Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
7,184 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • hormony

    , Autor:

    Dobrý den, mám 39 rokov a cca od marca nepr. cyklus, stávalo sa mi, že som odstávala menzes skoro, už na 20.den a trval dlho 10-12 dní, posledný cyklus mi naopak menzes meškal a dostala som až na 52. den...bol mi robený hormonálny profil na 44. den cyklu s výsledkami LH 1,7...FSH 4,2...PROG 0,1...ESTRA 72 ...Prosím Vás, čo hovoria tieto výsledky? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, keďže nepoznám jednotky, v ktorých ste napísali hodnoty jednotlivých hormónov, je ťažké sa objektívne vyjadriť. Vzhľadom k predpokladaným jednotkám luteinizačného hormónu (LH) ako aj FSH (folikuly stimulujúceho hormónu) máte vzhľadom k datovaniu odberu hodnoty v norme. Hodnota progesterónu 0,1 predpokladám v nmol/l je veľmi nízka a to Vám môže spôsobovať nepravidelný menštruačný cyklus. Hodnota estradiolu 72 predpokladám v pmol/l máte tiež mierne zníženú. Opakujem, bez poznania presných hodnôt aj v jednotkách sa objektívne vyjadriť neviem. Odporúčam sa v prípade akýchkoľvek ťažkostí či nejasností obrátiť na Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná presnú interpretáciu výsledkov, najlepšie pozná Váš stav a tým pádom Vám bude vedieť najobjektívnejšie odpovedať na otázky a stanoviť ďalší postup.

Podobné otázky

  • Špinenie

    , Autor: Iveta

    Prajem pekný deň, pán doktor mam na Vas otázku, ktorá sa tyka špinenia v druhej polovici cyklu. Mam 50 rokov a som v perimenopauze.10 rokov som uživala Logest, ktorý som vysadila v decembri minuleho roku. Už počas posledneho roka uživania sa objavilo špinenie na pár dni, bolo to skor v strede cyklu. Po vysadeni mam špinenie v druhej polovici cyklu.Pred 2 mesiacmi som podstupila kyretáž, kde sa odstranil malinký polyp, ktorý nebolo na uSG ani vidno.Lekar povedal, že aj polyp mohol byť pričinou špinenia, ale mam dojem že po kyretaži je to stale rovnake.Na to mi lekar povedal, že to už budu asi štrajkovať hormony, nič viac, mam čakať na menopauzu.Pán doktor, aky mate na to nazor? Pripadne mi poradte, ako to riešiť. Ďakujem za Vaš čas a odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, slabé pár dňové špinenie môže byť spôsobené hormonálnou nerovnováhou, čo by nebolo až tak výnimočné. Ak bola histológia v poriadku, nemusíte sa obávať. Odsledujte si to. Ak by krvácanie naberalo na intenzite alebo v prípade iných ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Norethisteron

    , Autor: Iveta

    Pan doktor, chcem sa opýtať, či može byť menštruacia po uživani Norethisteronu silnejšia ako obvykle aj s kuskami sliznice. Bola som po kyretaži a moj gynekolog mi ho nasadil kvoli dovolenke. Kyretaž som mala robenu kvoli rozhadzanemu menštr. cyklu, 2 mesiace mi to meškalo, tak som 2 týždne špinila a tak som sa silno rozkrvacala.Myslela som si, že po kyretaži bude menzes slabši, ale bolo to naopak.Vysledky histologie su v poriadku.Niekedy sa mi objavi aj slabe špinenie hlavne pred menzesom, Ako by som to mala riešiť? Su na vine hormony? Lekar mi chce nasadiť Proveru, len nechcem odiaľovať menopauzu. Ako by ste to riešil? Dakujem za odpoveď.To špinenie ma dosť obťažuje.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, po terapii Norethisteronom môže byť krvácanie silnejšie. Norethisteron je dvojsečná zbraň, niekedy viac skomplikuje a znepríjemní ako pomôže. Nepoznám všetky okolnosti, takže a neviem bližšie objektívne vyjadriť. Závisí aj od veku, či menštruáciu ešte podporovať k pravidelnosti alebo skôr tlmiť. Hormóny v tom zohrávajú kľúčovú úlohu. Provera je tiež jedným z riešení. Musíte sa po konzultácii s obvodným gynekológom dohodnúť na najoptimálnejšom postupe.

  • Kyretaž dodatok.

    , Autor: Iveta

    Pán doktor, ďakujem veľmi pekne za dôsledne vysvetlenie ohľadom kyretáže. V piatok poobede mi volala sestrička z ambulancie, že vysledok hystologie je dobrý, že sa tam našiel maly 7 mm polyp.Mam aj male myomy do 2 cm, ktore mam už roky , ale nerastu do dutiny maternice. Mohol to silne krvacanie sposobiť aj polyp?Dovtedy som take problemy s krvacanim nikdy nemala. Alebo je to už vekom? Mam 50 rokov. A ešte jedna rada.V nedeľu 22.7. sme mali planovanu dovolenku k moru na 12 dni, ako darček od deti k 30. vyročiu svadby.Mam strach isť na tu dovolenku, aby som sa tam nerozkrvacala.Pan doktor ma ubezpečuje, aby sme išli, že mi nasadi Norethisteron a krvacať nebudem.Je to pre mňa vhodne riešenie? Nebudem mať po liekoch zase silne krvacanie? Predca su to hormony.Ešte raz veľmi pekne ďakujem za Vaše rady.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ste v období predprechodu až prechodu, poruchy menštruačného cyklu sú u v tomto veku pomerne časté. Polyp sa mohol podieľať na krvácaní. Myómy treba pravidelne sledovať, no vo Vašom veku už problémy predpokladám nenarobia. Ak bol výkon robený 9.7. a na dovolenku idete v nedeľu 21.7. je možné, že sa u Vás menštruácia objaví až po dovolenke. Norethisteron oddiali menštruačné krvácanie, ak sa nasadí 2-3 dni pred plánovanou menštruáciou. Je to jedna z možností.

  • otazocka

    , Autor: fragola

    Dobry den pan doktor..Rada by som sa vas spytala ci moze tehotensky test ukazat ovulaciu ??
    2 mesiace dozadu mi meskala menstruacia tak som si dala pichnut na 38 dc vyvolavacku...Menzes som dostala 14 dni po vyvolavacke cize na 52 dc..Po skonceni menstruacie som si na 15 dc urobila tehotensky test a mala som tam slabu druhu ciarku,to iste aj na dalsi den a potom uz boli testy negativne...Snazime sa aj odieta ale nejde mi do hlavy ako je mozne ze tehotensky test ukazal slabu ciarku ked to teoreticky mali byt plodne dni...Alebo sa mohlo stat ze po tej vyvolavacke boli posunute a mohlo ist o biochemicke tehotenstvo ? Mam len dobre skusenosti s tehotenskymi testami, vzdy ked som nebola tehotna mi ukazal iba jednu ciarku,ziadny naznak druhej..Dakujem za vasu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, každý test môže byť falošne pozitívny, rovnako ako môže byť aj falošne negatívny. Slabá druhá čiarka neznamená automaticky pozitívny tehotenský test. Tehotenský, ako aj ovulačný test fungujú na princípe stanovenia hormónov v moči, či už bHCG v prípade tehotenského testu alebo luteinizačného hormónu (LH) v prípade ovulačného testu. Môže sa stať, že ovulačný test je pozitívny v prípade tehotenstva, rovnako ako tehotenský test je náznakovo pozitívny počas ovulácie. Sú to hormóny s podobnou základnou molekulárnou štruktúrou.

  • Klimakterium

    , Autor: Iveta

    Pan doktor už som Vam pisala a ďakujem za Vaše rady.Chcela by som sa opýtať, ako by ste poriešil moj problem Vy.Mám skoro 51 rokov.Pisala som, že som 10 rokov uživala HAK Logest.Po vysadeni som mala 4 krat menzes v cykloch 28,25,28,25 skoro presne.Menzes bol slabšej intenzity, pred ktorým som mala slabe špinenie 2-3 dni.Teraz mi meška 5 a pol týždňa.Bola som s tymto problemom u svojho gynekologa, ktorý mi spravil USG . V maternici mam 18 mm myom už 17 rokov sa nememi, bez polypov, ovaria bez cyst.Sliznica maternice bola po 2 tyždňovom meškani 17,8mm, potom opäť kontrola a vyška sliznice maternice bola 15,6mm.Myslala som, že keď sa nedostavi menzes, tak ta sliznica bude naďalej rasť, čo nie je dobre.Ako to vlastne je s tou sliznicou? Povedal, že podľa vyšky sliznice ešte menzes dostanem, že treba vyčkaťVyjadril sa, že je to žačinajuci prechod..Dnes som bola vramci preventivy u endokrinologičky, robila mi odbery s naslednymi vysledkami. USG štitnej žlazy v poriadku, hodnoty krvi na štitnu žlazu , glykemiu,mineraly, cortisol OK, Nišie hodnoty deficitu vit. D. a teraz tie ženske hormony-S-PRL-10,8,S-ESTR-396,9 , S-PROG- 0,60 , S-LH 2,92*, S-FSH 7,19*.Kvoli tym dvom zniženym hodnotam mi povedala, že do menopauzy mam ešte ďaleko, ale že sa mi nevytvorilo vajičko preto meška menzes. Odporučila podať Agolutin, že je to na zvaženie gynekologa. Moj gynekolog mi zase tvrdi, že treba vyčkať, že on po 50-tke už nepodava Agolutin.Dnes som už mala jemne špinenie, čo doteraz nebolo.Po podani Agolutinu, možem očakavať silny menzes, alebo može byť normalnej intenzity?Pan doktor, ako by ste to riešil Vy v mojom pripade?Ta menštruacia ma možnosť sa spustiť aj bez vyvolavačky?A ako je to s tou sliznicou maternice?Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, 15 - 17 mm sliznica je vysoká a suspektná bez ohľadu na Váš vek. Bolo by vhodné realizovať Hysteroskopiu a kyretáž vrámci jednodňovej chirurgie. Podľa výsledkov hormonálneho profilu sa u Vás o prechod nejedná. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.