Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,107 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • HPV

    , Autor: Patri1111

    Už 3 roky mam pozitivne vysledky na HPV vírus nebola som o tom informovaná až tento rok a nerozumiem mojim výsledkom prosim vysvetlite mi ich. Vopred ďakujem.

    ASC-US: Atypické skvamozne bunky neistého významu
    Ster- uspokojiný- bunky TZ prítomné
    Metaplázia vrátane nezrelej, hyperkeratóza,parakeratóza
    MIKROBIALNY OBRAZ: döderlein
    Hormonálny stav: je v súlade s anamnézou

    HR-HPV : Pozitívny
    Prítomnosť týchto typov HPV : 16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,66 a 68
    Hlavná DG: N87.0

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte cytologický nález ASCUS a pozitivitu vysokorizikových HPV (HR HPV) vírusov, je vhodné porozmýšľať minimálne o kolposkopickom vyšetrení, vhodné je však uvažovať o realizácii konizácie a kyretáže. Určite odporúčam očkovanie proti HPV. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • HPV.

    , Autor: Zuzi 1987

    Dobry den. Mam poz. Hpv 16,18,31,33, 35......68. Vsetky vysoko rizikove. Bola som na kolposkopickom vysetreni a tam mi napisali bodkovanie 12-15. Mozete mi to prosim.vysvetlit.? Spodna cast brucha ma stale boli an mimo mestr. Medzi dvoma menst. Mam obcas krvacanie a pri odberoch vzorkách som tiez velmi krvacala. Zacala som uzovat HPVirin 3 mesacna kura. Ako dalej. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bodkovanie patrí medzi najčastejšie abnormálne kolposkopické nálezy, ktoré vidí lekár na krčku pohľadom cez kolposkop. Keďže však nepoznám žiadne ďalšie výsledky vyšetrení, nálezy, informácie, ani okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa pýtať priamo vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Konizacia

    , Autor: ovaaa

    Dobrý deň som po konizácii ešte v liečení. Konizácii mi robili na základe biopsie z krčka maternice s výsledkom CIN3. HPV testy mi nerobili ale predpokladám, keďže výsledok bol z biopsie taký aký bol tak by bolo pozitívny.
    Mám stáleho partnera a zaujíma ma ako žiť sexuálne ďalej. Musíme doživotne používať ochranu, byť bez orálu? Ak ja som vyliečená po konizácii a partner má hypoteticky HPV, keďže sme sexuálne žili , čo sa samozrejme nedá liečiť môžem od neho dostať HPV?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe Vášho opisu sa nedá veľmi podrobnejšie vyjadriť k stavu. Určite však odporúčam očkovanie proti HPV! Ak boli konizáciou odstránené všetky zmenené bunky, ste prakticky vyliečená. Na HPV typy, ktoré Vám predpokladám spôsobili zmeny buniek krčka maternice už máte vytvorené protilátky. Stále je však viacero vysokorizikových, či stredne rizikových HPV typov, ktoré Vám ešte môžu poškodiť. Ako som už spomínal, nepoznám žiadne konkrétne výsledky vyšetrení, nálezy, okolnosti, ani všetky potrebné informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Hpv infekcia

    , Autor: Basilica

    Dobrý deň mam otázka bola som na preventívnej povedal ze mam zmenu že test pošle na onkológiu a ze mam tri týždne čakať pred rokom som nemala nič len mi zobral ster za týždeň boli negatívne výsledky co mam od toho čakať
    Povedala ze ak to bude zle a veľmi zle ma budú kontaktovať ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak Vám bol realizovaný cytoster z krčka a nález bol v poriadku, nevidím dôvod na realizáciu HPV typizácie. Ak sa však Vášmu obvodného gynekológovi niečo nezdalo a bol Vám realizovaný ster na HPV, je potrebné vyčkať na výsledky. Najvhodnejšie je sa pýtať priamo Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Vysetrenie

    , Autor: Luzka

    Dobrý deň, dá sa HPV zistiť pri gynekologickej prehliadke spojené s cytologiou?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, ster z krčka maternice na HPV typizáciu je odlišné vyšetrenie, ktoré sa nerealizuje vrámci preventívnej gynekologickej prehliadky, kedy sa realizuje ster z krčka maternice na onkocytologické vyšetrenie.

  • HPV-ockovanie-

    , Autor: Zuzana0309

    Dobrý deň, chcem sa spýtať - dala som sa na ockovanie proti hpv vírusu, mám za sebou 2. dávku a v máji ma čaká 3. - moja otázka znie, môžem sa stále obávať infikovania sa hpv vírusom v takej miere ako keby neabsolvujem ockovanie vôbec? Resp. Existuje už aj po druhej dávke ako taká čiastočná ochrana? Doplňujúcou otázkou je tiež či v prípade infikovania sa hpv vírusom medzi 2 a 3 dávkou mi môže hpv ostať až do doby kým sa s ním môj organizmus nevysporiada sám? Alebo už absolvované ockovanie (po tretej dávke) ma pozitívny vplyv aj na už hpv v tele? - teda existuje možnosť že po absolvovaní plného zaockovania bude hpv vyliečené a nebude vykazovaná pozitivita?
    Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, poznáme cca 150 typov HPV vírusov. Očkovanie chráni proti deviatim najrizikovejším a najčastejším, ktoré spôsobujú rakovinu krčka maternice a kondylómy, teda genitálne bradavice. Ak ste už očkovaná 2. dávkami preparátu Gardasil, ste už prakticky momentálne chránená. Tretia dávka by mala zaručovať doživotné očkovanie. HPV je vírus. Ak už máte vytvorené dostatočné protilátky, HPV vírus nezanechá žiadnu stopu, ani sa neprejaví HPV infekcia. Nebezpečná nie je iba samotná prítomnosť HPV, ale aj to, či sú už spôsobené zmeny na úrovni buniek. Je to ako napríklad s chrípkou. Chrípka príde, organizmus si s ňou alebo poradí alebo zomrie a aj keď si s ňou poradí, ešte nie je zaručené, že nenastali nejaké zmeny v organizme, napríklad na srdci, či pľúcach. Ak ste už raz boli v kontaktne s HPV, organizmus si to pamätá, má už vytvorené protilátky a očkovanie je tým pádom proti tomuto konkrétnemu typu neúčinné, keďže už sú vytvorené protilátky. Očkovanie Vás chráni iba pred typmi, s ktorými organizmus ešte neprišiel do kontaktu.