Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehu

    , Autor: Kajuska11

    Dobry den moze ukazat hcg z krvi aj na 4 den tehotenstvo ?meskaju mi 4 dni bola som na ultrazvuku nic nevideli zobrali mi hcg z krvi boli negativne len som prekvapena ze moze hcg z krvi hned ukazat tehu?dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, hodnota beta HCG v krvi je najspoľahlivejšia v diagnostikovaní tehotenstva. Štyri dni meškajuca menštruácia neznamená štvrtý deň tehotenstva, ale druhý, či tretí týždeň tehotenstva. V prípade, že bolo u Vás beta HCG negatívne, nie ste tehotná.

Podobné otázky

  • Môžem byť tehotná?

    , Autor: Michi2930

    Dobrý deň p.doktor, v čase končiacej menštruácie sme mali pohl.styk, a došlo k "nehode", hneď ráno som si dala tabletu Escapelle, podotýkam, že som 6 mesiacov po pôrode. Dnes je to tretí deň, čo mi mešká menštruácia, prosím Vás, má význam robiť si tehu test? Môže ísť len o rozhodenie cyklu, či je možné aj tehotenstvo? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností je pravdepodobnosť tehotenstva pomerne malá. Tehotenský test si však zatiaľ nemá zmysel realizovať. Meškanie menštruácie tri dni ešte nič neznamená, navyše, v prípade ak ešte kojíte. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Meškajúca menštruacia

    , Autor: Neznáme meno

    Dobrý deň!
    Asi dva týždne do zadu ma svrbela pošva. Keď som išla na malú tak ma to pálilo na začiatku. A chodila som často na malú. Trvalo má to asi týžden. Mala som pravidelný menzes každý mesiac. A tento mesiac som mala dostať 13.5. a nedostala som ho ešte. Čítala som že to môže byť aj nejaká infekcia. A mám aj príznaky na ňu. A mala som ešte nechránený pohlavný styk pri ktorom nešlo do mňa ale mimo. Tym pádom tehu nemôžem byť dali sme si pozor. Mám biely výtok a tmavý moč ktorý kus zapácha.
    Môže mi meškať ? A ako dlho ?
    Za odpoveď vopred ďakujem !

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa u Vás mohlo jednať aj o zápal močových ciest v kombinácii s vulvovaginálnou infekciou. Čo sa týka nechráneného pohlavného styku, tehotná byť samozrejme môžete, prerušovaný nechránený pohlavný styk nie je antikoncepcia! Príčin meškania menštruácie teda môže byť u Vás viacero. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Odsledujte si to. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Meškanie menštruácie a výtok

    , Autor: dadi

    Dobrý deň. Minulý mesiac mi meškala menštruácia dostala som az na 38dc bola dosť bolestivá a veľké kusy, vtedy som aj na gyn bola vsetko ok. Tento mesiac mi znovu mešká, dnes som už 38dc a stale nič, test negatívny, ale to viem ze urcite tehu nemôžem byť. Antiku neberiem ani ziadne iné lieky. Chorá som nebola ani nepamätam. Ale zas som aj na sebe spozorovala silnejší vytok, raz je biely husty a potom žltkastý hlienový , no nič ma nesvrbí a ani nepáli, robila som si 5 dní vyplachy rosalginom, ale nemyslim si, ze by sa to zlepšilo. Ďakujem za skoru odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin zmien menštruačného cyklu môže byť viacero. Nepoznám síce žiadne bližšie informácie, ani vek, ale predpokladám hormonálnu príčinu. Čo sa týka spomínaných výtokov, nemusia byť patologické. Skúsiť si môžete realizovať aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Časté vaginálne výplachy nie sú úplne ideálne, výplachom si spláchnete aj dobré baktérie z pošvy a dôjde k poruche vaginalnej mikroflóry. Pri pretrvávaní ťažkostí odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vie realizovať okrem štandardných výterov aj rozšírené výtery z krčka maternice a na základe výsledkov určí ďalší postup.

  • Menstruacia

    , Autor: Kriszta

    Dobrý deň mám taký problem že menštruacia mi meškala 4 dni bola som u gynekologa a on povedal že niesom tehotná lebo mi bral krv a vraj krvy mam malo Hcg hormónu a to znamená že je velmi málo podobné že som tehu . a potom mi prišla menštruacia čo trvala 2 dni a velmi slaby bol čo umna zvyčajne je 4 dnové a silnejšie ako som mala teraz a dostala som na druhý deň vyvolavačku a už 9 dní prešlo a stale som nedostala menštruaciu ani len náznak toho že by mi prišiel akurat tak , niekedy ma zvikne pobolievať podbruši :/ z coho to môže byť či čo to môže byt?:( ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin môže byť viacero. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak bolo beta HCG negatívne, tehotná nebudete. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Progestenalle a meškanie menštruácie

    , Autor: MomOfBoys3

    Dobrý deň. Na gynekologickej prehliadke 7.4.2022 mi bolo diagnostikovane vynechanie ovulácie tento aj minuly mesiac. Mám 3 deti a stále dojčím, ale už iba v noci 1,5 ročne dieťa. Menštruáciu mávam odjakživa pravidelnú bezproblémovú plus/mínus 2 dni. Nakoľko som pociťovala posledné týždne pichanie a tlaky v podbrušku približne v strede cyklu bolo zistené že dôvodom problémov je práve vynechanie ovulácie. Preto na upravenie mi DR.predpísal progestenalle. S manželom sme mali ešte v ten den 7.4. Prerušovaný pohlavný styk a hneď po ňom som si vložila progestenalle. Menštruáciu som mala dostať 14.4. Neprišla a doteraz je to už 5.den čo mi mešká. Včera bol robený tehu test-negatívny. Nerozumiem tomu, keďže ovulaciu som nemala prečo vy mi zrazu ms meškala led doteraz som ju mávala vždy načas a nemám ani pocity že by som ju mala dostať keďže som na to vždy veľmi citlivá. Je to prosím vás normálne, upraví sa to? Mojej DR. Samozrejme budem po sviatkoch volať. Ďakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin meškania menštruácie môže byť viacero. Za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Čo sa týka ovulácie, za okolností, že ešte kojíte, nemusí u Vás k ovulácii dochádzať, prípadne môžu byť niektoré cykly anovulačné. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.