Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,274 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Cytologia

    , Autor: Lili123

    Dobrý deň,
    pán doktor prosím Vás o radu. V februári mi bola robená cytologia s výsledkom ASCUS. Zároveň kultivácia, kde vyšla nejaká baktéria. Užívala som mc mirror. Opakovaná kultivácia bola negatívna a výsledok na HPV tiež. Čo mohlo ovplyvniť výsledok cytológie? Nejaký zápal? Mám to nechať tak do ďalšej cytológie, alebo opätovne navštíviť gynekologičku nech sa niečo nezanedbá? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, HPV je vírus, ktorý rovnako ako ostatné vírusy, napríklad chrípka, môžu spontánne vymiznúť. Preto sa realizuje s odstupom času kontrolný odber na cytológiu. Rovnako tak po absolvovaní liečby sa kontroluje kultivačné vyšetrenie. Opakovaný výter nemá teraz zmysel. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Vyšetrenie

    , Autor: Helena1

    Dobrý deň,
    Môže lekár pri bolestivom gynekologickým.vysetreni zvoliť napr.mesokain gél?neskresli to výsledky steru?
    Je možné o to požiadať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od toho, či sa realizuje klasická “sklíčková” onkocytológia alebo LBC, kde väčšie množstvo gélu môže naozaj skresliť výsledok steru. Osobne používam na ambulancii 3 druhy zrkadiel, ktorých použitie volím na základe okolností (nerodička, viacrodička, staršia žena, mladšia žena, priestrannosť pošvy, …). Dá sa použiť Mesocain gél, prípadne aj iné druhý gélu. Ja používam gél u každej pacientky.

  • Vytok

    , Autor: Lululucy

    Dobry den. Dlhodobo som mala problem s vytokom. Vytok bol zltej hlienovitej konzistencie. Vo february som bola na cytologii kde mi vyslo zapal krčka maternice. Brala som 6 dni Polygynax. 3 tyzdne po liecbe som bola na kontrole,cytologia bola negativna. V juny som znova isla na cytologiu,ta znova vysla negativna. Problem je ten,ze ja stale mam žlty hlienovity vytok. Žiadne ine problemy nemam. Čo to môže byť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný výtok nemusí byť problém, teda nemusí sa jednať o patologický výtok. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizujte aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Odsledujte si to. Cytologické vyšetrenie je zamerané na bunkové zmeny krčka maternice, nehovorí o prípadnej infekcii. Na to slúži kultivačné alebo mikrobiologické vyšetrenie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Cytológia

    , Autor: Denisa1988

    Dobrý deň,
    obraciam sa na Vás s dôverou a odpoveď. Bola som na preventivnej gynekologickej prehliadke, kde gynekológ skonštatoval že krček maternice vyzerá v poriadku a urobil cytologický ster. Prišli výsledky a sestrička mi zavolala, že cytologia je 1 a všetko je negatívne a z laboratória napísali, že odporúčajú kontrolu o pol roka. Prosím môžete mi k tomu dať nejaké vysvetlenie? môj gynekológ mi povedal, že sa netreba ničoho báť že je to negatívne. Ale ja teraz neviem čo to znamená, či sa mi tá cytológia môže zhoršiť alebo prečo kontrola o pol roka ak bol vysledok 1. Pre prehliadkou som mala výtok cca 3 týzdne dozadu a nebol preliečený. Poradili by ste mi nejaký vitamíny alebo čo má robiť aby kontrolo bola v poriadku? Ďakujem krásne za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je výsledok onkocytológie CIN I alebo LSIL, jedná sa o prvý stupeň bunkových zmien krčka maternice. Nejedná sa o rakovinu. Je možná aj spontánna úprava do normálu. Odporúčaná je však HPV typizácia, ktorú by Vám mal realizovať Váš obvodný gynekológ a odporúčaná kontrola onkocytológie je o 6 mesiacov. Odporúčam si realizovať kúru vaginálnymi gélmi RegreSIL alebo Papilocare, či DeflaGyn. Takto a Vám, bez poznania bližších výsledkov vyšetrení neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Funkčná cytologia

    , Autor: Matikk

    Čo je prosím "funkčná cytologia"? Priebeh vyšetrenia, na čo slúži..v čom je iná ako klasická onkocytologia pri preventivke? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri štandardne realizovanej, poisťovňou preplácanej, konvenčnej cytológii na to, aby sa na skle zachytil dostatočný počet buniek, je potrebné štetôčku opakovane natierať na sklo. Nevýhodou tohto postupu je skutočnosť, že opakovaným natieraním vznikajú vo vzorke vrstvy na seba uložených a navzájom sa prekrývajúcich buniek, často s prímesou krvi a hlienu. Tieto vzorky sa podstatne ťažie hodnotia a niektoré sa ani vyhodnotiť nedajú a vyžadujú opakované gynekologické vyšetrenie s odberom novej vzorky. Okrem toho pomerne veľká časť buniek sa zo štetôčky na sklíčko vôbec nedostane a uniká tak vyšetreniu. Funkčná cytológia zahŕňa LBC cytológiu, pri ktorej sú bunky uložené v roztoku očistené od krvi, hlienu a iných prímesí a uložené automatom na sklíčko v jednej vrstve. Preto je preparát prehľadný, ľahko čitateľný a ďaleko presnejšie sa dá vyhodnotiť. Záchytnosť poškodených buniek je 2 až 4 násobne vyššia ako pri konvenčnom vyšetrení. priebeh vyšetrenia je porovnateľný, ako pri klasickej onkocytológii. Žena si rozdiel nevšimne. Je to však platená služba. Ďalšími výhodami LBC oproti konvenčnému cytologickému vyšetreniu je možnosť vyšetriť biologické vlastnosti buniek vo vzorke. V prípade podozrenia na predrakovinový stav je totiž možné bunky ofarbiť špeciálnym imunocytochemickým farbením, ktoré priamo vo vzorke označí poškodené bunky, presnejšie určí charakter zmien a stanoví diagnózu a prognózu. Zo vzorky LBC je možné okrem cytologického vyšetrenia stanoviť aj iné súbežné závažné nálezy, ako je napr. infekcia HPV, Herpes vírusom a inými patologickými mikroorganizmami.

  • Cytologia

    , Autor: Etulik

    Dobry den,, bola som si pre vysledky z cytologie a pani doktorka mi povedala ze je to negativne, v poriadku. Ja som sa pytala na oznacenie a ona povedala ze sa to uz neznaci. Chcela so vefiet ci mam 1,2 atd. Dakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nerozumiem otázke. Ak máte na mysli označenie CIN 1,2 alebo 3, dnes sa už toto označenie nepoužíva. Namiesto toho sa používa označenie LSIL alebo HSIL. Ak boli výsledky onkocytológie v poriadku, nemusíte sa obávať. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.