Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,453 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Skorá menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravim Vás pán doktor,

    vedeli by ste mi prosím poradiť o aký problém by mohlo ísť? Mám PCO a mávala som anovulačne cykly a nepravidelnú menštruáciu, no posledné cca 4-5 mesiacov som ju mala viac menej pravidelnú (30-32)a aj ovulácia z ničoho nič nabehla po tieto mesiace(bola som sledovaná) a absolvovala som 2xIUI bez stimulácie no neúspešne. No a tento mesiac som dostala menštruáciu alebo skôr len také silnejšie špinenie už na 17DC a trvá dodnes(dnes už veľmi slabo) t.j. 6ty deň, zvyčajné príznaky ako bolesť podbruška a krížov nemám,iba prsia mám citlivé. Môžem toto pokladať za menštruáciu alebo myslíte, že pravá menštruácia sa ešte len dostaví? Či to môže byť ovulačne špinenie i keď je takto dlhé? Ide o hormonálny výkyv?
    Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané špinenie môže byť ovulačné špinenie, ale aj menštruácia. Áno, s najväčšou pravdepodobnosťou sa u Vás jedná o hormonálnu nerovnováhu, či poruchu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Čo sa týka otehotnenia, prípadné nejasnosti je najvhodnejšie konzultovať v centre asistovanej reprodukcie, kde poznajú výsledky vyšetrení, informácie, ako aj okolnosti.

Podobné otázky

  • Skorá menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, môj gynekológ mi predpísal Duphaston 2x1 na podporu otehotnenia od 11. do 25. DC ale ja som užila 5 tabletiek a po prečítaní vedľajších účinkov som sa zľakla a prestala ich brať.
    Dostala som menzes na 18. DC a teda moja otázka znie či je to menzes z dôsledku užívania Duphastonu alebo len mimo menštruačné špinenie?
    Dnes druhý deň ale intenzita je slabšia ako menzes.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin krvácania môže byť viacero vzhľadom na užívanie Duphastonu. Môže sa jednať iba o ovulačné špinenie, ktoré väčšinou trvá 2 až 3 dni. Odsledujte si to. Do budúcna si pred začatím užívania hormonálnej liečby prečítajte príbalový leták a nie až počas liečby. Vyhnete sa tým zbytočným nepríjemnostiam. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Skorá menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň
    Mám za sebou 2 tehotenstva,užívala som dlho aj HAK nikdy nebol problém ...
    Po druhom pôrode som mala nepravidelne cykly a spinenie skoro stále dok mi nasadil HAK užívala som ju asi asi pol roka no aj pomedzi ňu som spinila ..vysadila som ju v apríli 2022 nakoľko som nemala ale že žiadnu chuť na sex a vkuse mykózy ...po vysadení HAK to všetko postupne prešlo no teraz asi 5 mesiacov od vysadenia zrazu mávam cyklus 22 dňový ...na 20 deň začnú bolesti v podbrušku a na 22 sa spustí krvácanie nieje silné je práveže slabšie ako keď som.mala.HAK a 28 dňový cyklus ...len sa mi to zdá strašne skoro mávať menzes ... myslíte,že mám počkať ešte mesiac či sa cyklus neuprsvi po 2 mesiacoch z 22 na aspoň 25 dňový ako pred HAK ?alebo ísť po skončení menzesu radsej za dok aby mi urobil sono ?je antikoncepcia ktorá netlmi aj chuť na sex a nespôsobuje mykózy ?ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti, okrem skráteného cyklu, odsledujte si to ešte v nasledujúcich cykloch. Všetky preparáty hormonálnej antikoncepcie majú vedľajšie, či nežiadúce účinky, medzi ktoré patria aj spomínané ťažkosti. Je to však individuálne u každej ženy. Mykózam sa dá predchádzať úpravou pošvového prostredia užívaním vaginálnych probiotík.

  • Skora menštruácia alebo špinenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekný dnik prajem, mám problém 2 týždne som mala kŕče v podbrušku ako pred MS .. menštruácia ma prísť 26.5- 28.5 lenže prišlo slabé krvacanie gynekologička ma objednala až na 2.6. .. ide o to že 21.5 prišla na mňa veľká zimnica nízky tlak nemohla som sa z postele postaviť ked som išla na WC na toaletnom papieri bolo kus krvi mňa by len zaujímalo či to môže byť uhniezdovanie poslednú MS som mala 29.4. A cyklus 26 dní ďakujem pekne :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin skoršieho zašpinenia, ako aj triašky môže byť viacero. Ak ste mali nechránený pohlavný styk, tehotenstvo sa vylúčiť nedá. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hak a skorá menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Brala som 2 roky Hak triregol, ktoré mi sadli avšak mi lekár zmenil novú hak Belara. Beriem ju prvý mesiac a menštruácia mi prišla o týžden a pol skôr ako som dobrala blister. Myslela som si, že je to špinenie. Ale ide mi veľa krvi a mám už týždeň krče. Akoby nechcela skončiť... Mám to nejako riešiť alebo sú to len vedľajšie účinky? Už je to 6.ty deň a menštruácia nevyzerá že by mala končiť.
    Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie alebo pri zmene preparátu sa môže vyskytovať krvácanie, či špinenie, aj počas prakticky celého cyklu. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Skorá menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spytať prečo chodí menštruacia aj po 12tich dňoch? Je to niečo vážne? Ako sa to dá znormalizovať? Niekedy mi zas pride aj po 25-30 dňoch a niekedy po 12tich alebo 14tich dňoch..
    ale väčšinou mi príde skôr.. mam 19 rokov a aj v začiatkoch menštruácie mi prichadzala skôr ale som myslela že sa to upraví časom a bude presne chodiť po cca25 dňoch.. ale stále sa to nejako neupravilo

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak u Vás dochádza k pár dňovému špineniu, či krvácaniu na 14. deň cyklu, môže sa jednať aj o ovulačné špinenie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.