Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
7,446 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Zapál močových ciest

    , Autor:

    Dobry večer , chcela by som sa opýtať a poradiť .. Prv som sa bála že bolesť v podbrušku je spôsobena tehotenstvom (som dva týždne po styku ) lenže včera som bola u svojho obvodného lekára a on podľa moču že sú v ňom bielkoviny a krv potvrdil zápal močových ciest prebiehajú bolesťami v oblasti podbruška (akoby predmenštruačny syndróm ) nadúvanie už zmizlo , častím močením to už po dvoch tabletkách antibiotík (a pitim urologickeho
    čaju)nejako zázračné zmizlo už je len úplne mierna bolesť pri močení skoro žiadna .. lenže bolesť v oblasti krížov a bolesť v podbrušku (hlavne v strede podbruška a na úplnom spodku podbruška ale aj v úplnom celom podbrušku ) stále neustála neviete čím to môže byť spôsobené ? Či je normálne aby tie bolesti ešte pretrvávali ? A ako dlho ešte môžu ? (Bola som aj u gynekológa vravela som mu že som sa bála že to je tehotenstvom lenže nič potom ohľadom tehotenstva nepovedal .. povedal mi že je so mnou všetko v poriadku z gynekológickeho hľadiska )

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, po dvoch tabletkách antibiotík sa potvrdený zápal močových ciest určite nepreliečil. Mierne bolesti v podbrušku ešte môžete mať. Ak bol gynekologický nález negatívny, odsledujte si to, pokračujte v nasadenej liečbe a liečebnom režime.

Podobné otázky

  • Bolesti podbruška , chrbtice

    , Autor:

    Dobrý deň , doktorka mi potvrdila zápal močových ciest lenže tie potreby na wc a bolesti pri močení má už prešli ale bolesť podbruska hlavne na dotyk v oblasti najnižšej časti podbruška v strede mierne a na bokoch silné bolesť sa odráža do chrbtice , krížov a aj celého brucha (bolesť ani keď ležím neutícha ..je to taká ako predmenštruačny syndróm lenže meznes som mala pred týždňom a ked za dotyk tak je to bolesť ako svalkovka alebo tak) .. (som dva týždeň od nechráneneho styku ) 14.1. som bola u gynekológa ten po ultrazvuku povedal že som úplne zdravá z gyn.hladiska že na ultrazvuku nič nevidel a keď som mu povedala že som mala obavy ohľadom že to môže byť tehotenstvo tak mi nato nič nepovedal ..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pripadné dvojtýždňové tehotenstvo na ultrazvuku nie je vidieť. Pre jednoznačné vylúčenie alebo potvrdenie tehotenstva je nutný odber krvi na betaHCG. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa. Pri vylúčení tehotenstva a pri negatívnom gynekologickom náleze je nutné doplniť chirurgické vyšetrenie.

  • Možné tehotenstvo

    , Autor:

    Dobrý večer , chcela by som sa opýtať že či je možné aby po dvoch týždňoch od styku videl doktor na ultrazvuku zväčšenu maternicu alebo aspoň niečo čo by naznačovalo tehotenstvu doktor mi povedal že je všetko v poriadku že nemám žiaden problém z gynekológickeho hľadiska a žiadne tehotenstvo nespomínal . Mám zápal močových ciest takže tie ťažkosti môžem pripisovať asi tomu. Lenže aj tak sa bojím .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, dva týždne od nechráneného pohlavného styku na maternici ultrazvukom nie je možné vidieť zmeny svedčiace pre tehotenstvo. Tehotenstvo sa dá jednoznačne potvrdiť alebo vylúčiť odberom krvi na beta HCG. Ak máte zápal močových ciest, bolesti v podbrušku sa môžu vyskytovať, nemusíte sa kvôli tomu stresovať a znepokojovať. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesti chrbtice , nadúvanie , bolesť v podbrušku

    , Autor:

    Dobrý deň , ospravedlňujem sa že tu píšem opäť lenže veľmi stresujem .. už som vám tu písala viac krát .. mám len 16 rokov veľmi sa bojím toho že to je predsa tehotenstvo .. už "svalovka"po prvom pohlavnom styku zmyzla keďže to bolo dva týždne dozadu .. menštruácia sa dostavila pred týždňom lenže skončila skôr ako obyčajne (čiže trvala 4dni *obyčajné trvá týždeň* prvý deň bola slabá druhý a tretí deň silná štvrtý deň už iba kvapky a piaty tiež už iba špinenie do hnedej farby) .. už asi dva necelé týždne mám silné nutkanie na wc a pri močení hlavne na konci mám také ostré bolesti v pošve .. asi 3 dní má boli veľmi v podbrušku (akoby predmenštruačny syndróm alebo akoby počas menzesu ) a mám nadúvanie a plynatosť .. (neviem či to vážne nebude ten zápal močových c. ale vaječníkov ) lenže strašné sa bojím že to bude skôr tehotenstvo a priveľmi sa stresujem .. dá sa tehotenstvo vylúčiť ? (Podotýkam ten styk trval 10min a bol 4krat prerušený )( lenže pokiaľ viem je aj predevukacna tekutina či také niečo čo môže tiež obsahovať životaschopne spermie ) .. vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno prostatický sekrét obsahuje spermie, ktoré sú schopné oplodnenia. Podľa Vašich opisov sa nemusí jednať o tehotenstvo, ale o zápal močových ciest. Odporúčam si realizovať tehotenský test najmenej 14 dní od pohlavného styku, na základe ktorého si budete vedieť potvrdiť alebo vylúčiť tehotenstvo. Do budúcna odporúčam chránený pohlavný styk.

  • Klebsiella pneumoneae

    , Autor:

    Dobry den, v novembri 2019 som po troch rokoch dostala zapal mocovych ciest. Nasadeny bol Doxyhexal ktory v minulosti zabral, tak mi ho dali bez akejkolvek kultivacie. Pocas liecby mi zacalo silne stipanie v okoli malych pyskov. Nasledne mi antibiotika vymenili este dva krat bez kultivacie. Zmenila som doktora. Ten dal urobit kultivaciu a vysla klebsiella pneumoneae. Nasadili doxyhexal opatovne po 10 dnoch bol moc negativny ale stipanie v oblasti pyskovv neprestavalo aj ked bolo miernejsie plus som mala stale nutkanie na mocenie. ( Mocenie ale bez rezania) Navstivila som gynekologa, z kultivacie vysla pozitivne klebsiella opat. Pani doktorka mi ale povedala ze sa cuduje ze mam nejake stipanie lebo ze to je bezna bakteria ale dala mi polygynax iba na 6 dni. Po 4 capiku to stipanie aj nutkanie na mocenie polavilo ale stipanie uplne neprestalo. A za tyzden uz som mala zasa zapal mocovych ciest sposobene klebsiellou. Ureaplazmy, mikoplazmy chlamydie negat. Sex s manzelom sme nemali. Urolog doporucil Femilift osetrenie laserom. Kde je potom pravda je ta bakteria normalna sucast v posve alebo je treba preliecit? Kedze je v posve moze to byt dovod preco sa tak lahko dostane do mocovych ciest a znova sposobi infekciu? Uz som z toho zufala, som pn uz 2 mesiace a minimalne zlepsenie.dakujem Lucia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, hoci klebsiella je normálnou súčasťou pošvovej flóry, no pri jej premnožení spôsobuje ťažkosti, vzhľadom na polohu pošvy a močovej rúry u ženy sa veľmi ľahko dostane do močových ciest a spôsobí ich zápal. Pri liečbe je dôležitá nie len kultivácia, ale aj samotná citlivosť na vykultivovanú baktériu. Realizujte si vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom, užívajte vaginálne probiotiká. Odporúčam veľa tekutín, urologický čaj, ako aj konzumáciu brusníc.

  • Zapaly

    , Autor: Lora

    Dobrý deň, chcem sa spýtať mam 21 rokov a či je normalne, že skoro po každom pohlavnom styku mávam zápaly močovych ciest. Pár rokov do zadu som často mávala zápaly močových ciest. Potom to prestalo.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nepoznám všetky informácie ani okolnosti a ani prejavy, na základe ktorých usudzujete, že máte zápal močových ciest. Rovnako nepoznám ani informácie, či partner nemá nejaké ťažkosti. Vhodné by bolo urobiť vyšetrenie moču ako aj výter z pošvy, či nie je zavedená infekcia z pošvy. Ak sa potvrdí infekcia močových ciest, ako aj vaginálna infekcia, je potrebná adekvátna liečba podľa citlivosti na antibiotiká z vyšetrenia kultivácie moču a pošvy. Vhodné je užívať vaginálne probiotiká, realizovať si vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom, používať vhodnú intímnu drogériu.