Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,100 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • bolesti

    , Autor: Iba Ja

    Dobrý den, mám 42 rokov a problémy s krčnou a hrudnou chrbticou (porucha statiky,retroflexia. skrátené šijové a chrbtové svaly, spazmy a kyfoza hrudnej chrbtice)..chcem sa spýtat, či sa z chrbtice može prenášat bolest dopredu, pretože niekedy mám pocit, že ma bolí v okolí prsníkov,také akoby pichanie, ale bola som aj na mamo, aj na usg, prsia su v poriadku, môže to byt z chrbtice? vdaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď je to otázka na neurológa, či ortopéda, áno, príčinou bolestí môže byť problém s chrbticou. Odsledujte si to. Odporúčam realizovať neurologické vyšetrenie.

Podobné otázky

  • Nastrih hrádze

    , Autor: Viktoria Viky

    Dobrý deň, chcem sa opýtať na nastrih hrádze. Porodila som 18.2. pričom mi bola robena epiziotomia no dodnes mám nepríjemné a bolestive rezanie,pichanie a bolesti v oblasti nastrihu. Stale nemozem sedieť priamo, musim mat vankusik. Je to normálne aj po vyše mesiaci od pôrodu? Objednaná som na kontrolu ku môjmu obv.gyn. až 11.4. Používam dermochlorofyl a cca 3 dní aj rivanol. Viete mi prosim poradit ako zmiernit bolest? Resp.ako urychlit zahojenie..Dakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez videnia nálezu sa takto naozaj nedá bližšie objektívne vyjadriť. Keďže ste ešte šestonedieľka, v starostlivosti Vás má ešte zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili. Pri pretrvávaní ťažkostí je najvhodnejšie sa ísť ukázať práve tam. Budú sa Vám vedieť najobjektívnejšie vyjadriť a stanoviť ďalší postup.

  • Bolesť prsníka pri dotyku

    , Autor: Luculka

    Dobrý deň idem sa vás spýtať som tesne pred menštruáciou a boli ma na dotyk pravy prsník nieje to moc strašné žeby sa to nedalo vydržať ale cítim bolesť keď sa ho chytím. Nikdy som stým nemala problém vždy ma boleli dva prsníky keď som mala dostať menzes ale teraz ma bolí jeden ale iba na dotyk. Môže to byť tým že mám čoskoro dostať menštruáciu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevylučujem, že sa jedná o prejav PMS (predmenštruačného syndrómu) a po začatí menštruácie ťažkosti vymiznú. Odsledujte si to. Ak budú bolesti prsníka pretrvávať aj po skončení menštruácie, bude vhodné navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Potratova tabletka a bolesti vajecnikov

    , Autor: Zuzivalent1

    Dobry den, v piatok v 9+0tt mi lekar oznamil, ze embryjko sa zastavilo cca v 7tt. Dostala som cytotec na sobotu. Cca 7 hodin som trpela, kym zo mna vyslo vsetko… V nedelu a v pondelok som uz nemala skoro ziadne bolesti, krvacanie klasicke, ako pri ms, ale vcera rano som mala zas brutal krce pri vajecnikoch asi 1 hodinu, mala som deobne zrazeniny s krvou, a po tej 1 hodine zo mna vysla este taka vacsia zrazenia, potom to uz bolo ok, sem tam som este krvacala. Dala som si flector.Teraz od rana 3:00 som sa budila opat na silnu bolest vajecnikov, opat taka krv so zrazenami, uz som bola aj na velkej toalete lebo ma tlaci na konecnik, som nafuknuta, a vajecniky mi strasne bolia, opat az krcovito. Hlavne ten, pri ktorom bolo embryjko. Ta bolest mi uz vyzarovala do krizov aj bokov. Rano 8 osmej som isla na toaletu, vypadla zo mna opat zrazenina a husta krv, ale nie vo velkom mnozstve. Krvacaniebuz tiez ubuda, ale stale citim moj lavy vajecnik. Neboli, lebo som si rano este dala flector. Co sa deje s mojimi vajickami? Je to normalne? Je to kvoli konskej davke potratovej tabletky? Mala som si dat 4 zo spodu a 2 pod jazyk po 8 hodinach.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, myslím si, že spomínané ťažkosti sú spôsobené účinkami Cytotecu. Takto je však ťažké sa bližšie vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vyšetrenie

    , Autor: Helena1

    Dobrý deň,
    Môže lekár pri bolestivom gynekologickým.vysetreni zvoliť napr.mesokain gél?neskresli to výsledky steru?
    Je možné o to požiadať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od toho, či sa realizuje klasická “sklíčková” onkocytológia alebo LBC, kde väčšie množstvo gélu môže naozaj skresliť výsledok steru. Osobne používam na ambulancii 3 druhy zrkadiel, ktorých použitie volím na základe okolností (nerodička, viacrodička, staršia žena, mladšia žena, priestrannosť pošvy, …). Dá sa použiť Mesocain gél, prípadne aj iné druhý gélu. Ja používam gél u každej pacientky.

  • tabletka po

    , Autor: Tati123

    Dobrý deň, v noci z 10.2. na 11.2. som mala nechránený pohlavný styk, avšak s tým, že nedošlo k vyvrcholeniu do pošvy. Mávam kratší menštruačný cyklus cca 21 dní a mala som ju dostať 11.2. avšak neprišla, aj keď som mala podobné bolesti aj pocity ako keby som ju mala dostať. Nemala som z toho celkovo dobrý pocit, tak som 12.2. užila tabletko po Apreg približne 39 hodín po styku a približne 2 hodiny po užiťí sa dostavilo krvácanie a aj bolesti aké mávam keď mávam menštruáciu. Myslíte si, že sa môže jednať o menštruáciu alebo je to spôsobené tabletkou? Poprípade, kedy by bolo vhodné ísť k lekárovi alebo realizovať test, aby som mohla vylúčiť tehotenstvo? Vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu včasného užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Spomínané krvácanie môže byť v dôsledku užitia spomínanej tabletky núdzovej antikoncepcie, mohla sa Vám však tiež dostaviť menštruácia. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Tehotenský test teraz nemá určite zmysel realizovať. Bol by negatívny. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.