Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,107 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Kyretáž

    , Autor: NelaTajzler

    Dobrý deň pán doktor,
    22.4. som podstúpila umelé prerušenie tehotenstva tzv. kyretáž. Som 4. deň po zákroku a od včera pociťujem mierne bolesti v pod brušku a tiež mám slabé krvácanie a tiež som si všimla menšiu hrudku - zrazeninu krvi ale horúčky nemám. Môže to byť len sprievodný jav ktorý sa vyskytuje po kyretáži bežne alebo sa mám báť zápalu? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po zákroku je špinenie do týždňa úplne v poriadku. Bolesti charakteru menštruačných bolestí sa môžu pár dní po zákroku vyskytovať. Nemusí sa jednať o zápal. Odsledujte si to. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnotiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, pripadne zdravotnícke zariadenie, kde bol výkon realizovaný.

Podobné otázky

  • Kyretaž

    , Autor: Rous

    Dobrý večer , chcem sa vás opýtať, včera mi bola vykonaná kyretaž, po zákroku som tak slabšie krvácala ale dnes už vôbec je to v norme?
    Nekrvácam nemám ani bolesti v podbrušku ale skôr bolesti a tvrdnutie brucha .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to pomerne časté. Po zákroku môže špinenie trvať do 7 dní, niekedy však trvá iba deň. Záleží od viacerých okolností. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov.

  • Triploidia

    , Autor: pedriiik

    Dobrý deň pán doktor, v októbri sa mi podarilo prvý krát otehotnieť. 17.11 som musela podstúpiť kyretaz nakoľko som mala potvrdený missed abort. Histológia bola urobená, ale dali sme si urobiť aj genetiku na vlastnú žiadosť a na odporučenie môjho gynekológa. Výsledok genetiky znel triploidia, vraj si s tým teda nemáme robiť starosti že to bola len náhoda a na budúce tehotenstvo to mať vplyv nebude. Chcela by som vedieť aj váš názor na výsledok genetiky a na prípadne ďalšie tehotenstvo ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výskyt triploidie je viacmenej otázkou náhody a v ďalšom tehotenstve je malá pravdepodobnosť jej výskytu. Vhodné je teraz vyčkať aspoň dve menštruácie a následne sa opäť začať snažiť otehotnieť. Užívajte kyselinu listovú v dávke 400ug denne aspoň dva mesiace pred otehotnením.

  • Missed abortion

    , Autor: Lucka22

    Dobrý deň,

    prosím vás, mala som missed abortion. Plodu nebilo srdiecko, vývoj zastavený v 6tt. Absolvovala som kyretaz. Plod mal 2mm a robili mu aj genetické testy, avšak, žiadnu vadu nenašli. Je toto spoľahlivé? Vzhľadom k tej veľkosti, mohlo sa stať ze aj tak bolo embryo choré?
    Cca 10 dní pred počatím som mala virózu. Mohol byt toto dôvod?
    Ešte mám otázku, či z vašich skúsenosti, ak sa plod prestane vyvíjať, môže byt problém hematologicky, alebo skôr nie. Čítala som, ze vtedy ešte embryo nie je spojené pupočnou šnúrou, ale vyživované zo zltkoveho vaku. Ja som mala veľmi zväčšený zltkovy vak.
    Jednalo sa o moje 1. tehotenstvo, mám 29 rokov a veľmi sa bojím, či sa to nezopakuje, preto hľadám odpovede. Gynekológ mi povedal, že ak otehotniem, mohla by som si preventívne počkať flexiparin. Je to dobre riešenie robiť toto preventívne?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v úvode treba povedať, že každá žena počas života aspoň raz potratí a to nemusí mať žiadne diagnózy alebo odchýlky. Ak je toto Vaše prvé tehotenstvo a k otehotneniu došlo pomerne skoro od začatia snaženia, nerobil by som si s tým ťažkú hlavu. Máte prakticky dve možnosti. Prvou je snažiť sa znovu otehotnieť po dvoch, troch mesiacoch od potratu, druhou je pred plánovaním otehotnenia realizovať si hematologické a endokrinologické vyšetrenia, prípadne aj genetické a imunologické vyšetrenia.

  • panické ataky v tehotenstve

    , Autor: llubb

    Dobrý deň prajem, prešla som si molárnym tehotenstvom v nov'22 - kyretáž, v nemocnici mi zaniesli do tela bakteriu, musela som ist na vnutrozilove antb, aby soms a z toho dostala. Od cca januara som mavala velmi silne panicke ataky (najma v noci, keď bol manžel aj v práci) od feb. som brala AD cipralex 1tbl denne po dobu 4mes.,vymizli mi ,takisto vymyzli aj svalové zášklby pri čom mi napätie dvihalo sval na stehne (pripadne to bol syndrom nepokojnych noh) Bola to iba ľavá noha, bude to mesiac čo ich už neberiem AD , pretože sa chceme pokúšať opäť o babatko. No panické ataky citim že sa mi vratili :( takisto svalové zášklby a opäť mi sval v ľavej nohe skáče. Viete mi poradiť prosím vas nejaky liek, ktorý mi pomôže aj napriek tehotenstvu a babatku v brušku? Nechcem mu nijako ubližiť ak sa nám podarí, no zatiaľ ubližujem iba sama sebe :( Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je to celkom otázka pre gynekológa. Skúsiť môžete užívať voľnopredajné magnézium v dávke 3x1 až 3x2 tabletky, napríklad Magnerot. Čo sa jedná spomínaných antidepresív, je to otázka na psychiatra, ktorý sa Vám k tomu musí vyjadriť. Existujú však viaceré antidepresíva, ktoré sa môžu užívať aj počas tehotenstva.

  • Kyretáž

    , Autor: Marsanka

    Mám 55 rokov, posledná menštr. bola v októbri a odvtedy len nepravidelné špinenie, častý slabý krvavý výtok, na prevent. prehliadky pravidelne chodím, výsledky okrem zvýšeného AFP v krvi , v norme. Lekárka mi predpísala norethisteron a navrhuje kyretáž. Po uživaní noretist.menzes prišiel v normálnej intenzite. Prosím, je nutné podstúpiť kyretáž? Indikované sú myómy v maternici .Bojim sa rakoviny endometria. ĎAKUJEM

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tomto veku je nepravidelnosť a zmena intenzity krvácania pomerne častá. Ak máte myomatózne zmenenú maternicu, príčina ťažkostí môže byť práve tá. Nepoznám však žiadne bližšie okolnosti, USG nález, ani výsledky ďalších vyšetrení, preto sa Vám takto neviem bližšie vyjadriť. Možností riešenia je však viacero. V niektorých prípadoch je potrebné maternicu vybrať. Ak sú však u Vás prítomné myómy, ktoré sú malé, ich počet nie je veľký a nemajú vplyv na nepravidelnosť krvácania, dá sa u Vás uvažovať aj o termoablácii endometria, teda spálení sliznice dutiny maternice. Musíte však spĺňať isté podmienky. Kyretáži nevyhnutnej pre histologizáciu endometria sa však asi nevyhnete. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne vie odoslať na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia.