Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,013 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenstvo

    , Autor: lenkasinska

    Dobry den, chcela by som sa spytat som prvorodicka a som v 28tt tehotenstva a moja lekarka mi povedala, ze hlavicka babatka je nizko polozena a ze sa mi skracuje krcok. Jeho dlzka je momentalne 2,7cm. Ake su prosim vas rizika? Kazala mi len lezat a velmi malo chodit. Dokonca som mala ist lezat do nemocnice no povedala ze este tyzden pocka ako sa to vyvinie. Zevraj hrozi predcasny porod , ze mi moze zacat odtekat plodova voda.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    Skracovanie krčka maternice je naozaj príznakom hroziaceho predčasného pôrodu. Sú potrebné vyšetrenia kultivácie z pošvy aby sa zistilo či vyvolávajúcim faktorom nebola vaginálna infekcia, čo je najčastejšia príčina. Doporučujem naozaj kľudový režim, magnesium - v tabletkách alebo šumivé, a kontrolu o týždeň, v prípade progresie vaginálneho nálezu bude nevyhnutná hospitalizácia.

Podobné otázky

  • Raz vyskočený tlak

    , Autor: mirka2305

    Dobrý deň prosím vás na poslednej poradni som mala vyskočený tlak 160/90 bola som aj ležať odvtedy mám tlak v poriadku(mám aj lieky 3x denne Dopegyt) len pri námahe sa zvýši.Aky veľký vplyv má tlak na bábo 39tt?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je tlak krvi stabilizovaný na antihypertenznej liečbe, nemá to žiadny vplyv na tehotenstvo. Vysoký tlak nemá ani tak vplyv priamo na plod, ako na placentu. Pri nekorigovanom vysokom tlaku krvi hrozí, okrem iného, napríklad predčasné odlučovanie placenty. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Rizikove tehotenstvo

    , Autor: Patricia92934

    Dobry den prajem.som v 4mesiaci tehotenstva.chcem sa opytat ci mozem radler citron a mata.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, Radler 0.0 môžete v primeranom množstve aj v tehotenstve.

  • Dusanka

    , Autor: Dusankapatrik

    dobry vecer prajem vsetke visetrenia som podstupila a vsade som mala dobre visledky Len imunologicke visetrenie som nepodstupila tak ja neviem dakujem za pochopenie

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je v celku zaujímavé, ak ste štyrikrát potratili a všetky vyšetrenia boli v poriadku a nebola Vám nasadená žiadna liečba. Ešte existuje teoreticky možnosť, že neviete vynosiť plod jedného pohlavia. Ak boli predchádzajúce plody všetky jedného pohlavia a toto je iného, je možné, že toto tehotenstvo bude úspešné. Keďže však nepoznám žiadne bližšie informácie, okolnosti, výsledky vyšetrení, ani nálezy, neviem sa V8m takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, prípadne vyšetrujúcich lekárov.

  • Dusanka

    , Autor: Dusankapatrik

    Dobry vecer prajem som tehotna son v 15 tizdni deti este nemam ale mala som 4 potraty v 19 tyzdni bola som na visetrenie na geneticke s manzelom a visledky prisly dobre a dalsie visetrenia tez boli dobre he mozne ze vinosim Toto babëtko dakujem za pochopenie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste v minulosti potratili 4 krát vo vyššom týždni, je potrebné realizovať okrem genetického vyšetrenia aj hematologické, endokrinologické, prípadne aj imunologické vyšetrenie. Keďže však nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, informácie a okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť k možným príčinám opakovaných potratov. Samozrejme, je možné že toto tehotenstvo bude úspešné.

  • Rizikove tehotenstvo

    , Autor: Patricia92934

    Dobry den.Chcem sa opytat ked som dvanastom tyzdni mozem pit sumive tablety magnezium.vymeni listok k internistovi mi dala vcera gynekologicka.lekarskej sprave mam napisane telesne setrenie je to myslene tak ze ziadne tazske veci dvihat.co sa tyka tlaku mohla som podedit ked moji rodicia maju problemy s tlakom.alebo to mohlo byt preto vyssi tlak ze som pila ranajkovu kavu.dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete piť šumivé magnéziové tabletky. Pod telesným šetrením sa myslí nepremáhať sa. V 12. týždni tehotenstva sa o preeklampsiu nejedná, takže ak mávate vyššie hodnoty tlaku krvi, je to pravdepodobne počínajúci vysoký krvný tlak, ktorý bude potrebné liečiť. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, výsledky, vyšetrení, ani nálezy, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.