Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,243 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Spontánny potrat

    , Autor: Vikypetko

    Dobrý deň mám jednu otázku minulý rok v januári som potratila . Včera som si pozerala zdravotnú dokumentáciu v online pobočke v dôvere a tam mi vyhodilo že spontánny potrat: nekompletný potrat,komplikovaný infekciou pohlavných a panvovych orgánov. Lenže ani ja a ani manžel sme žiadnu infekciu nezaznamenali q nepovedal mi to ani doktor. Je to vlastne možné? Ak áno, čo to vlastne znamená?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení ani niekdajšie okolnosti potratu, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť. Jedná sa prakticky iba o diagnózu MKCH, teda medzinárodnej klasifikácie chorôb, je možné, že došlo iba k omylu v zadávaní kódu diagnózy.

Podobné otázky

  • Spontánny potrat , pozitívny test a nevoľnosti

    , Autor: Dominica_M

    Dobrý deň, obraciam sa na Vás , pretože moja doktorka ma dovolenku.
    Pred 18 dňami mi bol potvrdený spontánny potrat v 6tt. Krvácala som 4 dni, potom som mala 5 dni bez krvácania a teraz znova , ale len mierne špinenie.
    Prekvapil ma však , silno pozitívny tehotenský test ktorý som si robila včera a neustále nevoľnosti každé ráno po zobudení.
    Mala by som to nejako riešiť ?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pravdepodobne sa u Vás jedná o nekompletný potrat, takže v maternici ešte ostalo tkanivo choriónu (budúcej placenty), ktoré produkuje beta HCG. Celkom nerozumiem, prečo ste si urobili tehotenský test. Je však potrebné navštíviť či už Vášho obvodného gynekológa, prípadne nemocničné zdravotnícke zariadenie, kde na základe vyšetrení, ako aj USG určia ďalší postup, pravdepodobne zindikujú revíziu dutiny maternice. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Spinenie z krvi hcg tehotnsoť

    , Autor: DomiŠimon

    Dobrý večer, chcem sa opýtať bola som u svojho gynekológa skrz toho, že špiním. Pozrel ma cez sono povedal, že to vidí na tehotnosť buď na tehotnosť ale zatial tam nič nevidí, alebo na spontánny potrat, ale vraj to ešte nevie vylúčiť. Bral mi krv a podľa výsledkov, by som mala byť tehotná. Idem tam znova v pondelok. Povedal mi, źe krvacat( spinit) mozem este par dni, spinim uz 5 deň. Medzi tym ma zacali boliet prsia, svrbia a sem tam pocitujem nevolnost. Chcem sa teda opytat, ak by sa mi potvrdil potrat mohla by som mat taketo priznaky? Povedal mi aj najposoednejsiu moznost ze mimo maternice ale ze tym ma nechce strasit este. Na sone som videla gestacny vak a ukazal mi ze este tam nic nieje mohlo by sa jednat teda aj o mimo? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto je veľmi ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Nepoznám žiadne informácie, výsledky vyšetrení, USG nálezov ani ďalšie okolnosti. Vylúčiť sa však nedá ani jedna z možností. Špinenie v začiatku tehotenstva je pomerne časté, súvisí najčastejšie s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Samovoľný potrat?

    , Autor: Snehuliak

    Dobrý deň.

    Posledná menstruacia bola 20/11
    Styk sme mali 01/12
    Prvý pozitívny test 19/12
    Začala som krvácať 30/12- krvácanie trvalo 3 dni.nebolo až tak silne ako menštruačné, ale boli tam kúsky. Štvrtý deň nič, ani kvapka.

    Vyzerá to na spontánny potrat. Ale je šanca, že to malinké zvládlo?
    03/01 dnes sme boli na ultrazvuku, nebolo nič vidno.

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva je potrebné vyšetriť krv na betaHCG. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak by sa jednalo o 4. týždeň tehotenstva, na USG nemusí byť ešte jednoznačne vidieť tehotenstvo. Nevylučujem však, že sa mohlo jednať aj o spontánny potrat v skorom týždni tehotenstva.

  • Spontánny potrat

    , Autor: Ninkaa8

    Dobrý večer, potrebujem poradiť. Som v zahraničí a lekára tu ešte nemám.
    Asi dva týždne po poslenej menštruácii som začala pociťovať silnejšie bolesti v podbrusku a dva dni na to, som začala aj silno krvácať s väčšími kúskami krvných zrazenín. Krvácanie trvá už 5 dní s rovnakou intenzitou. Bolesť sa k dnešnému dňu ustálila. Môže ísť o spontánny potrat, tak krátko po menštruácii? V takomto prípade musím vyhľadať lekára alebo sa maternica vyčistí sama?
    Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, ak u Vás bolo možné, že ste tehotná, mohlo sa jednať aj o spontánny potrat. Ak sa naozaj jednalo o potrat, maternica sa môže vyčistiť aj sama. Ak by však krvácanie neustupovalo a silnelo by, pripadne by sa pridružili aj iné ťažkosti, bude nutné navštíviť gynekologickú pohotovosť.

  • Výsledky

    , Autor: Stelaa

    Dobrý deň.
    5.1.2020 som potratila v 7tt a mala som kyretaz. Dnes mi zobrali krv a hcg mam 17,1 trosku kleslo. Na oddeleníi povedali ze je to dobre a môj gynekológ vraví ze je ešte vysoke. Z histologie dali záver :Iregularne EM
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bola diagnóza jasná a jednalo sa buď o neúplný spontánny potrat alebo o zamlčaný potrat a ste 2 týždne od výkonu, beta HCG ešte nemusí byť nulové. Pri akýchkoľvek nejasnostiach je však bezpodmienečne nutné ho odsledovať až do nuly. Nemusíte sa však stresovať. Ak na oddelení majú prehľad vyšetrení, ako aj výsledkov a podľa ich názoru je to v poriadku, riadil by som sa tým.