Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • priznaky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer, chcela by som sa opytat, na infekcie prenasane pohlavnym stykom ako su chlamydie, ureoplazmy a mykoplazmy,.., kedze som mala 2 a pol dozadu pohlavny nechraneny styk,a je to moj prvy partner no moj priatel mal predonou uz viacero sexualnych partneriek a tak isto jeho partnerky mal pred nim partnerom a teda sa chcem opytat c tieto infekcie prebuiehaju aj nejako bezpriznakovo alebo s aprejavuju nejakymi priznakmi,mam vytok ale moj gynekolog povedal ze je to priesvitny alebo taky biely vytok a vraj je normalny,a tak isto som mala cate mocenie pisla som par dni urologicky caj a preslo m to, tak neviem lebo mam taky strach ze co ak som sa aj niecim nakazila a neviem o tom,je mozne ze ich aj mam ale neprebiehaju u mna nejake priznaky,a po akom casu su tieto infekcie nebezpecne ak ich clovek naozaj ma,a po akom case neliecenia su nebezpecne,??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    infekčné ochorenia tohto charakteru môžu prebiehať pod rôznymi obrazmi, od bežných prejavov vaginálnej infekcie až po zápaly orgánov malej panvy ale taktiež aj bezpríznakovo v podobe chronickej infekcie. Aby ste si bola istá, že vás partner nenakazí podobrte sa obaja preventívnej prehliadke s odbermi. Či u vás prebehla infekcia alebo nie je ťažko takto zhodnotíť, nakaziť ste sa samozrejme mohli. Dajte si urobiť odbery.

Podobné otázky

  • Covid

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň Pán doktor,
    chcela by som sa spýtať skôr tak teoreticky, čo by mohlo byť pravdepodobnejšou príčinou potratu. V čase, keď som ešte nevedela, že som tehotná (zhruba v 3-4tt) som dostala covid. Priebeh bol miernejší (celková slabosť, horúčka) zhruba 5 dní, v priebehu ktorých sa príznaky postupne zmierňovali. Užívala som voľne dostupné preparáty na bolesť a horúčku (s obsahom buď Diklofenaku alebo Naproxénu, neviem žiaľ už presne teraz, ktorý z nich to bol), avšak som nevedela, že som tehotná. Som plne očkovaná (teda neviem ako dlho vakcína poskytuje ochranu, ale bolo to asi 10 mesiacov od očkovania). Krátko potom som zistila tehotenstvo a došlo k potratu. Chcela by som sa spýtať, čo by mohlo byť najpravdepodobnejšou príčinou potratu, covid, spomínané lieky, ktoré nie je vhodné užívať v tehotenstve, alebo nejaká iná príčina? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin potratu v takomto skorom týždni môže byť viacero. Nevylučujem však, že práve ochorenie prebiehajúce v tomto období nemohlo byť príčinou potratu. Teoreticky áno. Poznám však viacero žien, ktoré mali COVID-19 vo včasnom týždni tehotnestva a na tehotenstvo to nemalo vplyv. Ak sa jednalo o chcené tehotenstvo, dajte si pauzu od snaženia aspoň 2 - 3 mesiace, začnite užívať kyselinu listovú v dávke 400ug denne a následne sa môžete opäť začať snažiť.

  • Parvovírus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Syn (2r) dostal piatu chorobu. Nemal ziadne infekcne priznaky, nasledoval uz iba vysyp - trva uz cca treti tyzdeň (od 11.8.). Nakolko som v 28.tyzdni tehotenstva, absolvovala som test na protilatky dna 20.8. Tie vysli obe pozitivne - IgM 5,33 a IgG >80. Na zaklade toho som bola na vysetreni prietokov krvi plodu dna 27.8. a nebol ani naznak ze by u dietata zacinala anemia. Dalsie meranie mam az o dva tyzdne. Nakolko moj gynekolog “ma komunikacne schopnosti” a oznamil mi, ze ked mam akutnu infekciu tak moje dieta moze byt dnes zive a zajtra moze kludne zomriet…. chcela by som sa spytat, aka je pravdepodobnost ze ak bol syn infekcny cca pred tromi tyzdnami/mesiacom, anemia plodu pri kontrole nebola ze sa anemia este moze rozvinut? Ake obdobie je potrebne kontrolovat plod kym si mozem vydychnut ze je vsetko ok?
    Plus este dodatocna otazka - gynekolog mi kvoli parvovirusu nechce podat v 28tyzdni protilatky k RH faktoru - ze sa boji ze to moze pri akutnej infekcii nieco sposobit. Prelozil to az na 29.tyzden. Je to v poriadku resp. moze podanie protilatok nieco sposobit?

    Ďakujem velmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sú hodnoty prietokov krvi v mozgu plodu v norme, nevidím zatiaľ dôvod na obavy, vhodné je však aj napriek tomu realizovať pravidelné sledovanie plodu a kontroly prietokov za účelom vylúčenia anemizácie plodu. Odporúčam tiež absolvovať fetálny screening v 30. týždni tehotenstva. Plod môže byť úplne v poriadku. Čo sa týka podania anti-D, nevidim dôvod ma oddialenie podania, nakoľko sa jedná iba o podanie protilátok, nie však zlým postupom odložiť ich podanie o týždeň. Nič sa nestane. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Gardnerella vaginalis a Staphylococcus epidermis v moč.rúre

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, v july som brala Macmiror 500 (vag. Tablety) kvoli Acibetobacteru a Enterococcus faecalis v pošve. Následne stery z pošvy v poriadku, pociťovala
    Som však ešte mierne pálenie pri močení (ine priznaky a bolesti nemam). Zápal moč. Ciest z moču indikovany nebol. Išla som k urologovi, kde mi zo steru z močovej trubice vyšla Gardnerella vaginalis a Staphylococcus epidermis. Urolog povedal, že je to v poriadku. Avsak v pomerne vela zdrojoch čitam, že Gardnerella v moč. Trubici sposobuje podobne ako E.Coli zápaly a dokonca spominanu E.Coli môže aktivovať. Práve E.coli v moči som mala 2x v aprili a maji pri zapale moč. Ciest. Aky je Váš nazor prosim, je Gardnerella a Staphylococcus v moč. Rure v poriadku, alebo by to chcelo preliečenie? Ďakujem krasne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Staphylococcus epidermidis je neškodná baktéria, ktorá sa vyskytuje na všetkých slizniciach, ako aj na koži. Ťažkosti Vám určite nerobí. Čo sa týka Gardnerely vaginalis, tá sa normálne vyskytuje v istom množstve. Ak však dôjde k jej premnoženiu, vzniká tzv. bakteriálna vaginóza, teda porucha rovnováhy vaginálnej mikroflóry. Ak nemáte momentálne ťažkosti, ani s močovými cestami, ani v pošve, aplikujte si dlhodobo vaginálne probiotiká, najlepšie večer pred spaním. V prípade objavenia ťažkostí Vám vie byť predpísaný Macmiror alebo Entizol na preliečenie Gardnerella vaginalis, no opäť sa vrátim k vhodnosti pravidelnej aplikácii vaginálnych probiotík.

  • Bolesti,problémy…

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.Moje problemy začali asi 5,5-6 rokov dozadu keď som podstúpila interupciu.Po interupcii som 2 roky nemala menzes.Počas prvého pol roka som sa krútila na zemi v bolestiach,38horucky,triaška.Neskor to prešlo a zostali len bolesti a sem tam teplota do 37,6.Bolesti vaječníkov,pri sexe..Moj Gynekolog presne vedel aké mám bolesti ale nič s tým neurobil.Nepomohol.Vraj to prejde.Po tych 2 rokoch som dostala menzes.Chvilku ok no potom to všetko začalo.Bolesti vaječníkov alebo proste v tom mieste,bolesti počas sexu a aj po.Vzdy keď som prišla k môjmu gynekológovi tak mi urobil “vnútorne” sono a povedal že všetko je ok.Moje bolesti stále trvajú.Niekedy mám pocit keď idem na wc na malú potrebu,mám pocit akoby som močila cez vaječníky.Bolest tam neskutočná.Krce mám na dennej báze. Niekedy cítim bolesti pri ovulácii niekedy zas nie.Menzes som mávala vždy nepravidelný.No teraz je skoro pravidelný +- 2 dni skôr alebo neskôr. 3 mesiace dozadu som musela mať asi zápal tam dole.Nakolko mi meškal menzes 8 dni.Mala som nesmierne bolesti v podbrušku.K doktorovi som sa nedostala lebo po objednaní som dostala menzes. Priznaky podľa google hovoria že mám chronicky zápal a ešte niečo. Sama neviem čo robiť.Brucho mi opuchne,bolesti mávam aj niekoľko dni. Sex mávam veľa krát bolestivý. Ak náhodou pri sexe ma partner trafí do nejakého organu tak pohroma.krcovite bolesti mám aj 4dni. Ale samozrejme bolesti mávam aj hocikedy pred menzesom,po menzese,v obyčajný deň,keď mame sex,keď nemáme sex.Uz naozaj neviem čo robiť,ako kde sa dať vyšetriť.Nakolko môj doktor to nerieši. Posledných pár mesiacov s partnerom si nedávame pozor.2x sa stalo počas plodných dni.Neviem ale možno už ani tehotenstvo nieje možné.Viete mi poradiť ako postupovať? Ešte by som chcela dodať,že mávam skoro každý deň nameranú teplotu 37,4-37,6.A keď ma bolia “vaječníky” tak mávam niekedy aj bolesť ktorá sa presúva hore smerom k rebram a bolest ktorá sa presúva smerom nadol - teda bolesť stehien vnútorných, a taktiež bolesti krížov. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Podľa všetkého sa jedná o neliečenú infekciu. Bude potrebné realizovať základné kultivačné, ako aj rozšírené výtery z pošvy, krčka maternice, zvážiť je potrebné aj realizáciu diagnostickej hysteriskopie, v prípade USG nálezu aj diagnostickú laparoskopiu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak máte pochybnosti o svojom obvodnom gynekológovi, máte právo na zmenu obvodného gynekológa, vždy ku koncu kalendárneho mesiaca.

  • Mykóza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám vaginálny mykózu, kúpila som si Canesten gyn (1 tableta) zaviedla som ju v nedeľu. Začalo to vytekat. Koľko dní to ešte bude vytekať? Príznaky mykozy už nemám tak to asi pomôže. A chcem sa spýtať, je šanca, že sa nakazil aj manžel aj keď nemá príznaky žiadne? Teraz už máme pauzu ale kedy by sme už mohli mať pohlavný styk?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizujte kúru vaginálnymi probiotikami aspoň 10 dní. Aplikujte si ich najlepšie večer pred spaním. Ak manžel nemá ťažkosti, nie je potrebné to riešiť. Počas obdobia aplikácie vaginálnych probiotík môžete mať pohlavný styk.