Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Spinenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcem sa spýtať bolí ma b podbrušku a 9 dní pred menzesom som začala špiniť, je to vidno len keď sa utieram.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenia môže byť viacero. Môže sa jednať aj o ovulačné špinenie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Menstrulacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den 26.8 som mala.pohlavny styk bez ochrany ale partner si daval pozor (nepustil do mna vibral vcas) a hned na druhy den som dostala menstrulaciu 27.8 a skoncila mi 31.8 a teraz mam take slabo hnede vytoki je mozne ze som otehotnela aj ked som dostala menstrulaciu den po pohlavnom styku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, prerušovaný pohlavný styk nie je antikoncepcia! Ak ste však dostali menštruáciu včas a prakticky na ďalší deň po pohlavnom styku, tehotenstvo je síce málo pravdepodobné, ale vylúčiť sa nedá. Spomínané špinenie môže byť ovulačné špinenie, ktoré sa najčastejšie objavuje na 14. až 16. deň cyklu. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • PCOS - spinenie a krvacanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,

    rada by som požiadala o radu, lebo už som popravde zufala a neviem čo robiť. V januári 2023 mi diagnostikovali PCOS. Tri roky predtým som bola diagnostickej laparoskopii s hysteroskopiou, lebo mám uterus bicornis a v tej dobe mi bolo povedané, že mám všetko v poriadku, som plodná a nemala som ešte jedinú cystu. Po tomto zákroku mi odporučili nasadiť HAK, keďže som hneď nechcela otehotnieť a zacal môj “boj”. Za dva roky mi boli nasadené tri druhý HAK, dve mi nevedeli udrzat cyklus (krvacala som vzdy v strede cyklu a z poslednej som bola príšerne migrény, ktoré som nikdy predtým nemala. Tak som sa dohodla s lekárkou, ze vysadím a už nechcem brat žiadnu HAK. Odvtedy som mala nonstop problémy s krvácaním, viac som v priebehu mesiaca krvacala ako nekrvacala a to aj mimo menštruácie, ktorú mávam extrémne silnú. Doktorka mi jednorazovo nasadila Duphaston a nepomohlo a nevedela si s tým poradit. Zmenila som lekárku a tam mi hneď diagnostikovali na základe vyšetrení a hormonálnej profilu PCOS a nasadili Duphaston dlhodobo, pretože ja som mala krvácanie typu - menstruacia 10-13 dni, dva dni bez, den krvácanie, den bez, potom 5 dni krvácanie, striedačka so spinenim atd. Pri duphastone sa to mierne upravilo, ale menstruacia bola ešte viac neznesiteľná - nevedela som normálne fungovať v práci, nadmerne krvácanie, mdloby, vracanie. Vysadila som duphaston a skúšam prirodzenú liečbu - každé ráno pijem alchemilkovy caj a každý vecer uzivam pupalku dvojročnú s vitamínom E + 3 kvapky gynexu. Mierne mi to pomohlo na menštruáciu a uzivam teraz aulin od bolesti tak den, dva. Priebeh menštruácie je lepší, ale aj tak mam aj týždeň pred menštruáciou spinenie, menštruáciu napríklad teraz už 12ty den, potom mi to na pár dni, max týždeň a pól prejde a znova spinenie. Nedokážem mat ani pohlavný styk, lebo mi to automaticky spúšťa spinenie. Ja som už vážne zufala, zatiaľ najlepsi stav mi urobili bylinky, lebo je to najlepšia fáza v ktorej som, ale beriem ich už 6 mesiacov a stále to nie je ani blizko normálneho cyklu. Prosím, neviete mi poradit, davam si pozor aby som všetko poctivo si davala načas. Lekárka mi povedala, ze potom jedine HAK alebo ten Duphaston znova, ale ani s jedným nemám dobrú skusenost. Naozaj nie je ina cesta? Alebo čo by som ešte vedela spravit sama aby sa to zlepšilo?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže je menštruačný a ovulačný cyklus založený na princípe striedania hladín hormónov, inak, ako hormónmi sa to úplne upraviť nedá. Ak nemáte dobre skúsenosti s tabletkovou formou hormonálnej antikoncepcie, dá sa ešte vyskúšať vaginálny hormonálny antikoncepčný krúžok, prípadne, ak ešte niekoľko rokov neplánujete otehotnieť, dá sa uvažovať aj o zavedení hormonálneho vnútromaternicového telieska. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, vek, výsledky vyšetrení, nálezy, či okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • menstruacia po prvom sexe

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Minulý týžden v stredu som mala prvý sex no bohužial bol nechránený. Menštruáciu dom mala mať tento týžden v piatok. No dnes ráno som si všimla trochu krvi po utrení. Myslela som si že ide o špinenie ale o nejakej 15:00 to je oveľa viac krvi a nie som si istá či ide o menštruáciu. Je možné že sa mi dostavila skôr aj keď ju mávam pravidelnú? Alebo by som sa mala báť i o tehotenstvo

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin krvácania môže byť viacero. Samozrejme, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Začatím sexuálneho života môže dôjsť k zmenám v menštruačnom cykle. Nevylučujem, že sa Vám spustila menštruácia. Odsledujte si to. Do budúcna odporúčam používať kondóm alebo jednu z foriem hormonálnej antikoncepcie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Ella one

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    23.8. mi skončila menštruácia a 24.8. sme mali s priateľom pohlavný styk, avšak ochrana zlyhala - pretrhnuty prezervativ. Neostávalo mi nič iné než vziať tabletku po Ella one 30, ktorú som užila 14 hodín po "nehode". Chcem sa spýtať dokáže v takom prípade zabrániť tehotenstvu? A po užití tejto tabletky príde ďalšie krvácanie až klasicky na ďalší menzes? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, za predpokladu včasného užitia tabletky núdzovej antikoncepcie by ste za daných okolností tehotná byť nemali. Na menštruáciu ako takú to nemusí mať vplyv, ale môže sa vyskytovať aj nepravidelné špinenie. Odsledujte si to.

  • Skrátený cyklus a silné krvácanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem.
    chcem sa opýtať.
    Už tretí mesiac mám problémy s menštruačným cyklom. v Júni som mala menzes 22. deň cyklu po
    9 dňoch od skončena menštruácie som začala slabo krvácať. trvalo to 4 dni. Následne som v 22 deň cyklu dostala menzes. Krvácanie silné druhý a tretí deň. menila som tampóny každú 1,5 hodinu s tým, že som neustále presakovala. Menzes trval 5 dní. Ďalší menzes sa objavil 21 deň cyklu. opäť silné krvácanie. opäť 2 a 3 deň. Potom už sa krvácanie zmiernilo, ale stále bolo silné. 5 deň menzesu už to vyzeralo, že je po všetkom a menzes skončí, lenže v 6 deň som znova začala slabo krvácať. To krvácanie prešlo do špinenia čiže hnedého výtoku, ktorý som mala 5dní. Aktuálne 11.8 som opäť začala krvácať
    17 deň cyklu veľmi silno. Prvé dva dni extrémne. tretí deň už od poobedia miernejšie a štvrtý piaty deň už len slabo. Piaty deň večer už som takmer nekrvácala vôbec. 6 deň ráno pri vyprázdňovaní sa
    mi spustilo znova krvácanie. krvácanie bolo slabé doslova pár kvapiek. 7 deň už len slabé špinenie s malou prímesou krvi.
    12.8 som bola u gynekológa, keďže už som sa zľakla že krvácam príliš často a silno a 17 deň cyklu ma už naozaj vstrašil. Zvláštne na tom celom je, že nemám žiadne prejavy, ako pri bežnej menštruácii. Žiadne kŕče ani bolesti... iba veľmi mierne takmer nepatrné v oblasti vaječníkov. Pred tým ako sa krvácanie spustilo, som cítila bolesti v odbrušku, asi 4 dni, ale počas celej menštruácie vôbec žiadna bolesť. Krv je jasne červená, občas a zhustne ale potom je znova redšia a lepkavá. Vyslovene čerstvá krv prítomné sú aj menšie zrazeniny. Krv však nevyzerá ako menštruačná.
    Na vyšetrení u gyn. doktorka nič nezistila. Nemám ani cysty ani miómy a krčok tiež vyzeral v poriadku. Jediné čo sa zistilo bol folikulum na pravom vaječníku do 25mm. Zistila som že by som v tejto fáze cyklu nemala vôbec krvácať. Prečo sa to teda deje? Aká môže byť príčina prosím?
    V decembri som bola na vyšetrení screeningu krčka, zobrali aj stery na baktérie a zápal. všetko bolo v poriadku. 26 Január som mala MR vyšetrenie malej panvy. Keďže som mala tlaky v konečníku a v pošve a nahmatala som si aj Bartolíniho žľazu, ktorá bola zväčšená a bolestivá. Podľa výsledkov z MR mám asymetriu a zväčšenie Bartolíniho žľazy do 11mm vs.16mm s malou cystickou léziou 4mm. Benígneho charakteru. Ďalej mi našli Tarlovovu cystu koreňa S2 11mm. okrem toho žiadny iný nález. v Malej panve.
    Okrem toho mám problém s prehltaním ktorý sa momentálne vyšetruje. Schudla som dosť. bola som vždy veľmi štíhla, ale momentálne som už podvýživená. Na gastroskopii nič nenašli. Na ORL tiež všetko v poriadku. Usg štítnej žľazy v poriadku. Brali mi krv aj na hormóny štítnej žľazy. dva parametre u obvodnej. Boli v poriadku. Ešte ma čakajú ďalšie vyšetrenia na Neurológii a endokrinológii.
    Mám aj diagnózu Hyperfunkčný adenóm nadobličky. Užívam Verospiron. hladina draslíka je v norme.
    Krv tiež v poriadku. čersto vyšetrená. hodnoty krviniek a železa poriadku.
    Gynekologička má podozrenie na perimenopauzu.
    Mám 42r.
    Mňa zaujíma váš názor čím to môže byť.
    Mám aj dosť stresové obdobie, mám aj úzkosti.
    Bolo mi odporučené aj psychyatrické vyšetrenie kvôli problémom s prehltaním a kvôli úzkostiam.
    tieto problémy s menšt. cyklom mam od Júna, kedy som vlastne začala mať znovu väčšie problémy s prehltaním. Niektoré potraviny vôbec nezvládam zjesť, prehltnúť. Mäso a pečivo takmer vôbec nejem. Gastroenterológ mi predpísal nutridrinky ktoré pijem pravidelne. Cítim sa slabo a vyčerpane a už som zúfalá z toho čo sa so mnou deje a stále nezistili príčinu.
    Je to veľmi zdĺhavý proces. všade sa dlho čaká na termíny vyšetrení. U niektorých špecialistov aj 2-3 mesiace.
    Ak ste si to prečítali do konca, tak vám so srdca ďakujem a aj za váš názor.

    Prajem pekný deň
    S pozdravom Mária.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin nepravidelného menštruačneho cyklu a nepravidelného a častého krvácania môže byť viacero. Môže sa jednať aj o sekundárny prejav, ak je problém negynekologický. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, hormonálny profil, USG nález, ani ďalšie informácie a okolnosti, preto sa takto nedá bližšie objektívne vyjadriť. Menštruačný cyklus sa upraviť dá, či už tabletkami hormonálnej antikoncepcie alebo vložením vnútromaternicového telieska, no vzhľadom k nedoriešeným nálezom u ďalších špecialistov to pravdepodobne teraz možné nebude. Ťažko takto povedať. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.