Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Problem s menstruaciou

    , Autor: SissiRose

    Dobry den. Mam za sebou dva porody cisarskym rezom, po druhom v 2019 mi nabehla menstruacia v docela pravidelnom cca 30 dnovom cykle. Posledny polrok vsak vzdy prve dva dni strasne silno krvacam potom pride jednodnova prestavka slaby menzes az spinenie ktore trva aj 12 dni. Tentokrat dokonca 2.8 mi menzes zacal a este dnes 16 teho spinenie. Co sa s tym da robit prosim? Moze za tym byt niaky vacsi problem? Mam zajst za gynekologom? O co moze ist... dakujem za odpoved s pozdravom Silvia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto sa Vám neviem bližšie vyjadriť. Príčin môže byť viacero. Samozrejme, pri pretrvávaní ťažkostí je potrebné gynekologické vyšetrenie, na základe ktorého sa určí ďalší postup.

Podobné otázky

  • Krvácanie pred menštruáciou

    , Autor: Veva87

    Dobrý deň,
    Mám 37rokov a už od leta problém s menštruáciou. Aj vyše týždňa pred tým ako mala prísť som silnejšie alebo slabšie špinila, kúpila som si Vitex jahňací a užívala ho pravidelne pol roka, zmena k lepšiemu nenastala tak som šla k doktorovi ktorý mi predpísal Progesterón od 15 do 25dna cyklu. Špinenie ustalo ale objavil sa iny problem a síce ze v termine kedy očakávam menzes, čo je okolo 22-25dna cyklu, začnem normálne krvácať, pomerne silno, trva to jeden až dva dni a potom následne 2-3dni ani kvapka a znova to začne a trvá ďalší týždeň. Čo by to mohlo spôsobovať a da sa to upraviť aj inak ako napríklad antikoncepciou? Ked som bola u gynekológa robil mi sono a všetko v poriadku. Liečim sa na zníženú funkciu štítnej žľazy ale liečbu mám nastavenú dobre. Ďakujem za odpoveď
    Veronika

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin nepravidelného krvácania môže byť viacero. Častokrát však pomôže až nasadenie hormonálnej antikoncepcie. Zvážiť sa u Vás ešte dá realizovanie hormonálneho profilu, aj keď extrémny benefit v tom nevidím. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Problém s menstruaciou

    , Autor: Liliena

    Dobrý deň. Pán doktor už od prvej menstruacii mám problém. Veľké kŕče, bolesti, ( tie kŕče sú neskutočne. Nepomáhajú my žiadne tabletky skusala som už aj babske vecy no márne. Menstruaciu mám síce len 3 dní. No aj to ich celé prelezim v posteli. Ta bolest je neopisatelna. Zvijam sa len v bolsetiach. No nekrvacam silno práve že naopak. Stale my menstruacia meška niekoľko mesiacov bolo už aj že som nemala 6 mesiacov menstruaciu. Teraz po porode ešte my ani neskoncilo sestonedelie a už som dostala menstruaciu zase bolestivu no tento krát je to iné na prvý deň som dostala ale aj to len na par hodin potom som už nemala a zase som mala na druhý deň ale až večer a na treti deň my skončila úplne. A je to Tak až do teraz. No bolesti pod bruchom mám aj keď už menstruaciu nemám a ťahá sa to az do ďalšej menstruacii

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin bolestivej menštruácie môže byť viacero. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Vyskúšať by sa mohlo nasadenie hormonálnej antikoncepcie. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Menštruácia po sekcii

    , Autor: Jika

    Som takmer 3 mesiace po sekcii, bol to môj druhý pôrod. Nedojcim. Mam problem s menštruáciou. Prvu som dostala 9 dni po skončení šestonedelia, bola velmi silná. Až tak, ze by som si nevedela predstaviť fungovať napríklad v práci. Trvala 6 dní bezbolestne. Druhá menštruácia zacala na 24. DC a zas to isté. Bezbolestná, silna s potrebou vymenit vlozky kazde 2, 5 hodiny. Akoby to nestačilo, dnes na 8.DC som zacala špiniť. Pred porodom som mala cyklus v rozmedzí 26-32 dni s primeranou intenzitou krvacania. Je to normálne?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie môže značiť obnovovanie ovulácie. Krvácanie si odsledujte. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vyvolávačka a hnedý výtok

    , Autor: Domi2898

    Dobrý večer. Odjakživa mám problém s menštruáciou- chodí mi extrémne nepravidelne, respektíve viac nechodí ako chodí. Svoju menštruáciu som nemala už vyše roka. No minuly mesiac som mala styk s priateľom a po dvoch týždňoch ma začali bolieť prsia a podbruško a cítila som z ničoho nič nevoľnosti počas dňa ktoré neustupovali, tak som si spravila zopár testov- všetky negatívne. Rozhodla som sa ísť ku gynekológovi. Na sone vyzeralo všetko v poriadku ale povedal že moja sliznica maternice má len 5 mm. Pichol mi vyvolávačku a predpísal Duphaston na udržanie cyklu. Od vyvolávačky už je to týždeň a ja mam len druhy deň hnedé spinenie, no menštruácia nikde. Predtým som vždy do týždňa po vyvolávačke dostala silnú menštruáciu. Neviete kde by mohol byť problém? Je nejaká šanca že som predsa len tehotná? Nevysvetlitelné nevoľnosti mi stále neprechádzajú.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali nechránený pohlavný styk, áno, je možné, že ste tehotná. Za týchto okolností Vám menštruácia nedôjde aj napriek podaniu Agolutinu. Pre jednoznačné vylúčenie tehotenstva je nutné realizovať odber krvi na beta HCG. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Problém s menštruáciou

    , Autor: Kejčl

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. V apríli 2021 som mala operáciu ( cysta na vaječníku) po operácii mi moja gynekologička predpísala tabletky Endovelle na pol roka pri ktorých som nemala vôbec menštruáciu čo mi aj ona povedala že ju nebudem mať a lieky boli na vnútornú liečbu. V októbri 2021 som ich dojedla a v novembri som dostala po pol roku prvú menštruáciu, v decembri mi menštruácia prišla o 6 dní skôr. Teraz v januári mi mešká. V deň kedy som ju mala dostať som mala aj kŕče v bruchu no nič. Potom ma pichalo 3 dni v podbrušku ale už bez kŕčov. Chcem sa opýtať či je to normálne po pol ročnom užívaní tých liekov. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť, ale na základe opisu predpokladám, že sa u Vás jednalo o endometriózu a následnú liečbu. Liečba endometriózy sa však zvykne dať aj na rok.
    Menštruačný cyklus môžete mať nepravidelný. Ak nemáte žiadne iné ťažkosti, odsledujte si to. Ak nie je vylúčené tehotenstvo, pri meškaní menštruácie si môžete realizovať tehotenský test. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.