Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,014 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • krvný tlak

    , Autor: baculko

    Dobrý den pani doktorka , ja by som sa chcela opýtat kedy sa považuje krvný tlak v tehotenstve za zvýšený, moja lekarka mi na poslednej poradni namerala 140/90 no prietoky a placenta su v poriadku som v 37.týždni. Teraz si ho podstivo meriam doma tri krát do dna a zapisujem na papier, mavam ho okolo 130/80 zatial som si 140/90 nenamerala tak neviem či je to v poriadku stalo sa mi že som si raz namerala aj 140/80 to bol najvyšší čo som doma mala. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    Tlak 140/90 je hraničný, pri zvýšení "spodného" tlaku 95 a viac je nutná hospitalizácia resp. terapia. Veľmi správne postupujete s tlakovým denníkom. Niekedy zvýšenie tlaku spôsobuje strach a nervozita z ambulancie, vyšetrení a lekárov. Zatiaľ sa netrápte, váše namerané hodnoty sú zatiaľ v poriadku.

Podobné otázky

  • Rizikove tehotenstvo

    , Autor: Patricia92934

    Dobry den.Chcem sa opytat ked som dvanastom tyzdni mozem pit sumive tablety magnezium.vymeni listok k internistovi mi dala vcera gynekologicka.lekarskej sprave mam napisane telesne setrenie je to myslene tak ze ziadne tazske veci dvihat.co sa tyka tlaku mohla som podedit ked moji rodicia maju problemy s tlakom.alebo to mohlo byt preto vyssi tlak ze som pila ranajkovu kavu.dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete piť šumivé magnéziové tabletky. Pod telesným šetrením sa myslí nepremáhať sa. V 12. týždni tehotenstva sa o preeklampsiu nejedná, takže ak mávate vyššie hodnoty tlaku krvi, je to pravdepodobne počínajúci vysoký krvný tlak, ktorý bude potrebné liečiť. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, výsledky, vyšetrení, ani nálezy, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Závraty v piatom mesiaci tehotenstva

    , Autor: Lajka

    Dobrý deň pán doktor, doteraz prebiehalo tehotenstvo celkom v poriadku, no v polovici štvrtého mesiaca tehotenstva mi začali zvláštne nočné závraty. Raz v noci som sa zobudila na extrémne točenie hlavy zo spánku (točila sa mi cela izba poleziačky), posadila som sa, zachvíľu to prešlo a odvtedy som mala cca mesiac pokoj. Po cca mesiaci sa to zopakovalo, no odvtedy sa mi motá hlava aj cez deň (mierne) a taktiež v noci nespavam už týždeň poriadne lebo sa mi točí hlava aj poleziacky a budí ma to zo spánku. Už to nie sú až také extrémne závraty, ale je to nepríjemné a veľmi sa bojím. Spomenula som to na poradni u môjho gynekológa, ale povedal mi len, že si mám merať tlak. Meriam si tlak cez deň aj v noci a tlak mam väčšinou trocha nižší, ale nič závratné (100/60, občas 90/60) - rovnaký tlak mam celý život aj mimo tehotenstva a nikdy sa mi hlava takto netočila.. Deje sa to v tehotenstve? Čo by ste mi poradili a čo to môže spôsobovať? Navyše sa mi dnes k tým zavratom pridružené ráno aj kŕče v lytku, ktoré som minulé tehotenstvo mala až na konci tretieho trimestra. V prvom tehotenstve som nemala ani takéto závraty. Cukor mam v poriadku, v 17tt som bola ma testoch u DIA, lebo prvé tehotenstvo mala teh. cukrovku s hraničnými výsledkami. Výsledky testu som mala v poriadku, takže cukor by to tiež nemal spôsobovať...Ďakujem za skorú odpoveď:(. S pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin môže byť viacero. Ak zvyknete ležať na chrbte, môže sa jednať aj syndróm dolnej dutej žily. V takom prípade je vhodné ležať na boku, najlepšie ľavom. Podla opisu máte nižší krvný tlak, takže by to aj dávalo zmysel. Vyskúšať si tiež môžete nasadiť magnézium v dávke 3x1 tabletka. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • sekcia

    , Autor: steva

    Dobry večer chcela by som sa opytať: V roku 2003 som prekonala ochorenie obličiek, dodnes som monitorovana, lieky neberiem, v roku 2009 som rodila sekciou kvoli kp, krvnemu tlaku 150/100, a opuchom, chcem sa opytať či sa ten stav može zopakovať či to ma niečo spoločne s obličkami, ak ano či sa da vyžiadat papier na dalšiu sekciu kedže si rodiť spontanne netrufam som v 10tt a sem tam citim obličky citilas om ich aj pri prvom tehotenstve. Bojimsa rodiť spontanne kvoli rupture maternice aj obličkam kedže ich niekedy citim, je nutne sa o tom porozpravať s so svoju gyn.Ma to niečo spoločne s obličkami ten tlak.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    najpodstatnejšou indikáciou k ukončeniu pôrodu cisárskym rezom bolo vo vašom prípade otočenie bábätka koncom panvovým. Krvný tlak a opuchy boli pridruženou indikáciou, išlo o preeclampsiu a je tam možný súvis aj s obličkami. Či sa táto indikácia zopakuje je veľmi ťažké predpovedať. Ako som už spomínala nižšie, niektoré kliniky prihliadajú na prianie pacientky a po predchádzajúcom cisárskom reze volia ukončenie pôrodu opäť cisárskym rezom. Iné kliniky zase berú ohľad na hrúbku jazvy, hmotnosť plodu v termíne pôrodu a vývoj prvej doby pôrodnej. Ruptúra maternice je v dnešnej dobe veľmi zriedkavou komplikáciou, vďaka prísnemu monitoringu pacientky po cisárskom reze.