Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
13,007 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Klimakterium

    , Autor: Iveta

    Pan doktor, som v prechode, potvrdene hormonalnym profilom.17.9. posledny menzes. Bola som 2 krat po vynechani na kontrole vyška sliznice v oktobri bola 6mm, v novembri 4 mm.Teraz som začala slabo krvacať v pondelok, po dohode s lekarom som zase bola na USg vyška sliznice 2 mm.Povedal, že podľa neho to menzes nie je.Mala som uplne priznaky, ako pri menštruacii.Menštruacia bola slaba, dnes je to 6 deň a mam stale jemne krvacanie, skor vytok.CHcela by som sa opytať na tu vyšku sliznice, že či ten pokles svedči o tom, že prišla menštruacia? Pred menzesom sa vyška sliznice znižuje?Može sa dlška menštruacie v prechode aj predlžiť a kolko dni je ešte OK?Ďakujem za odpoveď a prajem všetko dobre do Noveho roka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak máte potvrdenú menopauzu, krvácať ani špiniť by ste už nemali. Ak ste v perimenopauze, 2 mm je normálny nález. Menštruáciou sa vyplaví sliznica maternice a s blížiacou sa ďalšou menštruáciou sa v priebehu cyklu sliznica vplyvom rastu zvyšuje, takže pred menštruáciou je sliznica najvyššia. Vplyvom hormonálnych zmien sa môže dĺžka špinenia predĺžiť, špinenie do 7-8, niekedy aj 10 dní je v norme. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Klimakterium

    , Autor: Iveta

    Pan doktor, som v perimenopauze a trapi ma silne a dlhšie krvacanie,po 3 mesačnom vynechani cyklu, ktore skončilo kyretažou. Vysledok histologie- polypoidna hyúperplazia endometia bez atypii. v tomoto cykle mi lekar nasadil Duphaston, aby mi sliznica maternice nadmerne nenarastla. Lekar mi kazal pouvažovať o operácii, na ktoru nechcem isť, preto hľadam ine riešenie. Chcela som sa opytať, či nie je možne nasdiť HRT liečbu, ktorá by sposobila utlm menštruacie a regres sliznice. Aj duphaston sposobuje regres sliznice?Duphaston mi opäť navodi menštruaciu, no ja by som prijala skor jej ukončenie.Su nejake lieky, ktoré by mi mohli pomocť? ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za istých okolností, by bolo vhodným riešením zavedenie vnútromaternicového telieska, ktoré by spôsobilo útlm rastu sliznice, ako aj krvácania.

  • Klimakterium

    , Autor: Iveta

    Pán doktor, obraciam sa na Vas s mojim problemom, lebo si už neviem rady.MAm 52 rokov a posladne 2 roky sa trapim s častym špinenim a krvacanim.Mala som robenu 3 krat kyretaž Teraz poslednu pred 3 dňami kvoli silnemum krvacaniu s koagulami,, ktore trvalo 10 dni.Bolo to najhoršie krvacanie v mojom živote. Pol roka som už mala hodnoty hormonov, ako v menopauze. ESTR - 74, FSH 58. PROG -0,20 Počas krvacania robeny horm. profil, hodnoty hormonov sa vratili ako do obdovia premenopauzy.ESTR - 388, FSH 17.4, PRIOG - 0,19.Lekar mi vysvetlil, že mam malo progesteronu a nedokaže sa mi kvalitne premeniť sliznica maternice a odlučiť sa.To krvacanie nastalo po 3 mesačnom vynechani menštruacii.Vysledky z kyretaži vyšli v poriadku, posledny ešte neviem. Rozmyšlam o hysterektomii, lebo toho trapenia bolo na mňa už priveľa. Operaciu by som mala mať robenu cez brušnu stenu, kvoli tomu, že mam vysoko maternicu.Pan doktor, chcem Vam poprosiť o radu, ako by ste v takomto pripade postupoval Vy? Je nejaka liečba, ktorá by ma ochranila od takeho silneho krvacania?Ak by som sa rozhodla pre operáciu su tam nejake rizika po operácii? Ako ženy znašaju tuto operáciu? Ešte nikdy som operovana nebola, preto mam z toho veľky strach. Veľmi pekne Vam ďakujem za Vaše cenne rady

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak sa opakovanými kyretážami, ani hormonálnou liečbou nedosiahne očakávaného výsledku, je na mieste rozmýšľať nad odstránením maternice. Je viacero spôsobov, ako sa dá maternica vybrať. Takto sa to však zhodnotiť nedá. Je potrebné vyšetrenie, zhodnotenie všetkých okolností a v neposlednom rade aj výsledok histológie. S každou operáciou idú nejaké riziká. V súčasnosti sú však pomerne zriedkavé, ale samozrejme, vyskytujú sa. Ak sa u Vás jedná o zväčšenú maternicu, ktorá by sa nedala vybrať cez pošvu, musí sa realizovať operácia otvorením brušnej steny. Vyčkajte na výsledok histológie, následne navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás odošle do zdravotníckeho zariadenia, kde by bol operačný výkon realizovaný.

  • Klimakterium

    , Autor: Iveta

    Pan doktor, mam 52 rokov a prechadzam obdobim klimakteria.Menzes mi vynechal na 2 a pol mesiaca.V hormonalnom profile potvrdena menopauza FSH 45. Vyška sliznice maternice pred 2 tyždňami bola 4 mm.Včera som začala mať jemne krvave špinenie.Citim sa ako pred menzesom - citlivé prsia, pobolievanie podbruška a križoch, su to mierne priznaky. Mam to považovať, ako za menzes?Alebo može ešte menštruacia prisť a ma vyška sliznice vplyv na intenzitu krvacania? Myslim tym to, že čim je nižšia sliznica, tym je menšie krvacanie? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemusí zákonite dôjsť ku krvácaniu. Samotná výška sliznice nám síce hovorí aj o fáze cyklu, vo Vašom prípade, vzhľadom k okolnostiam a hladinám hormónov, však už sliznica neporastie. Špinenie si odsledujte. Pri pretrvávaní špinenia alebo v prípade krvácania, rovnako tak v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Klimakterium

    , Autor: Iveta

    Pan doktor, mam 52 rokov a som v obdobi klimakteria. Menzes meška 2 mesiace, vyška sliznice 4 mm. Robil mi aj horm. profil vysledky - FSH 40,3, LS - 36.Mam to brať už ako definitivne skončenie menštruačneho krvacania, alebo sa ešte menzes može objaviť? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podľa hodnôt hormónov ste už v menopauze. Odsledujte si to.

  • Klimakterium

    , Autor: Iveta

    Pan doktor, mam 52 rokov a som v klimakteriu.Menzes mi už vynechava, ale vzhľadom na hormonalnu nerovnovahu a prevahu estrogenu mi bola nasadena polročna liečba Duphastonom. Pri jeho uživani som stale špinila. Poslednu dobu až skoro cely mesiac a v auguste sa to riešilo kyretažou - polypoidne hyperplasticke endometrium bez atypii.Teraz som bez liečby, Posledna menzes 17.9., odvtedy mesiac meška.V deň meškania vyška sliznice bola 6 mm.Po 2 tyždňoch meškania som mala jemny krvavy vytok 3 dni a priznaky ako pri menzese, bolesti podbruška , križov, napätie v prsnikoch.Po kyretaži som mala robeny horm. profil, ktorý už preukazal menopauzu. Estrogen - 100, Progest. -0,20, FSH - 58.Lekar mi povedal, že podľa vyšky sliznice menzes ešte pride. Mam obavy, aby nebol silny a dlhy a aby zase nemusela byť robena kyretaž.. Chcela by som sa opytať, ako je to s tymi poslednymi menštruaciami pred uplnym vynechanim, možu byť silne,alebo naopak slabe? Mohla som to 3 dˇnove špinenie považovať za menzes?PAn doktor, Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, menopauza je posledné menštruačné krvácanie, po ktorom žena nemá aspoň 1 rok menštruáciu. Ste teda ešte v perimenopauze. Krvácanie v perimenopauze môže mať rôzny charakter, čo sa týka intenzity, aj dĺžky krvácania. Nepoznám všetky okolnosti, informácie, či všetky výsledky vyšetrení, preto je tažké sa takto vyjadriť. Duphastonom sa stav nemusí upraviť. Je vhodné porozmýšlať aj o možnosti zavedenia vnútromaternicového telieska, ak boli histologické výsledky po kyretáži v poriadku.