Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hatk

    , Autor: Iba Ja

    Dobrý den, mám 39 rokov a zhruba od marca sa mi kazí cyklus, je nepravidelný a stáva sa mi, že dostanem menzes a nechce mi skončit. Užívala som norethisteron 10 dní,krvácanie zastavil okamžite, avšak cyklus neupravil, další mesiac sa to opakovalo, bola mi robená kyretáž, ale pomohla len na 3 mesiace.Všetky vyšetrenia samozrejme v poriadku, žiadne myomy, polypy, cyto negat. Lekár mi odporúča nasadit hatk. Myslíte, že to pomôže na úpravu cyklu a akú by ste mi predpísal Vy? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte iné ťažkosti, ako iba nepravidelný menštruačný cyklus, užívanie hormonálnej antikoncepcie má svoje opodstatnenie. Na trhu je veľa preparátov hormonálnej antikoncepcie, Váš obvodný gynekológ Vám určite vyberie vhodný preparát.

Podobné otázky

  • Hatk

    , Autor: Iba Ja

    Pán doktor, dal by sa použit taký postup, že momentálne užívam norethisteron kvoli dlhej menzes, po vysadení ma lekár upozornil, že príde krvácanie. Dalo by sa pri tomto krvácaní hned začat brat hatk? Lebo už sa mi to viackrát stalo, že mi nechce menzes skončit, ale už by som to chcela riešit dlhodobo hormonmi, teda nasadením hak.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skôr by som počkal na ďalšiu menštruáciu, ale keďže nepoznám bližšie okolnosti, ťažko sa mi je takto vyjadriť. Odporúčam to konzultovať s Vašim obvodným gynekológom.

  • Hatk na upravu cyklu

    , Autor: Iba Ja

    Dobrý deň, mám 40 r. a začína mi haprovat cyklus, Dr. odporuča nasadit hak na upravu cyklu. Ktorá by bola pre mna najvhodnejšia, aby splnila svoj učel, teda mat pravidelný cyklus a slabšiu a kratšiu menzes? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na trhu je veľa preparátov kombinovanej hormonálnej antikoncepcie. Ak by Vám nevyhovovala antikoncepcia predpísaná Vašim obvodným, je môžné ju vymeniť za iný preparát. Pouvažovať môžete aj o vnútromaternicovom hormonálnom teliesku. Odporúčam porozprávať sa s Vasim obvodným gynekológom.

  • dlhodobé špinenie

    , Autor: Iba Ja

    Dobrý den, mám 39 rokov, menzes mi vždy začínal 1-2 dnovým špinením, ale postupne sa mi to predlžuje na viac dní kým sa spustí menzes, naposledy to už bolo aj 10 dní kým začalo riadne krvácanie. O čo môže íst, ako to riešit? K doktorovi chodím, vyšetrenia v poriadku, žiadne myomy, polypy..doktor tvrdí, že príčina je hormonálna. Navrhuje nasadit hatk. Pomôže to?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, čím sa žena blíži bližšie k menopauze, je cyklus stále viac a viac "chybovejší". Môžu za to hormóny. Ak Vás to obťažuje, hormonálna antikoncepcia by mohla stav upraviť, je to jedna z možností, rovnako tak aj vnútromaternicové teliesko.

  • Hatk

    , Autor: Iba Ja

    Pán doktor, aká je vaša skusenost, ak dostane žena hatk na upravu cyklu kvoli nepr. menzes, ako dlho trvá, kým si telo "zvykne" na hormony a cyklus sa upraví? Dr. mi odporuča hatk na upravu, ale práve toho sa bojím, či to nebude ešte horšie, kým si telo zvykne, kedže som počula, že to môže trvat aj 3 mesiace...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to individuálne u každej ženy. Áno, môže to trvať aj niekoľko mesiacov. Poraďte sa so svojim obvodným gynekológom.

  • nepravidelný cyklus

    , Autor: Iba Ja

    Dobrý deň, v juli budem mat 40 a už sa u mna objavuju nepravidelnosti v cykle cca rok v zmysle, že mi vynechá menzes a potom príde dlhotrvajuca menzes, alebo príde skoro už na 19.den cyklu a nechce skončit a potom zase mešká a tak...užívala som norethisteron, avšak cyklus upravil len na jeden mesiac, bola som aj na kyret, výsledky v poriadku, žiadna atypia, Dr. tvrdí, že je to u mna hormonálna záležitost. Po kyrete asi 3 normálne menzes, potom znova nepravidelnosti.. Ako najvhodnejšie riešenie vidí nasadit hatk na upravu cyklu. Naozaj je to už jediné riešenie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nasadenie hormonálnej antikoncepcie alebo vloženie hormonálneho vnútromaternicového telieska je za daných okolností asi najvhodnejšie riešenie.