Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,097 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zapcha

    , Autor: Diana123

    Dobry vecer. Ja by som sa chcela opytat co zanema crevne klucky pritiahnute k prednej brusnej stene v stredovej ciare bez herniacie

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám žiadne bližšie informácie ani okolnosti a ťažkosti neviem sa objektívne bližšie vyjadriť. Daný nález hovorí o tom, že kľučky čreva sú bližšie k prednej stene brušnej a nie je prítomná hernia (prietrž). Ale bližšie sa Vám vyjadriť ozaj neviem.

Podobné otázky

  • Zápcha po KET

    , Autor: Lenya

    Dobrý deň, som 1 deň od KETu a trápi ma zápcha. Dala som si aj glycerinovy čipok. Mohla som nejak uškodiť pri silnejšom zatlačeni na WC?
    Ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, človek nemusí mať stolicu každý deň. O zápche môžeme hovoriť, ak bola stolica naposledy pred 4. až 7. dňami. Nemusíte sa však obávať, zatlačenie na stolicu nemalo vplyv na embyro.

  • Zastavené vetry, zapcha

    , Autor: Dúška

    Dobry den od vcera rana mam problem so zapchou, neda sa mi ist na wc,mam z toho aj krce v bruchu ,plynatost obcas. Som v 20tt tehotenstva. Treba ist k doktorovi s tym alebo sa to da niako doma odstranit? Prosim babatko tym neohrozujem?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď nemáte stolicu každý deň, nehovoríme o zápche. Ak sa cítite nafúknutá, skúsiť môžete Espumisan 2 - 3 x 2 tabletky. Odsledujte si to. Vplyv na plod to nemá, nemusíte sa obávať. Odporúčam tiež dostatočný pitný režim, aspoň 2 litre tekutín denne, dostatok vlákniny vo forme ovocia, či zeleniny.

  • Polyp na krčku maternictve v tehotenstve

    , Autor: Lydkaaa

    Dobrý deň pán doktor,

    chcem Vás poprosiť o radu, mám 34 rokov a prvé tehotenstvo, momentálne som v 19.týždni tehotenstva. Približne v 10.týždni som začala slabo krvácať , bola to len malá stopa krvi na toaletnom papieri, na pohotovosti mi bolo zistené slabé krvácanie z kŕčka maternice /mala som aj silné zápchy, krvácanie nastalo po návšteve wc a tlačení/. Bola som poslaná domov s tým, že to mohla spôsobiť zápcha.

    Asi o mesiac sa krvácanie zopakovalo, ale pri kontrole sa zistilo, že mam na krčku maternice polyp vo veľkosti šošovice, cytologiu som mala v januári 2021 urobenú a výsledky boli v poriadku. Okrem polypu mi bolo povedané, že mám ektropium krčka maternice. 14 dní som následne na radu mojej lekárky brala vaginálne čípky cicatridina , ktoré krčok trošku ukludnili, ale polyp sa zväčšil a po opakovanej kontrole po 3 týždnoch lekár rozhodol , že sa bude polyp z krčka odstraňovať v nemocnici v 20.týždni.

    V rámci predoperačných vyšetrení mi však pri výtere z pošvy bola zistená baktéria enterococcus faecalis. Zastupujúca lekárka mi na to predpísala vaginálne tablety Fluomizin /v balení je 6 tabliet/, dnes som bola už pri mojej lekárke, ktorá mi odporúčila MACMIROR complex 500 - vaginálne čípky. Zákrok na odstránenie polypu z krčka sa kvôli baktérii posunul o týždeň.

    Chcem Vás poprosit o radu :
    1, je vhodnejšie používať v mojom prípade Fluomizin alebo Macmiror complex 500 na preliečenie pred zákrokom?

    2, je možné za 9 dní preličiť úspešne túto baktériu a ísť na daný zákrok? je potrebné pred zákrokom ešte absolvovať kontrolný výter z pošvy na zistenie či liečba bola úspešná?

    3, predstavuje táto baktéria riziko pre vykonanie zákroku?

    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám výsledky citlivosti na vykultivovanú baktériu, ale Fluomizin sa používa aj na liečbu Enterococcus faecalis. Postupujte v liečbe podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Štandardne stačí na preliečenie týždeň. Po preliečení nie je nutné realizovať kontrolný ster. Riziko pre zákrok to po preliečení nepredstavuje. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.

  • Meškanie menštruácie

    , Autor: MG18

    Dobrý večer,
    po 7r som koncom novembra (22.11.2020) vysadila HAK (Bellgyn z AT), prvá menštruacia po vysadení bola 26.11.2020 a ďalšia 21.12.2020. Cyklus som mala pravidelný aj pred aj počas užívania antikoncepcie - 26-28 dní. Menštruáciu som teda očakávala 18.1. a doteraz nič. Test 21.1. aj dnes negatívny. Mohlo sa nám podariť otehotnieť tak rychlo po vysadení HAK a test to ešte nezachytil alebo meškanie je spôsobené práve tým vysadením. Necítim nič zvláštne, len v deň očakávanej menštruácie mi bolo mierne nevoľno na zvracanie čo trvalo 2 dni a od včera ma trápi zápcha a s tým pocit nafúknutého brucha a tlačenie podbruška. Mám ešte počkať a skúsiť znova test po pár dňoch alebo sa už objednať k lekárovi. Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizované tehotenské testy môžu byť falošne negatívne. Reálne sa otehotnieť dá ihneď po vysadení hormonálnej antikoncepcie, kedy dôjde k obnoveniu ovulácie. Odsledujte si to. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • bolest v podbrusku po prvom sexe

    , Autor: odbornik6

    dobry den mala som svoj prvy pohlavny styk (onedlho budem mat 17) dna 28.3. (potom aj 30.3. a 1.4.) nekrvacala som, len ked uz bol moj priatel takmer na doraz, to zabolelo. Od toho 2.4. mam bolesti podbruska (tlak,take krcovite, citim obcas take napatie a pichnutie v boku(vajecniku)), mala som tiez bolest brucha a par-krat ma prehnalo a bolia ma krize (ale tie ma zvyknu boliet takmer pravidelne) a mam zapchate lave ucho,mam trochu nafuknute podbrusko (alebo si to len nahovaram,nie som si ista). Naposledy som mala menzes 19.3., cyklus trva cca 28-30 dni. Preco ma to moze boliet? (pohlavny styk nebol chraneny, ale nespravil sa do mna a sex bol rerusovany) prosim pomoc alebo radu...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    prvý pohlavný styk je častokrát veľmi emocionálne náročný stav, nepredpokladám, že by došlo k poranenie z ktorého by mohli vyplývať podobné ťažkosti. Bolesti podbruška sú po prvom pohlavnom styku bežné, a zapchaté ľavé ucho s pohlavným stykom určite nesúvisí.