Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • nepravidelná menštruácia

    , Autor: M10

    Dobrý deň, pán doktor.
    Chcela by som sa iba spýtať. Mám diagnostikované POCS, od októbra 2020 do septembra 2021, som mala menštruáciu iba 5x za celé obdobie. V polovici septembra som musela absolvovať kyretáž, následne v októbri som sa dala zaočkovať. Od nasledujúceho októbra prichádza menštruácia každý mesiac. Nie je to pravidelný cyklus, ale prichádza. Mohlo by to mať súvis s jednou z týchto vecí, alebo ako sa hovorí je to iba zhoda náhod.
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je ničím nezvyčajným, že po kyretáži, či revízii dutiny maternice dochádza k úprave menštruačného cyklu. Očkovanie má síce vplyv na menštruačný cyklus, nemyslím si však, že spôsobilo úpravu cyklu.

Podobné otázky

  • Nepravidelná menštruácia

    , Autor: flower1

    Dobrý deň,
    menštruáciu mám od 15 rokov (momentálne mám 24) od začiatku mám menštruáciu nepravidelnú a bolestivú. Zhrnutie za posledný rok: 43,33,28,41,37,33,29,29,41,34,38. Chodím na pravidelné gynekologické prehliadky. Moja otázka znie nie je potrebné mi spraviť hormonálny profil? Alebo bolo by riešením užívať antikoncepciu? Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin nepravidelného menštruačného cyklu môže byť viacero. Ak nemáte žiadne iné ťažkosti, USG nálezy, ako aj výsledky preventívnych prehliadok boli v poriadku a neplánujete v dohľadnej dobe tehotenstvo, ideálnym riešením je nasadenie hormonálnej antikoncepcie na úpravu menštruačného cyklu. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Nepravidelná menštruacia

    , Autor: RadkaP

    Dobrý deň,

    mám 32 rokov a posledné 3-4 mesiace mám problém, že sa mi predlžuje menštruačný cyklus až na 35-40 dní. Doteraz som mala okolo 28 dní. Je to v poriadku? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na menštruačný cyklus má vplyv viacero faktorov a okolností, stres, užívanie liekov, ... Ak nemáte žiadne iné ťažkosti, odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe výsledkov vyšetrení určí možnú príčinu a stanoví ďalší postup.

  • Nepravidelna menštruácia po komplikovanom spontánnom potrate

    , Autor: MiMa997

    Pekný deň, chcem sa opýtať 2 mesiace do zadu som spontánne potratila,bol to komplikovaný spontánny potrat, začala som masívne krvácať, odpadla som a nakoniec ma dočistovali v nemocnici, prvý menzes sa dostavil po 4 týždňoch, intenzita bola slabšia a dlhšia o jeden deň, ako zvyčajná menštruácia,no ďalší 2hy cyklus po tomto potrate sa zatiaľ neukázal a ani žiadne známky ze by mal prísť nepociťujem, mešká mi už 4 deň, je to normálne mať zatiaľ takto meškajúcu menštruácia alebo vynechanú po komplikovanom spontánnom potrate? vďaka za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží aj od toho, či ste pred tehotenstvom, ktoré skončilo potratom mali pravidelný menštruačný cyklus, prípadne aké boli odchýlky. Štyri dni meškajúca menštruácia ešte nič neznamená. Niekedy dôjde k znepravidelneniu menštruačného cyklu aj po pôrode. Prakticky po tehotenstve, bez ohľadu na to, či skončilo pôrodom alebo potratom, môže dôjsť k znepravidelneniu menštruačného cyklu, ako aj k zmene intenzity menštruácie. Je to individuálne. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Nepravidelná menštruácia

    , Autor: Duo

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať ide o to, že som spozorovala že už dlhšie mám nejak nepravidelne svoje dni. Ide o to, že ja som nikdy nemala nepravidelnú menštruáciu a som si to spozorovala že je to nejaká zmena z ničoho nič. Taktiež krvácanie je aj silnejšie. Vždy som mala svoje dni v normálne mala som ich stále rovnako no nejak sa to rozhádzalo a netuším prečo. Mám 18 rokov, mohlo by to byť ešte aj tým vekom? Alebo to môže signalizovať nejaké ochorenia? Netuším, že či to je v poriadku preto som sa chcela obrátiť na pomoc pre istotu aby nenastali časom nejaké ťažkosti a ako by bolo najlepšie to riešiť potom.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepravidelná menštruácia nie je patológia, je to iba nepríjemnosť, keďže neviete, kedy dostanete menštruáciu. Príčin znepravidelnenia menštruačného cyklu môže byť viacero. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Nepravidelná menštruácia

    , Autor: LiankaViki

    Dobrý deň.
    Chcela by som sa poradit ohľadom dcery 10 rokov.
    Prvú menštruáciu dostala keď mala 9 rokov v marci bola veľmi slabucka skôr len špinenie.Pol roka mala pauzu.Teraz v septembri dostala druhu menstruaciu ktorá bola veľmi silná a trvala 8 dní.Po 25 dňoch dostala tretiu menštruáciu ktorá bola slabá minimálne krvácanie ale trvá už 17 dní. Je to ešte normálne?
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tomto veku môže byť menštruačný cyklus nepravidelný. Ak je však krvácanie silné, dlhotrvajúce alebo časté, je potrebné to odsledovať, aby nedošlo k anemizácii dieťaťa. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Samozrejme, pri pretrvávaní ťažkostí je vhodná návšteva detského gynekológa.