Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,316 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Slabé krvácanie

    , Autor: Lea20

    Dobrý deň . Dnes by som mala dostať mens. Ale mám svetlo ružové krvácanie . Je to spôsobené tým že sa niečo.zmenilo po pohlavnom styku ? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, niekedy samotnému menštruačnému krvácaniu môže predchádzať niekoľkodňové špinenie. Nemusí sa jednať prakticky o nič. Do súvisu s pohlavným stykom by som to nedával, ak sa nejednalo o nechránený pohlavný styk, eventuálne o prvý, aj keď chránený, pohlavný styk. Odsledujte si to. Ak nie je vylúčené tehotenstvo, po 14 dňoch meškania menštruácie si urobte tehotenský test, eventuálne pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Polyp na krčku maternictve v tehotenstve

    , Autor: Lydkaaa

    Dobrý deň pán doktor,

    chcem Vás poprosiť o radu, mám 34 rokov a prvé tehotenstvo, momentálne som v 19.týždni tehotenstva. Približne v 10.týždni som začala slabo krvácať , bola to len malá stopa krvi na toaletnom papieri, na pohotovosti mi bolo zistené slabé krvácanie z kŕčka maternice /mala som aj silné zápchy, krvácanie nastalo po návšteve wc a tlačení/. Bola som poslaná domov s tým, že to mohla spôsobiť zápcha.

    Asi o mesiac sa krvácanie zopakovalo, ale pri kontrole sa zistilo, že mam na krčku maternice polyp vo veľkosti šošovice, cytologiu som mala v januári 2021 urobenú a výsledky boli v poriadku. Okrem polypu mi bolo povedané, že mám ektropium krčka maternice. 14 dní som následne na radu mojej lekárky brala vaginálne čípky cicatridina , ktoré krčok trošku ukludnili, ale polyp sa zväčšil a po opakovanej kontrole po 3 týždnoch lekár rozhodol , že sa bude polyp z krčka odstraňovať v nemocnici v 20.týždni.

    V rámci predoperačných vyšetrení mi však pri výtere z pošvy bola zistená baktéria enterococcus faecalis. Zastupujúca lekárka mi na to predpísala vaginálne tablety Fluomizin /v balení je 6 tabliet/, dnes som bola už pri mojej lekárke, ktorá mi odporúčila MACMIROR complex 500 - vaginálne čípky. Zákrok na odstránenie polypu z krčka sa kvôli baktérii posunul o týždeň.

    Chcem Vás poprosit o radu :
    1, je vhodnejšie používať v mojom prípade Fluomizin alebo Macmiror complex 500 na preliečenie pred zákrokom?

    2, je možné za 9 dní preličiť úspešne túto baktériu a ísť na daný zákrok? je potrebné pred zákrokom ešte absolvovať kontrolný výter z pošvy na zistenie či liečba bola úspešná?

    3, predstavuje táto baktéria riziko pre vykonanie zákroku?

    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám výsledky citlivosti na vykultivovanú baktériu, ale Fluomizin sa používa aj na liečbu Enterococcus faecalis. Postupujte v liečbe podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Štandardne stačí na preliečenie týždeň. Po preliečení nie je nutné realizovať kontrolný ster. Riziko pre zákrok to po preliečení nepredstavuje. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.

  • Kyretáž

    , Autor: NelaTajzler

    Dobrý deň pán doktor,
    22.4. som podstúpila umelé prerušenie tehotenstva tzv. kyretáž. Som 4. deň po zákroku a od včera pociťujem mierne bolesti v pod brušku a tiež mám slabé krvácanie a tiež som si všimla menšiu hrudku - zrazeninu krvi ale horúčky nemám. Môže to byť len sprievodný jav ktorý sa vyskytuje po kyretáži bežne alebo sa mám báť zápalu? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po zákroku je špinenie do týždňa úplne v poriadku. Bolesti charakteru menštruačných bolestí sa môžu pár dní po zákroku vyskytovať. Nemusí sa jednať o zápal. Odsledujte si to. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnotiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, pripadne zdravotnícke zariadenie, kde bol výkon realizovaný.

  • Menstruacia

    , Autor: Bogarka

    Dobry prajem chcela by som sa svami poradit uz druhy mesiac mam na zaciatku slabe krvacanie dva az tri dni a potom su silne krvacanie a trva to spolu 7 dni pretim som tak nikdy nemala ale mam bolesti pod brusko

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, menštruačné krvácanie môže mať rôzne podoby, či sa týka intenzity aj dĺžky trvania. Na menštruačný cyklus majú vplyv rôzne okolnosti, či faktory. Odsledujte si to. Nemusí sa jednať o patológiu. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnotiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Escapelle

    , Autor: Soufi

    Dobrý deň po užití escapelle ( do 72) hodin sa z mňa hneď na druhý deň objavilo špinanie alebo veľmi slabé krvácanie... Môže to znamenať, že tabletka účinkuje a teda sa nemusím báť že som tehotná? Alebo je to skôr opak?
    Ďakujem veľmi sa bojím a je to pre mňa stresujúca situácia...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, špinenie alebo slabé krvácanie môže byť zo spádu hormónov, spôsobené emergentnou antikoncepčnou tabletkou. Odsledujte si to.

  • Escapelle

    , Autor: Lea20

    Dobrý deň . Je normálne ak mám slabé krvácanie po tabletke escapelle po 7 dňoch ? Je to náznak že tabletka zabrala? Ďakujem .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, s najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o špinenie so spádu hormónov. Odsledujte si to. Dodržujte zásady chráneného pohlavného styku, odporúčam užívanie hormonálnej antikoncepcie alebo inej formy antikoncepcie. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.