Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,252 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • prerušenie tehotenstva

    , Autor: anka12

    Dobrý deň, možno je to nevhodná otázka, ale predsa skúsim. Som tehotná, asi 8. týždeň a nechcem byť, nechcem aby ste ma odsudzovali, ani prehovárali, chcem aby ste ma podporili. Nemôžem mať to dieťa z viacerých dôvodov, a chcem ísť na interupciu. Ale keďže žijem v zahraničí, kde je to nelegálne, musím ísť na UPT na SVK, kde budem cestovať letecky. Cítim bolesti a kŕče v podbrušku už pár dní, a priznám sa, že radšej by som potratila nečakane, ako ísť na interupciu a všetko s tým spojené. A ďalšia vec je tá, že som počula, že lietanie v prvých týždňoch môže spôsobiť potrat. Ako je to po zákroku? Ten sa vykoná v pondelok a v utorok už musím letieť späť do zahraničia, môžu nastať komplikácie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak máte bolesti a krče je možné počkať ešte pár dní či nedôjde k spontánnemu potratu, bolo by však ideálne aby ste boli pod lekárskym dozorom. Lietanie v prvých týždňoch sa neodporúča skôr ako prevencia aby nedošlo ku komplikáciám, na druhej strane ak ide o fyziologické tehotenstvo teda bez akýchkoľvek komplikácií je lietanie možné. V centrách jednodňovej chirurgie je možné utrobiť zákrok ambulantne, teda, že ráno prídete do centra a po pár hodnínách odchádzate. Let deň po zákroku nedoporučujem, no samozrejme zakázať vám to nikto nemôže. Ide predovšetkým o riziko krvácania.

Podobné otázky

  • Interrupcia

    , Autor: tani223

    Dobrý deň, pán doktor.

    Napriek tomu že ešte nemám tehotenstvo potvrdené, chcela by som sa včas informovať ako to je s interrupciou u Vás na klinike- v nemocnici, kedže dieťa si vo svojej momentálnej situácii nemôžem dovoliť.
    Viete mi urobiť vyšetrenie na potvrdenie tehotenstva aj ked nie som Vašou pacientkou? V prípade pozitívneho výsledku, aká je čakacia doba na zákrok? Vykonávajú sa vyšetrenia so zákrokom spojené u Vás? Poprípade by ma zaujímala ešte aj cena zákroku.
    Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na našej klinike sa v zákonom stanovenej lehote do ukončeného 12. týždňa tehotenstva (11+6 tt) vykonáva Interrupcia na vlastnú žiadosť vo forme zákroku - vyčistenia dutiny maternice. Cena umelého prerušenia tehotenstva (UPT) sa na našej klinike pohybuje na úrovni 368€, čo zahŕňa vstupné vyšetrenie, krvné odbery, anesteziologické predoperačné vyšetrenie a samotný zákrok. V prípade, že má žena krvnú skupinu s negatívnym Rh faktorom, je nutné jednorázové podanie anti-D protilátok vo forme injekcie do svalu. Keďže sa jedná o výkon na vlastnú žiadosť a všetky služby si hradí pacientka sama, aj túto injekciu si musíte v prípade potreby aplikácie zaplatiť sama. Jej cena sa pohybuje na úrovni cca 50€. V prípade, že nemáte vypísanú Žiadosť o umelé prerušenie tehotenstva Vašim obvodným gynekológom, dá sa spomínaná žiadosť vypísať aj na našej Gynekologickej ambulancii. Poplatok za vypísanie žiadosti je 20€. Žiadosť musí byť podpísaná minimálne 48 hodín pre samotným zákrokom. Štandardne sa u nás robí aj gynekologické vyšetrenie a ultrazvuk, ktorý stojí 48€. Čakacia doba je krátka, v závislosti od týždňa tehotenstva. Zákroky realizujeme denne počas pracovných dní.

  • Interrupcia

    , Autor: Zuzanitkaaz

    Dobry den pan doktor. Chcela by som sa prosim opytat pred 4tyzdnami som podstupila v 8tt chirurgicke umele prerusenie tehotenstva. Krvacala som tyzden a nieco. Potom to prestalo a o par dni som spinila cca 2-3 dni. Pred 3dnami som spozorovala velke mnozstvo kazdy den do vcera hlienu ktory mal konzistenciu ako vajecny bielok. Najprv bol priesvitny a potom biely. Uplne sa natahoval. A tehotenske testy mam aj po 4tyzdnoch stale pozitivne. Druha ciarka je velmi slaba ale je tam. Priznaky tehotenske mi zmizli takmer okamzite po. Akurat mam pocit ze cez den chodim este casto na wc. Mam trochu dost vacsie brucho od maternice po pupok. Na kontrole lekar povedal ze tam nic neni ze mi to spravili dobre ale ja sa neviem zbavit pocitu co ak. K lekarovi ist uz nemozem zijem v zahranici a uz ma vysmial neviem si pomoct. Myslite ze mozem byt stale tehotna? Ze sa zakrok nepodaril? Tie testy ma znepokojuju velmi aj ten hlien. Nie som si ista ci mozem mat ovulacny hlien (ovulaciu) ak mam stale v tele hcg. Je tyzdnove krvacanie po zakroku znak toho ze sa zakrok podaril? To je otazka ktoru si tiez kladiem. Velmi vam dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte pozitívny tehotenský test po 4 týždňoch od zákroku, je potrebné vyšetriť krv na beta HCG, ktorým sa jednoznačne vylúči alebo potvrdí možná prítomnosť reziduí po potrate, prípadne ďalšie tehotenstvo. Podľa opisu je však možné, že máte ovuláciu, počas ktorej môžu byť tehotenské testy pozitívne. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • UPT

    , Autor: Daja1990

    Dobrý deň pán doktor. Moja otázka bude asi mierne nezvyčajná ale chcela by som vedieť Vás názor na jednu vec… mám mojim gynekológom potvrdené tehotenstvo (8tt), od mojej poslednej návštevy u neho sa ale veľa veci zmenilo a v mojom súkromnom živote sa udiali zasadne zmeny. Budúci týždeň som objednaná na UPT… mám už dve deti, a rozhodla som sa takto keďže by som s deťmi zostala sama. Môj pán gynekológ je dosť kresťansky založený a jeho sestrička za ním nezaostáva. Viem že je to moje rozhodnutie( a naozaj nebolo lahke ) ale chcela by som vedieť či nie je čo i len mala možnosť že by som k doktorovi po tomto zákroku šla s tým že som začala krvácať samovoľne… takto, je po tomto zákroku poznateľné že som ho podstúpila? Alebo ak by som sa ,, nepriznala” môj gynekológ to bude vidieť? … nechcem aby to vyzeralo že potrebujem klamať ale som zúfalá z tejto situácie a nemám sa na koho obrátiť , mám traumu z toho čo má u neho čaká ak mu budem musieť priznať čo sa stalo… alebo je potrebná návšteva gynekológa po tomto zákroku ak nebudú žiadne komplikácie? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, stále je v platnosti legislatíva SR, v ktorej sú zakotvené aj podmienky umelého prerušenia tehotenstva. Ak spĺňate všetky zákonom stanovené podmienky, máte na to právo. Je to Vaše plné rozhodnutie a Váš obvodný gynekológ Vás má poučiť, ale rozhodnúť sa musíte sama. Nesmie na Vás byť vyvíjaný žiadny nátlak. Po zákroku nie je rozoznateľné, či ste podstúpili umelé prerušenie tehotenstva alebo revíziu dutiny pri spontánnom potrate. Jedná sa prakticky o ten istý zákrok s rovnakým priebehom aj trvaním.

  • Potrat

    , Autor: Radka-Dadka 2

    Dobrý deň prajem som v 9+4a mám epilepsiu a silné depresie užívam lieky a chcem sa spýtať môže mi psychiater dať potvrdenie o zákroku zo zdravotných dôvodov ako silná depresia až samovražedný sklon? ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, epilepsia, ako aj ťažká psychóza je dôvodom na umelé prerušenie tehotenstva zo zdravotnej indikácie. Musí to však zhodnotiť príslušný odborník, ktorý napíše správu, na základe ktorej sa gynekológ riadi.

  • Menštruácia po umelom prerušení tehotenstva

    , Autor: Veva

    Dobrý deň,21.6 som podstúpila umelé prerušenie tehotenstva a už som aj bola na kontrole či je všetko v poriadku ,keď som sa pýtala môjho gynekológa že kedy by sa mala dostaviť menštruácia mi povedal že 5 týždňov po UPT,no mám problém že mrcha sa ešte stále nedostavila.Viete mi poradiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, menštruácia sa po zákroku zvykne dostaviť do 4 - 6 týždňov. Niekedy sa dostaví aj skôr, niekedy neskôr. Je to individuálne. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.