Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Oddialenie menštruácie

    , Autor: simqa

    Dobrý deň, je potrebné gynekologické vyšetrenie pred začatím bratia tabletiek Norethisteronu na oddialenie menštruácie pred dovolenku?

    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, štandardne nie je potrebné gynekologické vyšetrenie. Ak netrpíte žiadnym gynekologickým ochorením, ani žiadnym iným ochorením, ktoré by bolo kontraindikáciou k užívaniu tabliet hormonálnej antikoncepcie, nie je potrebné gynekologické vyšetrenie. S užívaním tabliet Norethisteronu začnite však najmenej 5 dní pred očakávaným začiatkom menštruácie a s aplikáciou sa pokračuje celý čas žiadaného odsunu menštruácie, ktorá začne obvykle krátko po prerušení podávania. Užíva sa 2x1 tabletka denne. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Norethisteron na oddialenie menštruácie

    , Autor: Nesska

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, keď začnem brať Norethisteron na oddialenie menštruácie, následne ho vysadím, menštruácia by mi mala prísť do 2 dní. Mám pravidelnú menštruáciu 28 dní. Tá ďalšia menštruácia (po ten posunutej) mi príde následne o 28 dní alebo bude kratšia a príde v pôvodnom termíne ako to vychádzalo pred začiatkom užívania lieku? Posunie sa mi celý cyklus? Ďakujem za odpoveď. Jana

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri užití Norethisteronu na oddialenie menštruácie sa Vám posúva celý cyklus, nie iba jedna menštruácia, takže ďalšia menštruácia Vám nepríde v pôvodnom termíne, ale o 28 dní od tej po užití Norethisteronu. Norethisteron začnite užívať najmenej 5 dní pred očakávanou menštruáciou, inak je riziko, že sa Vám spustí menštruácia v očakávanom termíne.

  • Norethisteron

    , Autor: Martina02

    Dobrý deň pán doktor, mám 32 rokov, som bezdetná, menštruačný cyklus som mávala vždy pravidelný,v trvaní 4-5 dní, silné krvácanie s bolesťami prvé dva dni. Cez leto som brala Norethisteron na oddialenie menštruácie cca 2 týždne. Čakala som že po vysadení sa menštruácia spustí normálne, ale nestalo sa. Prišli len 2 dni špinenia. Takže som čakala že sa to upraví počas ďalšieho cyklu. No opäť prišli len 2 dni špinenia. Tehotná nie som. Mohla som si Norethisteronom nejak ublížiť? Môže mať Norethisteron zlý vplyv na hormonálnu rovnováhu a plodnosť?
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Norethisteron môže mať viacero nežiadúcich alebo vedľajších účinkov, medzi ktoré patrí aj znepravidelnenie, či celkovo zmena intenzity, či dĺžky menštruačného krvácania. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Na plodnosť Norethisteron vplyv nemá. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Oddialenie menštruácie

    , Autor: Majka 06

    Dobrý deň, dnes ráno som začala brať tabletky Norethisteron na oddialenie menštruácie /začiatok mal byť až 21.8. /. Avšak poobede som už dostala menštruáciu.
    Má ešte význam brať tabletky ďalej?
    Zastaví sa menštruácia?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak už došlo ku krvácaniu, nemá zmysel tabletky Norethisteronu užívať. Tabletky sa majú začať užívať najmenej 4 až 5 dní pred nástupom očakávanej menštruácie. Ak už dôjde ku krvácaniu, neoddialíte si menštruáciu.

  • Norethisteron na oddialenie menštruácie

    , Autor: Nesska

    Dobrý deň, už 5 deň beriem tabletky Norethisteron na oddialenie menštruácie, ktorú by som mala dostať zajtra.

    Očakávaná menštruácia: 01.07.2023
    Začiatok užívania: 26.06.2023 ráno

    Beriem 2x1 tabletku denne. Znepokojujú ma ale predmenštruačné bolesti v podbrušku a pichanie vo vaječníkoch, čo u mňa signalizuje prichádzajúcu menštruáciu. Je možné, že aj keď beriem tabletky, menštruáciu dostanem? Alebo sú to bežné príznaky a nemusím sa obávať príchodu menštruácie? Prípadne môžem zvýšiť dávku z 2 tabletiek na 3 tabletky? V minulosti som už Norethisteron užívala, začínala som 3 tabletkami a postupne znižovala dennú dávku.

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, niekedy sa stane, že aj napriek pomerne včasnému začatiu užívania Norethisteronu sa menštruačné krvácanie spustí. Spomínané bolesti však môžu odoznieť a k menštruačnému krvácaniu nemusí dôjsť, preto zatiaľ pokračujte v pravidelnom užívaní Norethisteronu podľa odporúčaní. Dávku nemá zmysel navyšovať. Neovplyvní to prípadné spustenie menštruácie. Odsledujte si to. V prípade, že sa Vám menštruácia spustí, ukončite užívanie Norethisteronu.

  • Oddialenie menštruacie pred operáciou

    , Autor: Katka120898

    Dobrý deň je nejaká možnosť oddialiť menštruaciu pred operáciou keď nesmiem uživať hormonalnu liečbu?Ďakujem Mikulová

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od typu operačného výkonu, od toho, kedy je plánovaný operačný výkon, ako aj od ďalších okolností. Ak už viete dopredu pár mesiacov termín operačného výkonu, dá sa už teraz posunúť cyklus užívaním Norethisteronu. Keďže však nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, ani ďalšie okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť.