Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
8,427 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Klimakterium

    , Autor: Iveta

    Prajem pekný deň, pán doktor. Mam skoro 52 rokov a som v perimenopauze. Kvoli silnejšiemu krvacaniu- min. rok v juli robena kyretaž po 3 mesačnom vynechani menštruacie, vysledky histologie a cytologie Ok, bol mi nasadeny Duphaston. Počas jeho uživania sa u mňa objavovalo špinenie počas brania liekov aj pred MS. Brala som ho 5 mesiacov. V poslednych 2 mesiacoch som počas uživania už špinenie nemala ibapred a po menzese.Pred Duphastonom som mala menštruaciu 5 dni, teraz počas uživania dostavam menzes na 5-7 deň po vysadeni liekov,3 dni slaby, ani neviem, že ho mám, 4 až 7 deň krvave vytoky, ktore na 7 deň už začinaju hnednuť , na 8 deň ešte hnede špinenie. Duphaston som brala preto, lebo som mala nizky progesteron. Menzes sa mi akokeby predlžil. Pytala som sa svojho lekara na moj problem a vysvetlil mi ho tak, že pokial je menzes slaba, krv sa z maternice vylučuje pomalšie a preto to predlženie. Neviem sa nejak s tým stotožniť. Je to aj Vaš nazor, alebo to može sposobovať ten nizky progesteron aj napriek liečbe.?Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, je to jedna z možností. Prakticky Vám to Váš obvodný gynekológ laicky vysvetlil. Ak nemáte žiadne ťažkosti, nemusíte sa nad tým trápiť.

Podobné otázky

  • Agolutin

    , Autor: Iveta

    Pán doktor, mam 51 rokov a mam začinajuci klimax.Menzes už od minuleho roku začina štrajkovať.Minuly rok v aprili vynechal na 3 mesiace, tak nastalo dlhšie krvacanie, ktore skončilo kyretažou. Vysledky bez patologie.V oktobri opäť vynechanie nasadeny Duphaston na vyvolanie, ktorý som brala potom ešte 5 mesiacov. Počas uživania menštr. krvacanie zoslablo.Teraz mi opäť meška menzes 2 týždne, bola som za lekarom spravil mi horm. profil, kde mam nizku hladinu progesteronu, estrogeny v norme, FSH 14. Vyška sliznice 11mm.Bol mi pichnutý Agolutin depot.Moj lekar povedal, že by sme nemuseli pichať nič, menzes by časom prišiel sam, ale hrozilo by opäť silne krvacanie a kyretaž.Nie som zastanca hormonalnych liekov. Je to bežne, keď začina klimakterium, že najprv klesa progesteron, nastavaju anovulačne cykly a až potom začne klesať aj estrogen?Ta vyška sliznice je vysoka 11mm? Može byť krvacanie po Agolutine silnejšie?ˇPán doktor veľmi pekne ďakujem za Vaš čas a odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, čo sa týka hormónov, ak máte hladinu estrogénov v norme, menštruácia sa u Vás dá vyvolať podaním progesterónu. Klimaktérium je u každej ženy individuálne. 11 mm sliznica nie je patologická, ale značí, že vplyvom hormónov ešte rastie, preto Vám bol podaný Agolutin, čo je progesterón. Krvácanie by malo byť obdobné, ako štandardne. Nemusí byť silnejšie. Nebojte sa pýtať Vášho obvodného gynekológa pri akýchkoľvek nejasnostiach.

  • Klimakterium

    , Autor: Iveta

    Pan doktor, ešte sa chcem opytať, či je typicke v perimenopauze najprv pokles progesteronu? Všade som sa dočitala, že keď ide žena do menopauzy je skor pokles estrogenov.Ako to vlastne je? Nejde u mňa o nejaku horm. poruchu. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, perimenopauza je v podstate celá o hormonálnych poruchách, s tým rozdielom, že vzhľadom k okolnostiam je vyhasínanie produkcie hormónov očakávané a brané ako normálne. Menštruačný cyklus je pomerne zložitý proces, na ktorom sa nepodieľajú iba estrogény, preto nemožno hovoriť striktne iba o poklese estrogénov, ak už žene začína menopauza. Dôležité sú aj iné hormóny, gonadotropíny, ako folikulostimulačný hormón a luteinizačný hormón. Rovnako tak sú dôležité aj ostatné okolnosti, USG nález, ako aj klinické ťažkosti. U každej ženy prebieha obdobie perimenopauzy inak.

  • Klimakterium

    , Autor: Iveta

    Pan doktor, mam 51 rokov. Minuly rok mi už začal vynechavať menzes. Zistilo sa , že mam malo progesteronu, tak so pol roka uživala Duphaston, počas ktorého som mala občasne špinenie. Posledny menzes 17.3.Posladne 3 menštruacie boli už veľmi slabe, neviem, či vplyvom Duphastonu?Teraz mi menzes meška. Ešte pred vynechanim som bola u lekara, kde sa spravil USG, vyška sliznice na 24 deň bola 11 mm, robil sa horm. profil - progesteron nizky, estrogen a FSH v norme. Doktor mi povedal, že u mňa neprebieha už ovulacia.Ak by menzes meškal 2 tyždne, tak mam prisť, že mi spravi USG, aby videl, aka je sliznica a podľa toho buĎ mi to vyvola, alebo počkame na menzes.Pan doktor, mam to brať už ako začiatok klimakteria to vynechanie? Nemal by skor klesať estrogen?Podľa Vas je potrebne to vyvolanie menštruacie?Ďakujem vam za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti, môžete nechať situácii voľný priebeh. Môže sa jednať o príznaky klimaktéria, odsledujte si to. Postupuje podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Klimakterium

    , Autor: Iveta

    Pan doktor asi som sa zle vyjadrila k otázke. Mam na mysli, či nieje dostupna nejaka hormonalna liečba na ukončenie menštruacie, aby žena už nemenštruovala a dostala sa do menopauzy..Mam 51 rokov a už ma to dosť obťažuje. Nemyslela som antikoncepciu.Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, existujú hormóny na vyvolanie menštruácie, na ukončenie menštruovania hormóny neexistujú, prechod do klimaktéria je práve vyhasnutie hormonálnej aktivity hlavne vaječníkov.

  • Klimakterium

    , Autor: Iveta

    Pan doktor existuje nejaka HRT na zastavenie krvacania v klimakteriu? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, hormonálna antikoncepcia má primárne iné využitie. V klimaktériu sú skôr iné príčiny krvácania a iný spôsob liečby.