Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Krátka menstruacia

    , Autor: Majush

    Dobrý deň, v cera mi prišla menstruacia no krvacala som len trošku dnes uz vôbec nekrvacam. Prisla mi o 7 dní skôr no dnes uz vôbec nekrvacam. Mávam ju dlho aj 6 ci 7 dní.Test som si zatial nerobila. Môže byť ze som tehotná? Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin včerajšieho krvácania mohlo byť viacero. Mohlo sa jednať aj o ovulačné špinenie. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Samozrejme, ak ste mali nechránený pohlavný styk, tehotenstvo sa vylúčiť nedá. Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie najmenej 14 dní si realizujte tehotenský test. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Krátka menštruácia

    , Autor: Peťka@m

    Dobrý deň prajem chcela by som poradiť skôr než navštívim svojho gynekológa. S manželom sa snažíme už viac ako rok o babetko jedného syna už máme chceme druhé. Ide o to ze sa nám nedarí tak mi môj gynekológ nasadil tabletky Clostilbegyt a po tabletkách mi pichol injekciu Gonasi Kit. Mali sme s manželom pohlavný styk ako povedal doktor. Menštruácia mi meškala dva dni na tretí deň som ju dostala ale mala som ju iba jeden deň a druhy deň to bolo špinenie. Moja otázka znie mohlo sa stať že som otehotnela a napriek tomu som dostala menštruáciu? Ešte Nikdy som nemala takú krátku menštruáciu stále mam 5 dní. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané špinenie nemusela byť menštruácia. Za daných okolností môžete byť tehotná a teoreticky sa mohlo jednať aj o tzv. implantačné špinenie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Zmena cyklu

    , Autor: Kika58

    Dobrý deň,
    už niekoľko cyklov po sebe pozorujem zmenu menzesu čo sa týka jeho dĺžky trvania aj intenzity. Krvácanie je slabé a veľmi krátke. Nejaké 2-3 dni a koniec oproti piatim dňom čo som kedysi mávala. Taktiež som pozorovala 1-2dňové meškanie. Dnes je to už 4.deň čo mešká. Včera som si pre istotu spravila test, vyšiel negatívny. Chorá som nebola a nemám ani žiadne zdravotné problémy (o ktorých by som vedela). Pred 3. týždňami mi gynekologička tehotenstvo vylúčila. Je možné že to ešte nebolo vidno? Resp. ako skoro po počatí viete identifikovať tehotenstvo? Okrem vylúčenia tehotenstva gynekologička nič iné neriešila. Čo mi teda môže byť? Mala by som sa niečoho obávať?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, slabá a krátka menštruácia nie je patológia, ktorú by bolo potrebné riešiť. 4 dni meškajúca menštruácia nič neznamená. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne negatívny. Tehotenstvo sa na USG dá potvrdiť cca v 4. až 5. týždni tehotenstva, kedy už sú na maternici viditeľné zmeny, aj keď ešte nemusí byť vidieť akciu srdca. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pre jednoznačné potvrdenie, či vylúčenie tehotenstva sa realizuje odber krvi na beta HCG, ktoré je však pozitívne najskôr na 14. až 16. deň po oplodnení. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • krátka menstruacia

    , Autor: majka654567

    Dobrý vecer, v sobotu vecer mi začala menstruacia a v pondelok som sa zobudila nachladnuta (nádcha a bolest hrdla), poobede som prestala krvácať a doteraz už len spinim. Zvyčajne mám menštruáciu 5-7 dni, je mozne že sa mi skrátila kvôli oslabenej imunite? uzivam paralen grip, pohlavný styk som mala naposledy v sobotu ráno…

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na menštruačný cyklus, ako aj samotnú menštruáciu má vplyv viacero faktorov a okolností, medzi ktoré patrí aj choroba, nachladenie, zníženie imunity, užívanie niektorých druhov liekov, ... Odsledujte si to.

  • Krátka menštruácia

    , Autor: Dieťa je dar

    Dobrý deň pán doktor chcrla by som sa opitat s manzelom sa snažíme o bábätko naposledy slm mala menštruáciu 17.3. Od vtedy stale sme mali nechránený styk ale tento mesiac som dostala o 2 dni skôr menstruaciu a trvala len 3 dni a bola slabucka tag sa chcem opitat mozem byt tehotna vecinou mávam 6-7dni menzes a kedy asi by som si mohla urobyt test ďakujem krásne za odpoveď a prajem krásni zvyšok dňa

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test si môžete realizovať v najbližších dňoch. Pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Slabá a krátka menštruácia pri užívaní trexan 10 mg.

    , Autor:

    Dobrý večer pán doktor tento mesiac 6 teho som dostala menzes ale bol veľmi slabý a len 1 deň . Robila som si dnes tehotensky test lady Max a vyšiel negatívny. Uživam antikoncepciu daylla už tretí mesiac a každý pondelok večer užívam trexan 10 mg v pondelok 4.6. som užila druhu tabletku trexanu. Mohol mi to sposobit trexan že som mala len slabu 1 dňovú menštruáciu ? A znižuje trexan učinok antikoncepcie ? Ďakujem Vám pekne pán doktor za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj len pri samostatnom užívaní hormonálnej antikoncepcie (bez užívania Metotrexátu) môže byť menštruácia kratšia aj slabšia, občas iba vo forme špinenia. Pri užívaní Metotrexátu však môžu byť poruchy menštruácie prítomné. Je však otázne, či už mali 2 dávky lieku vplyv na Vašu menštruáciu, vylúčiť sa to však nedá. Treba si to odsledovať, s liečbou ste začali len teraz, uvidíte, ako to bude prebiehať. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo krvácaní navštívte lekára.