to nezrastie a ze by to mohli znova zasit je to nevyhnutne ak by som uvažovala o dalsom bábätku? Ake sú rizika v ďalšej tehotnosti? Ďakujem vám za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak Vám bola potvrdená diagnóza dehiscencie steny maternice, znamená to, že stena maternice nie je dostatočne zrastená a že je prítomný defekt, teda otvor v maternici. Ak sa skutočne jedná o túto diagnózu, je vhodné navštíviť nemocničné zdravotnícke zariadenie, kde Vám pomôžu. tento problém vyriešiť. Tehotenstvo zatiaľ neplánujte. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, alebo nejasností, navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • VBAC

    , Autor: ciuska11

    Dobry den. Chcem sa spytat co si myslite o VBAC? Vela sa teraz o tom pise. Ja som 2 a pol roka po cisarskom. Prvy porod bol prirodzeny v roku 2008 a druhy cisarsky 2012 kvoli vysokym hodnotam ALT a AST. Je velky problem, aby zena tri roky po cisarskom mohla porodit prirodzene? Nie som este tehotna, ale ak by som otehotnela urcite by som chcela prirodzeny porod, ak by to len trosku bolo mozne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    vaginálny pôrod po SC závisí od mnohých faktorov, a to:hrúbke jazvy, veľkosti plodu, veku matky, odstupu od SC , stave plodu.....
    ak ešte nie ste ani tehotná, je naozaj v rovine teoretizovania ako sa teh.bude vyvíjať a taktiež ako by ste mala na záver porodiť, vaginálny pôrod však nie je vylúčený
    s pozdravom

  • Pôrod po sekcii

    , Autor: any

    Dobrý deň,
    V júli budú 3.roky,čo som po akútnej sekciiv 34tt,zatiaľ si mám preventívne urobiť predoperačné,ale ak bude všetko v poriadku,budem rodiť prirodzene,je pravda,že keď už bola sekcia pôrod sa nemôže vyvolávať?Ak budem prenášať hrozí mi opäť sekcia alebo ako to je?ďakujem :-)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    všetko to závisí od odhadu hmotnosti plodu, merania hrúbky jazvy po SC v maternici a akútnosti stavu.Myslím si, že vybavené papiere by ste mohla mať vybavené a uvidí sa podľa situácie.Zatiaľ sa môžte chystať na obe varianty, myslím si, že sa to doriši podľa aktuálneho stavu týždňa gravidity.
    S pozdravom

  • Opakovana SC

    , Autor: JozHa

    Dobry den,
    manzelka mala porod SC 3/2011 a teraz cakame druhe dievcatko, tt 37.
    Asi od 4teho mesiaca pocituje bolest rany po predoslej SC. Na poslednom vysetreni jej bol odporuceny planovany porod SC z dovodu vysoko ulozeneho plodu a bolesti rany po SC. Prva dcera sa narodia SC po vyvolanom porode, otvorena ale hlavicka bola vysoko a nenaliehala. Porodnik po SC povedal ze bola kratka pupocna snura.
    Je mozne aby rodila prirodzene vzhladom na hore uvedene?
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    každý pôrodník by v prípade bolesti v oblasti jazvy po predchádzajúcom cisárskom reze neriskoval vaginálny pôrod z dôvodu rizika ruptúry maternice. Ostatné nehrá rolu ale myslím, že plánovaný cisársky pôrod je správne rozhodnutie.