Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,281 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Menzes skor

    , Autor: 11lili11

    Dobrý deň ako dlho môžem brat vkuse norethisteron? Je možné aj 20 dni? Ak ho budem brat v dostatočnom predstihu ( tyzden pred očakávajú menzes) vyhnem sa počas užívania norethisteronu PMS? Pred a prvé 3 dni menzes mám strašne nafúknuté brucho a v tom čase ideme na dovolenku. Takze neviem ako to poriešiť. Pripadne je možné vyvolať menzes o 5 dni skôr? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s Norethisteronom treba narábať opatrne a uvážlivo, zbytočne si môžete rozhodiť cyklus, či spôsobiť nepríjemné krvácanie. Vhodnejšie je rozmýšľať nad hormonálnou antikoncepciou. Norethisteron sa môže užívať aj mesiace, záleží však dôvod užívania, ako aj schéma užívania. Na liečbu predmenstruačného syndrómu sa obvykle podáva tabletka raz alebo dvakrát denne od 19. do 26. dňa cyklu. Pre oddialenie, či posunutie menštruácie sa obvykle podáva tabletka dvakrát denne, začína sa najmenej 3 dni pred očakávaným začiatkom menštruácie a s aplikáciou sa pokračuje celý čas žiadaného odsunu menštruácie, ktorá začne obvykle krátko po prerušení užívania.

Podobné otázky

  • Menštraucia prišla skor

    , Autor: KsT1

    Dobry deň menštruacia prišla 17.1. a 7dňovy pauzu začinam 24.1.....od 10.1 som uzivala lieky dorsiflex na 5dni. a to 17.1som dostala covid kasel sopel a pod. Dostala som aj antibiotika. Chcem sa spytat či ma toto všetko vplyv že som dostala menzes skor a že či mam pokračovat v 7dňovej pauze alebo začat uživat dalšie balenie Belari. Lebo už sa mi toto stalo že menštruacia prišla skor a aj tak som si dala 7dňovu pauzu a dostala som aj tak menzes takže som krvacala2 tyždne.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa nejedná o menštruáciu, ale o krvácanie z vysadenia. Aj napriek pravidelnému užívaniu tabliet hormonálnej antikoncepcie sa môže špinenie, či krvácanie vyskytovať počas celého cyklu. Pokračujte pauze podľa plánu a následne v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Spomínané užívané lieky, ako aj infekcia COVID-19 mohla mať vplyv na intenzitu, charakter, aj dĺžku krvácania. Odsledujte si to.

  • hormony

    , Autor: Iba Ja

    Dobrý den, mám 39 rokov a cca od marca nepr. cyklus, stávalo sa mi, že som odstávala menzes skoro, už na 20.den a trval dlho 10-12 dní, posledný cyklus mi naopak menzes meškal a dostala som až na 52. den...bol mi robený hormonálny profil na 44. den cyklu s výsledkami LH 1,7...FSH 4,2...PROG 0,1...ESTRA 72 ...Prosím Vás, čo hovoria tieto výsledky? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám jednotky, v ktorých ste napísali hodnoty jednotlivých hormónov, je ťažké sa objektívne vyjadriť. Vzhľadom k predpokladaným jednotkám luteinizačného hormónu (LH) ako aj FSH (folikuly stimulujúceho hormónu) máte vzhľadom k datovaniu odberu hodnoty v norme. Hodnota progesterónu 0,1 predpokladám v nmol/l je veľmi nízka a to Vám môže spôsobovať nepravidelný menštruačný cyklus. Hodnota estradiolu 72 predpokladám v pmol/l máte tiež mierne zníženú. Opakujem, bez poznania presných hodnôt aj v jednotkách sa objektívne vyjadriť neviem. Odporúčam sa v prípade akýchkoľvek ťažkostí či nejasností obrátiť na Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná presnú interpretáciu výsledkov, najlepšie pozná Váš stav a tým pádom Vám bude vedieť najobjektívnejšie odpovedať na otázky a stanoviť ďalší postup.

  • Menopauza dodatok

    , Autor:

    Pán doktor, ďakujem za rychlu odpoveď.Mňa len znepokojuje ta vyška sliznice, lebo lekar sa vyjadril, že je veľmi vysoka 18mm a ešte dostanem menzes, len aby nebol silný a nemusela som isť na kyretáž.Keď meška menzes skoro 3 týždne, tak vyška sliznice18mm je v poriadku? Veľmi ma vystrašil a mam obavy čo bude ďalej.ďakujem ešte raz za vaš čas, pekný večer.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, 18 mm sliznica je už braná ako vysoká vo vašom veku, nemusí sa jednať o nič vážne, nemusíte sa znepokojovať. Ak sa ale menštruácia v dohľadnej dobe nedostaví, bude nutné realizovať najlepšie hysteroskopiu s kyretážou vrámci jednodňovej chirurgie., kde sa kamerkou pozrie cez kanál krčka maternice do dutiny maternice a následne sa odoberie vzorka sliznice z krčka a z dutiny maternice. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach sa určite informujte u Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás vie prípadne odoslať do nemocničného zariadenia jednodňovej chirurgie.

  • Menopauza

    , Autor:

    Pan doktor obraciam sa na Vas s mojim problemom a dufam, že mi zase opäť dobre poradite, ako vždy, za čo Vam pekne Ďakujem. Mám 50 rokov. 0 rokov som uživala Logest. V decembri tohto roku som ho vysadila.Mala som 4 krat menzes prvy na 28 DC, druhý na 24 DC, treti na 28 DC a štvrý na 24 DC. Pred menzesom som mala 2.3 dňove špinenie, čo som predtým nemavala. Teraz mi menzes vynechal a mesška mi skoro 3 týždeň. Bola som u gynekologa, spravil mi USG .Povedal mi, že sliznica maternice je vysoka, ako pred menzesom, že by sa mal každu chviľu spustiť menzes , ale zatiaľ nič. Znepokojuje ma ta vyška sliznice, je to normalne, keď meška menzes skoro 3 týždne, aby bola takato sliznica.Je to podľa vAS prechod, alebo to može byť ešte vplyvom HAK?Možem očakavať silný menzes, keď mám takuto sliznicu? Mam aj navaly a silne potenie. Ďakujem za Vašu odúpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vo Vašom veku už vynechávanie menštruácie nie je ničím výnimočným. Ste v období premenopauzy. O menopauze (prechode) môžeme hovoriť, ak žena nemá menštruáciu minimálne 12 mesiacov. Výška sliznice súvisí s fázou cyklu, na konci cyklu, teda pred menštruáciou je najvyššia, s menštruáciou sa odlúči a vyplaví a rastie s približujúcim sa termínom menštruácie, kedy sa zase odlúči a vyplaví s menštruačnou krvou a takýto kolobeh predstavuje menštruačný cyklus vo vzťahu k výške sliznice. Ak máte už príznaky prechodu, ako spomínate, je možné, že menštruácia sa už nedostaví. Treba si to odsledovať. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • prosim o pomoc!

    , Autor: matil

    Dobry deň!Mám taky problem že na 25eho som objenaná na operaciu ale nesmiem mať vtedy menštruaciu,mala by som dostat 20 teho leže mne stale menška,čo mám urobit aby som dostala menzes skor?dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    navštívte vášho gynekológa, aby vám týmto spôsobom cyklus upravil
    vy sama to neviete nijako ovlplyvnit
    s pozdravom