Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenstvo?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Po kolkych tyzdnoch najneskor zistim ze som tehotna? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    niektoré ženy to pociťujú pomerne skoro, objaví sa u nich únava, napätie v prsníkoch, napínanie na zvracanie, majú takéto pocity už v čase vynechania menštruácie. U iných je to bezpríznakové a tehotenstvo zistia pomerne neskoro. Ak predpokladáte, že ste tehotná ale nie ste si istá, urobte si tehotenský test.

Podobné otázky

  • Možné tehotenstvo?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor.

    Budem mať možno trošku hlúpu otázku, ale rada by som počula Váš názor.
    S priateľom praktizujeme prerušovaný styk už viac ako 5 rokov, vždy "úspešne" bez tehotenstva. O dieťa sa síce nesnažíme, ale ani nechránime- nechávame to na náhodu. Poslednú menštruáciu som mala zvláštnu, celkom slabú- vždy krvácam 5 dní, teraz to bolo 2-3 dni a veľmi málo krvi. Väčšinou si aj viem odsledovať ovuláciu podľa výtoku a bolesti vaječníkov. Tento mesiac som ovuláciu mala pravdepodobne 2.8. aj to som si odkontrolovala pomocou aplikácie, ktorá sa väčšinou zhoduje s mojimi plodnými dňami. Neriadim sa podľa nej, ale chýbali mi tie spomínané typické ovulačné znaky (alebo boli slabé a prehliadla som ich). V spomínaný deň sme mali s priateľom prerušovaný styk a to, že som v ten deň pravdepodobne ovulovala som zistila až neskôr. A teraz k pointe.. Pred pár dňami som si všimla že ma jemne bolia prsia na rôznych miestach- občas slabé akokeby pálenie, inokedy pichanie a potom zase nič. Taktiež bradavky boli pri stačení mierne bolestivé- dnes už opäť nič. 2 dni dozadu som začala pociťovať bolesť v oblasti krížov a občasné pichanie v podbrušku. Menštruácia sa mala dostaviť včera, ale zatiaľ nič. Tehotenské testy som si robila posledných 6 dní, a všetky vrátane dnešného sú negatívne.
    Bolesť pŕs môže byť spôsobená aj podprsenkou a ten chrbát ma môže bolieť aj z práce.. netuším. Je tu možnosť že som tehotná?
    Ospravedlňujem sa za dlhší text a vopred ďakujem za odpoveď.
    Pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpkladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Prerušovaný pohlavný styk samozrejme nie je antikoncepcia. Tehotenský test ná zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Odsledujte si to. Neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva, rovnako tak pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Ovulácia tehotenstvo?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Aši trosku blbá otázka : ak mám taký priesvitný hlien ako bielok vajíčka za surová naťahuje sa to vylučuje sa, už asi 2 ci 3 deň... boli ma podbrusko asi vaječníky je to ovulácia? Môžem ovulovat a pritom byť tehotná?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevylučujem, že u Vás prebieha ovulácia. Takto sa Vám však neviem bližšie vyjadriť. Nie, ak je žena tehotná, ovulácia je blokovaná, teda tehotná žena neovuluje. Odsledujte si to.

  • Meškajúca menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, minulý týždeň som bola u doktora na vyšetrení s tým že mi mešká menštruácia už tretí týždeň, na maternici mi našiel nejaký vak bez plodu povedal mi že nevie o čo by šlo tak mám prísť znova koncom júla, robila som si tehotenský test vyšiel mi pozitívny to som mu tiež ukázala. Dnes mám kúsok hnedého výtoku ale ozaj málo ho je. Bolo by podľa Vás možné tehotenstvo? Že by sa teraz spravil v tom vaku plod keďže mám ten výtok? Som celkom v strese a koniec mesiaca je ešte ďaleko do kontroly. Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, možností je viacero. Môže sa jednať aj o patologické tehotenstvo, tzv. anembryomollu, kedy je prítomný prázdny gestačný vak bez plodu. Samozrejme môže sa jednať aj o normálne tehotenstvo, iba skoro zachytené a preto nie je vidieť zárodok. Nepoznám však USG nález, ani veľkosť gestačného vaku, ani ďalšie informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Čo sa týka hnedého špinenia, je to pomerne časté. Najčastejšie sa jedná o tzv. implantačné špinenie, kedy sa tvoria cievne prepojenia medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Aj keby sa jednalo o spomínanú anembryomollu, organizmus o tom nevie a správa sa, ako by sa jednalo o normálne tehotenstvo. Takto sa Vám však naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého v prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte.

  • tabletka po

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, v noci z 10.2. na 11.2. som mala nechránený pohlavný styk, avšak s tým, že nedošlo k vyvrcholeniu do pošvy. Mávam kratší menštruačný cyklus cca 21 dní a mala som ju dostať 11.2. avšak neprišla, aj keď som mala podobné bolesti aj pocity ako keby som ju mala dostať. Nemala som z toho celkovo dobrý pocit, tak som 12.2. užila tabletko po Apreg približne 39 hodín po styku a približne 2 hodiny po užiťí sa dostavilo krvácanie a aj bolesti aké mávam keď mávam menštruáciu. Myslíte si, že sa môže jednať o menštruáciu alebo je to spôsobené tabletkou? Poprípade, kedy by bolo vhodné ísť k lekárovi alebo realizovať test, aby som mohla vylúčiť tehotenstvo? Vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu včasného užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Spomínané krvácanie môže byť v dôsledku užitia spomínanej tabletky núdzovej antikoncepcie, mohla sa Vám však tiež dostaviť menštruácia. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Tehotenský test teraz nemá určite zmysel realizovať. Bol by negatívny. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vplyva celiaklia na tehotenstvo?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan Dr. docitala som ze aj celiaklia (aj bezpriznakova) neliecena dokaze sposobit potrat...je to pravda?
    Mam uz za sebou 2 potraty (missed ab. do 8tt) ale toto mi ziadny lekar nespomenul ze sa mam aj na toto otestovat, vsetky mozne vysetrenia som absolvovala, jediny problem nasli na hematologii.
    Teraz som znova tehotna, uz 18tt, liecbu mam nastavenu z hematologie. Ale mam obavy ked az teraz som sa dozvedela ze som mohla pred tehotentvom stihnut dat otestovat aj celiakliu. Ma to teraz este vyznam,resp. odporucali by ste sa dat pre istotu otestovat ? alebo ked uz som v 18tt ak by som mala tento problem tak uz by sa to prejavilo a uz mozem byt kludna.
    Inak s otehotnenim som nemala problem ani raz, vzdy to bolo ako sa hovori na prvy pokus.
    Dakujem za nazor . Pekny den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe poskytnutých informácií si osobne myslím, že príčinou opakovaných potratov bol u Vás trombofílny stav, ktorý máte už aktuálne podchytený. Celiakia predstavuje chybnú reakciu imunitného systému, ktorá napáda aj vlastné telo, môže dôjsť k produkcii tzv. antifosfolipidových protilátok a vďaka nim dochádza k častejšej aktivácii zrážania krvi v tele pacientky, čiže opäť sme pri trombofílii, a to môže ohroziť aj priebeh rozvoja placenty. Niektoré štúdie uvádzajú, že až 50 % nevysvetlených potratov môže byť spôsobených vplyvom týchto protilátok a čiastočne aj skryto prebiehajúcej celiakie. Ak však už máte zaliečený trombofílny stav, nemal byť z tohto pohľadu žiaden problém. Celiakia sa dá zistiť aj počas tehotenstva odberom krvi, či to ale má vzhľadom k vyššie uvedenému zmysel, asi skôr nie. Ak aktuálne tehotenstvo prebieha bez komplikácií, nevidím dôvod na obavy.