Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Kvapavka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekný deň prajem, u priateľa bola zistená pohlavná choroba takzvaná Kvapavka , mne bolí predpísané antibiotika suprax 200 mg . Ja len že je to správna liečba kvapavky len antibiotika? A su vôbec suprax na liečbu kvapavky?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podobne ako liečba iných sexuálne prenosných ochorení, aj liečba kvapavky je založená na antibiotikách. V liečbe sa používa perorálne cefixím, prípadne sa môže podať injekcia ceftriaxónu do svalu v kombinácii s perorálnym azitromycínom. Suprax (liečivo cefixím) sa používa aj na liečbu kvapavky. U nekomplikovanej kvapavky je účinné jednorazové podanie 400 mg cefixímu. Výsledok terapie kvapavky sa musí skontrolovať bakteriálnou kultiváciou o 3 - 4 dni po podaní lieku. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

Podobné otázky

  • Chlamýdie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    V polovici júla mi bola potvrdená kvapavka, dali mi na to azitromycin na 11 dní (12ks) a robili mi aj testy na chlamýdie, ale bolo niečo so vzorkou a teda výsledok na chlam. som nedostala, dr. to brala tak, že ich nemám. Potom som asi po 4d pauze brala Doxyhexal na 20d (tiež kvôli kvapavke). Včera som sa dozvedela, že človek, s ktorým som spala asi 3 dni pred testom na kvapavku a chlam.,(a 4d pred začatím liečby kvapavky azitromycinom) tie chlamýdie aj mal (čiže asi preto bol nejednoznačný výsledok, lebo som bola čerstvo nakazená). Z tých liekov boli na chlam. práve len tie prvé, lenže liečba bola len 11d. mohlo to mať efekt a môžem byť z chlam. vyliečená, keď liečba (síce na chlam. nevedomky) trvala len tých 11d a zároveň boli chlamýdie ešte v malom množstve? Ukázali by testy už jednoznačný výsledok, keďže je to už cca 34 d. od nakazenia a cca 20d od ukončenia liečby azitromycinom? Môže doxyhexal (braný proti kvapavke) ovplyvniť výsledok testu na chlamýdie, aj keď nie je na ich liečbu určený? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínanou absolvovaniu liečbou ste boli liečená aj na chlamýdie. To, či bola liečba úspešná sa dá jednoducho skontrolovať kontrolnými odbermi, či stermi z krčka maternice. Užívané antibiotiká výsledok testu neskreslili. Ak ste však mali pohlavný styk s človekom pozitívnym na chlamýdie, s vysokou pravdepodobnosťou ste boli infikovaná aj Vy. Viac sa Vám neviem k danej situácii vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Kvapavka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň bola som i gynekológa na výter testu na kvapavku po týždni mi prišli výsledky no gynekologická ma objednala na ďalší výter, nerozumela som prečo tak mi povedala ze tento výter je dôležitejší opýtala som sa ci bola kvapavka potvrdená odpovedala ze sa nezmenili otom ze by bolo podozrenie na kvapavku mám s toho mišmaš ,načo bol ten druhý výter?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám žiadne okolnosti, sní ďalšie informácie, neviem sa Vám k tomu takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa informujte u Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky výsledky, ako aj okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť.

  • Kvapavka - mykoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    chcel by som sa opýtať, ako dlho po nakazení ženy kvapavkou sa nakazí aj muž - je to už po prvom styku, alebo to môže trvať aj dlhšie? Je väčšia pravdepodobnosť prenesenia kvapavky v rannom štádiu nakazenia jedného z partnerov pri vaginálnom, alebo orálnom styku? Je možné, ak by žena bola nositeľkou kvapavky - aj bez príznakov, aby sa to nezistilo pri testoch? U muža sa pri teste v tom istom čase zistila. Ako dlho trvá tvorba mykózi do štádia na operáciu predkožky?

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak ide o akútne štádium kvapavky je nákazlivosť veľmi vysoká. Čo sa týka bezpríznakového prenášačstva - ak sa urobí diagnostika práve na toto ochorenie aj v prípade bezpríznakového priebehu je test pozitívny. Čo sa týka priebehu mykózy a jej závažnosti je to veľmi individuálne.

  • prehliadka u gynekologa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,chcela by som sa spytat,co vsetko sa vysetruje zo steru,ktory gynekolog odobera pri preventivnej prehliadke,ci aj chlamydie,kvapavka....a priblizne ake percento zien ma pap2,dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    závisí na lekárovi. myslím, že väčšina lekárov ak nie sú žiadne ťažkosti chlamýdie neodoberá. PAP II. je normálny nález, preto ma tento nález väčšina žien.