Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,096 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • missed

    , Autor: odbornik6

    Dobry den pani doktorka,
    v utorok 6.11 som bola u lekara na prvom sone kde mal zachytit akciu plodu, ziadnu tam nevidel a miery som mala gest,vacok20,3 mm (7+)
    a CRL 3,1mm (zodpovedny 5+6) AS.nezachytena. Doktor mi povedal ze vo stvrtok 8,11 mam ist na kontrolne sono (dnes) a v piatok (zajtra )by som mala ist na vycistenie maternice .Mam nepravidelny .cyklus a posledny som mala asi 18.9.Mne par ludi povedali ze by este s tym pockali ci sa to este nahodou nebude vyvijat. Doktor vtedy v utorok povedal ze stym nema vyznam cakat,. Chcela by som sa Vas opytat ci je v poriadku takyto rychly postup alebo mam cakat. Totiz stale mi pretrvavaju tehotenske priznaky ako bolave prsia a nevolnosti cely den ktore mi este stupaju.
    Za odpoved vopred dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    tažko sa posudzuje, kedže som nevidela ultrazvukový nález, je tam viac parametrov, ktoré by sa dali posúdiť. Ak je to vysoko želána gravidita je možné pár dní počkať, pri nepravidelnom cykle je možné že k otehotneniu došlo neskôr. No je možné, že pán doktor videl na sone typické známky "missed abortion" a naozaj nemá zmysel čakť. ak však máte pochybnosti, počkajte 7 dní, za túto dobu by mal plod narasť jednoznačne a mala by sa objaviť akcia srdiečka.

Podobné otázky

  • Vplyva celiaklia na tehotenstvo?

    , Autor: laura207

    Dobry den pan Dr. docitala som ze aj celiaklia (aj bezpriznakova) neliecena dokaze sposobit potrat...je to pravda?
    Mam uz za sebou 2 potraty (missed ab. do 8tt) ale toto mi ziadny lekar nespomenul ze sa mam aj na toto otestovat, vsetky mozne vysetrenia som absolvovala, jediny problem nasli na hematologii.
    Teraz som znova tehotna, uz 18tt, liecbu mam nastavenu z hematologie. Ale mam obavy ked az teraz som sa dozvedela ze som mohla pred tehotentvom stihnut dat otestovat aj celiakliu. Ma to teraz este vyznam,resp. odporucali by ste sa dat pre istotu otestovat ? alebo ked uz som v 18tt ak by som mala tento problem tak uz by sa to prejavilo a uz mozem byt kludna.
    Inak s otehotnenim som nemala problem ani raz, vzdy to bolo ako sa hovori na prvy pokus.
    Dakujem za nazor . Pekny den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe poskytnutých informácií si osobne myslím, že príčinou opakovaných potratov bol u Vás trombofílny stav, ktorý máte už aktuálne podchytený. Celiakia predstavuje chybnú reakciu imunitného systému, ktorá napáda aj vlastné telo, môže dôjsť k produkcii tzv. antifosfolipidových protilátok a vďaka nim dochádza k častejšej aktivácii zrážania krvi v tele pacientky, čiže opäť sme pri trombofílii, a to môže ohroziť aj priebeh rozvoja placenty. Niektoré štúdie uvádzajú, že až 50 % nevysvetlených potratov môže byť spôsobených vplyvom týchto protilátok a čiastočne aj skryto prebiehajúcej celiakie. Ak však už máte zaliečený trombofílny stav, nemal byť z tohto pohľadu žiaden problém. Celiakia sa dá zistiť aj počas tehotenstva odberom krvi, či to ale má vzhľadom k vyššie uvedenému zmysel, asi skôr nie. Ak aktuálne tehotenstvo prebieha bez komplikácií, nevidím dôvod na obavy.

  • Triploidia

    , Autor: pedriiik

    Dobrý deň pán doktor, v októbri sa mi podarilo prvý krát otehotnieť. 17.11 som musela podstúpiť kyretaz nakoľko som mala potvrdený missed abort. Histológia bola urobená, ale dali sme si urobiť aj genetiku na vlastnú žiadosť a na odporučenie môjho gynekológa. Výsledok genetiky znel triploidia, vraj si s tým teda nemáme robiť starosti že to bola len náhoda a na budúce tehotenstvo to mať vplyv nebude. Chcela by som vedieť aj váš názor na výsledok genetiky a na prípadne ďalšie tehotenstvo ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výskyt triploidie je viacmenej otázkou náhody a v ďalšom tehotenstve je malá pravdepodobnosť jej výskytu. Vhodné je teraz vyčkať aspoň dve menštruácie a následne sa opäť začať snažiť otehotnieť. Užívajte kyselinu listovú v dávke 400ug denne aspoň dva mesiace pred otehotnením.

  • Missed abortion

    , Autor: Lucka22

    Dobrý deň,

    prosím vás, mala som missed abortion. Plodu nebilo srdiecko, vývoj zastavený v 6tt. Absolvovala som kyretaz. Plod mal 2mm a robili mu aj genetické testy, avšak, žiadnu vadu nenašli. Je toto spoľahlivé? Vzhľadom k tej veľkosti, mohlo sa stať ze aj tak bolo embryo choré?
    Cca 10 dní pred počatím som mala virózu. Mohol byt toto dôvod?
    Ešte mám otázku, či z vašich skúsenosti, ak sa plod prestane vyvíjať, môže byt problém hematologicky, alebo skôr nie. Čítala som, ze vtedy ešte embryo nie je spojené pupočnou šnúrou, ale vyživované zo zltkoveho vaku. Ja som mala veľmi zväčšený zltkovy vak.
    Jednalo sa o moje 1. tehotenstvo, mám 29 rokov a veľmi sa bojím, či sa to nezopakuje, preto hľadám odpovede. Gynekológ mi povedal, že ak otehotniem, mohla by som si preventívne počkať flexiparin. Je to dobre riešenie robiť toto preventívne?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v úvode treba povedať, že každá žena počas života aspoň raz potratí a to nemusí mať žiadne diagnózy alebo odchýlky. Ak je toto Vaše prvé tehotenstvo a k otehotneniu došlo pomerne skoro od začatia snaženia, nerobil by som si s tým ťažkú hlavu. Máte prakticky dve možnosti. Prvou je snažiť sa znovu otehotnieť po dvoch, troch mesiacoch od potratu, druhou je pred plánovaním otehotnenia realizovať si hematologické a endokrinologické vyšetrenia, prípadne aj genetické a imunologické vyšetrenia.

  • prazdny gestacny vak

    , Autor: Zuzanitkaaz

    Dobry den. Lrosim o radu. Dnes som bola u gynekologa po poz.teh.teste. Podla poslednej menstruacie ktora bola 3.juna by som mala byt cca v 7tt. Lekar mi dnes povedal ze gestacny vak je zdeformovany a prazdny neni tam ziadny plod a vedla sa nachadza hematom. Mam prist o tyzden na kontrolu ak sa to potvrdi nasleduje cistenie. Je to prosim isté ze je GV prazdny a naozaj som neni tehotna? Lekar si tym bol dost isty. Dakujem a pekny den

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu ste tehotná, jedná sa však pravdepodobne o patologické tehotenstvo, tzv. anembryomolu, kedy nie sú v gestačnom vaku prítomné embryonálne štruktúry, teda laicky povedané nie je tam plod. Je to prakticky forma zamlčaného potratu (Missed Abortion) a nemá perspektívu, preto je potrebné dutinu maternice vyčistiť. Ak nemáte žiadne ťažkosti a jedná sa o žiadané tehotenstvo, je samozrejme možné USG vyšetrenie realizovať o 7 - 10 dní. Ak sa nález potvrdí, bude potrebné realizovať zákrok. Keďže však nepoznám žiadne bližšie informácie, ani nálezy, ani ďalšie okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Missed ab.

    , Autor: LillyD

    Dobrý deň.
    Pred rokom v decembri 2021 som bola po prvý krát darovat vajíčka, všetko prebehlo v poriadku bez komplikácií a tak som šla ešte jeden krát v maji 2022. Chcela som pomôcť ženám, ktoré nemôžu mať deti a v podstate má na tom zaujalo to, že mi spravia aj genetické testy (niekto si mysli, že každá žena to robí len pre peniaze ale mne nešlo o peniaze). V novembri 2022 som ostala tehotná, hneď na prvý krát sa nám zadarilo, takže som sa tešila. Pri kontrole v 10tt nám však doktorka oznámila, že babatku nebije srdiečko od 9tt+1 ale v papieroch uvádza 9tt+3 /26mm/, žiadne problémy som nepociťovala, len pár dni mi už nebývalo až ták veľmi zle ráno ako pred tým ale ostatne príznaky som mala. Na zákrok som šla až 3.1.2023.
    Chcem dá teda opýtať, či si myslite, že sa to mohlo stať koli tomu, že som bola pred tým darovať vajíčka ?
    Doktorka sa ma opýtala len to, či som nebola chorá. Dva dni na začiatku tehotenstva som mala teplotu okolo 38, ležala som doma a dala som si 1 paralen. Pred tehotenstvom som však užívala lieky (detralex, mabron retard na chrbticu, milgamu m, daosin mini food) a bola som na injekciách do krcovych žil na nohe (3.11.) Posledná MS bola 19.10.a ovulacia 31.10. Mala som ist znovu na injekcie ale spravila som si tehotenský test 4 dni pred MS a už tam bola slabá ciarka, o 24 hod silná, takze na tie injekcie som nešla. Ja si skôr myslím, že tie lieky a injekcie tesne pred otehotnením mohli mat na to vplyv. Moja gynekologička mi povedala, že sa porozprávame potom ale pre mna je to strašne, sedieť a čakať a nevedieť, čo to mohlo spôsobiť.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zamlčaný potrat nemá súvis s darovaním vajíčok. Príčin, prečo k potratu do 10. týždňa tehotenstva došlo, môže byť viacero. Od prekonaného ochorenia, užívania niektorých liekov, ... Nikto Vám jednoznačne príčinu nepovie. Ak sa jednalo o prvý potrat, pravdepodobnosť, že sa to zopakuje je malá. Ak ste mali genetické testy negatívne, môže sa ešte realizovať hematologické a endokrinologické vyšetrenie. Väčšinou býva nasledujúce tehotenstvo po potrate úspešné a spomínané vyšetrenia sa realizujú až keď dôjde k potratu opakovane. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Teraz je vhodné počkať aspoň dva, tri menštruačné cykly a až tak sa začať snažiť otehotnieť. Môžete začať užívať kyselinu listovú v dávke 400ug, najlepšie dva mesiace pred plánovaním otehotnenia. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.