Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
13,341 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Kyretáž

    , Autor: NelaTajzler

    Dobrý deň pán doktor,
    22.4. som podstúpila umelé prerušenie tehotenstva tzv. kyretáž. Som 4. deň po zákroku a od včera pociťujem mierne bolesti v pod brušku a tiež mám slabé krvácanie a tiež som si všimla menšiu hrudku - zrazeninu krvi ale horúčky nemám. Môže to byť len sprievodný jav ktorý sa vyskytuje po kyretáži bežne alebo sa mám báť zápalu? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, po zákroku je špinenie do týždňa úplne v poriadku. Bolesti charakteru menštruačných bolestí sa môžu pár dní po zákroku vyskytovať. Nemusí sa jednať o zápal. Odsledujte si to. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnotiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, pripadne zdravotnícke zariadenie, kde bol výkon realizovaný.

Podobné otázky

  • Pokles hcg

    , Autor: Miklikikli

    Dobry den pan doktor, v 5tt mi pan doktor bral HCG ,ktoreho hodnota bola 392. Na druhy den mi znova bral HCG ,ktore kleslo na 340. Znamena to ,ze som potratila? Mam prist o 4 dni na kontrolu. Bude potrebna kyretaz? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na základe týchto dvoch hodnôt sa nedá jednoznačne vyjadriť, hoci klesajúca hodnota beta HCG by sa nemala vyskytovať, práve naopak, dynamika beta HCG by mala mať stúpajúcu tendenciu. Dôležitý je aj USG nález. Postupujte podľa odporúčaní lekárov.

  • Samovolný potrat

    , Autor: Natka0

    Chcela by som sa opytat mně prebieha samovolný potrat už vyšli zo mna aj kuse také velké neviem či to sa to vsetko vyčistilo Alebo či pojdem na kyretáž a Mali sme v tom krvacani sex chcem sa opytat či nedostanem nieco infekciu Alebo co či to gynekolog zisti uronbila som chybu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nebolo rozumné mať pohlavný styk v takomto období. Samozrejme riziko infekcie tu je. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Menštruácia po kyretazi

    , Autor: Kajyah

    Dobry den pan doktor. Presne pred tyzdnom mi bola robena kyretaz po spontannom potrate v 8tt. Po zakroku som ani nekrvacala, len spinila. Resp mozno aj krvacala, ale uplne slabo. Trvalo to necele 3 dni? Bola som poucena, ze krvacat budem mozno aj tyzden.. toto bolo nic
    Brala som 9 rokov HAK a po jej vysadeni som nedostala menstruaciu rok..a to aj po vyvolavackach. Potom bola velmi nepravidelna
    Preto sa mi aj vynara otazka..kedy ocakavat prvu menstruaciu po kyretazi? Ked uz som v minulosti mala problemy.. a ci je to v poriadku len take to kratke spinenie. (Niezeby som sa netesila, priatelka mojho otca krvacala silno az 2 tyzdne)
    Ja viem, teraz sa az velmi sledujem a viem, ze je to individualne..
    A este.. po akom dlhom case je podla Vas vhodne snazit sa o dietatko? Uz po tomto sme velmi tuzili.. moj gynekolog sa vyjadril, ze by bolo vhodne pockat aj pol roka. Akeho nazoru ste Vy?
    Vopred vdaka za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, menštruácia by sa po kyretáži mala dostaviť o 4 - 6 týždňov. Pár dňové špinenie je v poriadku, ako píšete, je to individuálne, norma je do 7 dní. Odporúčam počkať 2 - 3 mesiace a tak sa začať snažiť otehotnieť. S užívaním kyseliny listovej však môžete začať už teraz.

  • Zamlčaný potrat - biopsia

    , Autor: misd

    Dobrý deň prajem, v 13 t. tehotenstva mi pri USG vyšetrení zistili mol. V správe uvádzali: embryo 8t.

    Som po kyretáži a mám výsledky biopsie. Mohli by ste mi prosím vysvetliť záver patológa?

    V zaslanom materiáli ide o:
    - residua post abortum (intrauterinna gravidita)
    - prítomné sú súčasti gestačného endometria, miestami s regresívnymi zmenami a fokálne aj so zachytenými štruktúrami implantačného miesta, a chóriové klky
    - bez atypickej proliferácie trofoblastu
    - bez iného podstatnejšieho nálezu.

    Čo ma ďalej čaká?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, výsledok je v poriadku, vo vyšetrovanom materiály sú tkanivá a štruktúry, ktoré sa očakávali. Je to v poriadku. Ak sa jednalo o plánované tehotenstvo, odporúčam si dať pauzu aspoň 2 - 3 mesiace a následne sa začať snažiť. Dva mesiace pred plánovaním otehotnenia začnite užívať kyselinu listovú. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať a informovať u Vášho obvodného gynekológa.

  • Po kyretáži

    , Autor: Lenka9956

    Dobrý deň. Som od stredy po kyretazi. Bola som tehotná 4+5tt začala som špiniť a potom krvácať. Nechali si ma v nemocnici, sledovali po výsledkoch krvy bolo podozrenie na mimomaternicové tehu. Na ultrazvukových vyšetreniach nič nevideli ani mimo ani v maternici. V utorok niečo vo mne zahucalo a vyšla akoby zrazenina podobná plodu. Výsledky ukázali že to nebolo ono. Ale ešte po tom som šla na wc a to isté taký istý pocit niečo vyšlo ale už som to nevidela. Na ďalší deň už spravili kyretaz kvôli silnému krvácaniu. A spravili odbery krvi...hormón pred kyretom bola 160. Po kyretazi to kleslo na 90myslim. Som zatiaľ doma nemám bolesti cítim sa dobre akurát má páli zaha a raz ma prehnalo. V pondelok mám ísť znova na krv či to už kleslo na 0 a je vylúčené mimomaternicové tehu. Len to pálenie záhy má nejak znervózňuje. Lebo keď som zistila že som tehu pálila má zaha tiež.
    Len aby som nestresovala do pondelka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, môžu ešte u Vás pretrvávať pár dní tehotenské príznaky. Malo by to však samo odoznieť. Kúpiť si môžete v lekárni voľnopredajné preparáty na pálenie záhy.