Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,697 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Problemy s menstruaciou

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    brala som antikoncepciu 6 rokov, vysadila som ju v marci a menstruacia sa mi dlhsie nedostavila. V maji som bola na vyvolavacej injekcii po ktorej mi prisla menstruacia velmi slaba asi troj dnova. V juli mi prisla menstruacia sama od seba a trvala asi 8 dni. Od vtedy presli uz 4 mesiace a stale nic. Tehotna urcite niesom. Mam aj velke problemy s akne a vaha mi od marca stupla o 11 kg. Antikoncepciu uz nechcem spät. Viete mi poradit co sa da robit? ci mam ist zase na vyvolavaciu injekciu alebo cakat ze sa mi cyklus sam upravi? Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    takéto stavy po vysadení HAK byť môžu, môžte čakať, alebo môžte ísť opäť k lekárovi po injekciu a chodiť nejakú dobu na vyvolávanie
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Problémy s menštruáciou

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mam 16 rokov. Prvý menzes mi prišiel v 14tich chodil rôzne, ale už je to polroka čo jej neprišiel ďalší... Pani gynekologička povedala, že nemôže nič robiť kým nebudem mať prvý pohlavný styk ???? aký názor máte na to Vy. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tomto veku môže byť menštruácia nepravidelná. Ak ste ešte nemali pohlavný styk, vaginálne vyšetrená byť nemôžete. Ak nemáte žiadne ťažkosti, v tomto veku nie je dôvod na hormonálnu liečbu.

  • Menštruacia a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pán doktor,
    Mám problémy s menštruáciou už od svojich 16-ich rokov. Začala som brať najprv hormonálnu lieči, po čase som brala prášky, aby sa mi menštruácia upravila, keď sa mi upravila, prestala som brať lieky, ale opäť som na začiatku. Chodievala som na injekcie, skúšala som aj nové lieky, ale stále to nemám upravené. Už 5 rokov sa liečim. Rada by som sa informovala. Môžem otehotnieť, keď mám takéto problémy s menštruáciou?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, menštruačný a ovulačný cyklus sú dva samostatné cykly, ktoré na seba nadväzujú. Otehotnieť sa dá aj pri nepravidelnom menštruačnom cykle. prvou voľbou na úpravu menštruačného cyklus sa používa Duphaston. Či však bude u Vás stačiť a pomôže upraviť cyklus Vám takto povedať neviem. Snažiť sa otehotnieť môžete aj teraz. Odporúča sa nechránený pohlavný styk 2 - 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem menštruácie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Menštruácia mimo cyklu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň ,už rok mám problémy s menštruáciou ,mávam menštruáciu mimo svojho cyklu ,väčšinou období plodných dní . Podľa dr. Mám všetko poriadku ,dala mi lieky užívam 2x1 estrofem , a 2x1 duphaston . Stane sa ,že jeden mesiac nemám medzi a druhý mesiac mám menštruácii medzi ,niekedy je to len taký hnedy výtok . Idem už aj 6 x na kontrolný ster pretože mi nevychádza ,mi ho nevyhodnotia lebo mám zmiešanú mikroflóru . Viete mi poradiť ? Či mi nechýba nejaký vitamín alebo niečo ? Chcela som užívať Bkomplex ,mohlo by to mať s nejakým vitamínom súvis ? Snažíme sa už aj u druhé dieťa vyše pol roka , aké myslím ,že skrz toto moje mimo krvácanie to nejde . Ďakujem za odpoveď .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, krvácanie, či bolesti v období ovulácie sú pomerne časté, jedná sa o ovulačné krvácanie, či ovulačnú bolesť, ktorá väčšinou trvá iba pár dní, dva, či tri. Ak nemáte žiadne iné ťažkosti, nie je nutné to riešiť. Čo sa týka výteru, neviem sa Vám takto bližšie vyjadriť k "zmiešanej mikroflóre". Na podporu pošvovej mikroflóry si môžete aplikovať vaginálne probiotiká. Pri snažení otehotnieť odporúčam pravidelný nechránený pohlavný styk, aspoň 2 - 3 krát týždenne, počas celého cyklu okrem menštruácie, nie len v čase očakávanej ovulácie.

  • Silná menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pán doktor. Mám 39 rokov. V marci som bola na ockovani Astrou. Od vtedy mám problémy s menštruáciou. Spočiatku krvácanie, následne nonstop špinenie a potom opäť neskutočne silné krvácanie s veľkými zrazeninami. Bola som u svojho obv. gynekológa, najskôr mi predpísal Duphastone na 10 dní. Ukľudnilo sa to a konečne som týždeň nekrvacala ani nešpinila. Po vybratí som začala znova krvácať, 2 dni normálna menštruácia a potom opäť extrémne silná. Pán doktor mi poradil užívať Ascorutin, ale nezlepšílo sa to ani po cca týždni. Teraz je krvacanie bez veľkých zrazenin, ale 1 tampón resp. 1 vložka mi vydrží max 1 - 1,5 hod. Opäť som sa kontaktovala s doktorom a dnes mi predpisal Dicynone tabl. 500 mg 2x 1 denne + naďalej Ascorutin . Myslíte, že to zaberie a po akej dobe? Alebo je namieste už riešiť iný postup, napr. čistenie. Iné ťažkosti okrem krvácania nemám, nebolí ma hlava, nezvracala som, nemám zavrate, len už začínam byť slabšia a unavenejšia. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ťažko sa takto vyjadriť k príčine silného krvácania, keďže nepoznám USG nález, ani ostatné nálezy vyšetrení, či výsledky odberov. Ak nezaberie farmakologická liečba, bude vhodné uvažovať o kyretáži, prípadne hysteroskopii s kyretážou, pri ktorej sa prezrie celá dutina maternice a zistí možná príčina krvácania. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Hormonálna nerovnováha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mám 45 rokov a cca 2 roky mám problémy s menštruáciou. Môj gynekológ tvrdí od začiatku, že je za extrémne silným krvácaním s veľkými krvnými zrazeninami (nie vždy) hormonálna nerovnováha. Brala som už rôzne hormonálne liečby, v lete bola kvôli silnému krvácaniu na kyretaz, zistili mi anemiu. Napriek tomu silné krvácanie sa nezmenilo. Naposledy som brala hormonálnu liečbu, injekcie Agolutin. Po poslednej injekcii som isla doslova vykrvácať, bolesti, kŕče aveľké zrazeniny. Posledná menštruácia trvala 16 dní a na 25 deň prišla zase. Nemala som žiadny myom, ani polypy, cysty. Teraz mi predpísal Norethisteron a Dicynone 2x1 tabletku a železo. Ak liečba nezaberie tak mam ísť na hystereskopiu a už zrejme mi budú musieť vybrať maternicu. Môj gynekológ mi nič bližšie nevysvetlí, nepovie.. V podstate mi nebral ani krv, neurobil hormonálny profil ako je to s menopauzou. Píšem ako laik, lebo bližšie informácie neviem. Je to vážne? Naozaj je nutné vybrať maternicu? Nemusím azda opisovať, aké je to nepríjemné v práci aj doma. Takže sa pomaly zmierujem, že zrejme iná možnosť nie je... Nakoľko to riešim dlho a každý mesiac som s toho zúfalá. Niekedy sú dni kedy ea jeden deň s potrebujem aj balík vloziek a niekedy aj viac... Pri poslednej návšteve som sa pýtala (na rady priateliek) ci by nebola vhodná HAK Mirena. Povedal, že nie nakoľko ta cytologia (histologia) nebola ako by chcel. Úplne som ostala prekvapená a neviem co tým myslel. Ďakujem pekne za odpoveď. Som s toho už nešťastná.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže tiež nepoznám žiadne bližšie informácie, okolnosti, ani výsledky vyšetrení, cytológie, je veľmi ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Hormonálny profil je vhodné realizovať, robí sa to pomerne štandardne, môže sa totiž jednať o dysfunkčné krvácanie. Ak je však krvácanie natoľko intenzívne a nereaguje na liečbu, určite je na mieste vykonať hemostatickú kyretáž a realizovať hysteroskopiu a pozrieť sa do dutiny maternice. Dôležitý je aj výsledok biopsie z odobratých vzoriek. Pri pretrvávaní silných krvácaní aj po zákroku nie je vylúčené, že jedinou možnosťou bude maternicu vybrať. Takto sa však ozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť.