Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,014 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Indukcia porodu

    , Autor: baculko

    Dobrý den, som v 39týždni a na poradni ma pani doktorka objednala na buduci týžden na indukciu porodu nakolko bábo je dost velke , potvrdzuje to aj ultrazvuk ktorý mi robili, dietatko by malo vážit okolo 4kg, ine tažkosti niesu okrem miernych opuchov noh, a noci ked už koli velkemu brušku mam problem aj spat. Chcem sa preto opýtat či to nieje problem ak budem rodit klasickým sposobom, ktorý bude vyvolávaný ak je dietatko trošku väčšie, či ma nejaký vpliv velkost bábätka na somotný porod, viem že váha je len približne ale aj tak mam troška obavy. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    všetko sa uvidí počas prvej doby pôrodnej, ako bude postupovať pôrod a ako sa budete otvárať. Indukcia pôrodu nie je nič, čo by mohlo dieťatku uškodiť. Navodí kontrakcie a spustí sa pôrod. Na veľkosti dieťatka nezaleží, zavisí to od rozmerov vašej panvy ako bude pôrod pokračovať, indukujú sa aj malé aj veľké bábätka :)

Podobné otázky

  • Vyvolávanie pôrodu po IVF

    , Autor: Ellie1209

    Dobrý deň,

    Som po IVF. Palpačne uterus normotonus, hrdlo 0,5cm, centralizuje, pre prst voľne otvorené, presiakle, hlavička nalieha na panvový vchod, PV netecie, vak vĺn zachovaný, kontrakcie 0. Plod je v poriadku, ja som takisto bez akýchkoľvek ťažkosti. Bolo mi odporúčané dohdonuť sa na vyvolávaní pôrodu (vraj prostaglandinmi) ostávajú mi 3 dni. No sama neviem zhodnotiť, čo je vhodné. Alebo je vhodné prirodzene vyvolávať pôrod nechráneným stykom aj napriek tomu, že mi už 3 týždne odteká hlienová zátka?

    Ďakujem za Váš názor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste už v termíne pôrodu, môžete mať nechránený pohlavný styk za účelom prirodzeného dozretia pôrodných ciest vplyvom ejakulátu obsahujúceho prostagladíny. Nález na pôrodných cestách máte priaznivý, takže sa dá realizovať indukcia pôrodu použitím prostaglandínov. Ak je všetko v poriadku, rozhodnutie je na Vás. Nepoznám všetky informácie, ani USG nálezy, výsledky biometrie plodu, ... Najvhodnejšie je sa poradiť s vyšetrujúcimi lekármi, ktorí poznajú všetky informácie a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

  • Indukcia pôrodu

    , Autor: lenkatd

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať, či je možné odmietnuť indukciu pôrodu v prípade: 1. že som ešte neukončila 42tt (nakoľko tehotenstvo môže trvať, podľa mojich info., do ukončeného 42tt), 2. termín pôrodu mi bol určený mojim gyn. iba na základe menštruácie (ktorú som nemala pravidelnú - rovnako ako ovuláciu) a už pri určovaní termínu mi môj gynekológ povedal - hoci do preukazu mi zapísal dátum podľa menzesu, že "to bude neskôr", 3. a v neposlednom najdôležitejšom rade bábätko je v poriadku (ozvy), pohyby cítim, kontrakčná činnosť nie je vôbec vysoká (žiadne kontrakcie zatiaľ necítim), celkovo sa cítim veľmi dobre, som aktívna a nemám žiadne problémy ani fyzické obmedzenia. Som prvorodička do 30 rokov, otváram sa postupne - zatiaľ na 3 cm. Aké sú moje práva? Dokedy môžem čakať na prirodzený pôrod? Zatiaľ ma nikto neinformoval o možných rizikách a komplikáciách indukovaného pôrodu (väčšia pravdepodobnosť sekcie, kliešťového pôrodu a pod.) čomu sa chcem určite vyhnúť. Ďakujem za váš názor. PS: Obvodný gynekológ mi indukciu a príjem v nemocnici zapísal do tehotenského preukazu IBA deň po určenom termíne a iba s argumentom "načo čakať".

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pacient, až na pár výnimiek, môže odmietnuť všetko. Je potrebné však podpísať zdravotníckemu personálu odmietnutie aj napriek poučeniu a prevzatia zodpovednosti za seba ako aj za plod. Pacient je plne zodpovedný za svoj zdravotný stav, v prípade tehotnej ženy aj za plod, v prípade smrti plodu ako aj smrti ženy. Indukcia pôrodu je široký pojem. Niekedy sa indukuje pôrod už aj v 36 týždni, ak je na to dôvod. Komplikácie indukovaného pôrodu sú porovnateľné s komplikáciami pôrodu, ktorý sa rozbehol spontánne. O plode hovoríme, že je v termíne už po ukončenom 36 týždni tehotenstva, t.j. 36+1 a vyššie. Tehotenstvo trvá 40 ukončených týždňov. Štandarnde za predpokladu, že je všetko v poriadku, môže žena prenášať do 10 dní. Po dovŕšení ukončeného 42 týždňa tehotenstva je nutná hospitalizácia a pôrod. Potermínové tehotenstvo so sebou prináša množstvo rizík a komplikácií. Posledné 3 týždne rastie plod najviac, čo môže byť problém najmä u prvorodičiek, ktoré prenášajú viacero dní. Takisto už dochádza k poruchám placenty, placenta je dozretá až prezretá a môže dôjsť k náhlemu predčasnému odlúčeniu placenty. Tých možných komplikácií je viac a vznikajú prevažne náhle. Ak je niečo v poriadku, o pol hodinu už byť nemusí. Čo sa týka Vášho termínu pôrodu, je ťažké sa mi k tomu vyjadriť, nepoznám výsledky vyšetrení ani ultrazvukov. Ak sú sporné termíny pôrodu, dôležitá je aj súčasná biometria plodu a odhadovaná hmotnosť plodu. Podľa toho čo ste mi napísali máte veľmi priaznivý nález na pôrodných cestách vhodný na indukciu pôrodu. Štandardne to funguje tak, že žena absolvuje tehotenské poradne od 36-37 týždňa tehotenstva v zdravotníckom zariadení, kde plánuje rodiť. Všetky potrebné vyšetrenia ako aj konzultácie a odpovede na Vaše otázky majú byť zodpovedané tam.