Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,684 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Problémy s menštruáciou

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mam 16 rokov. Prvý menzes mi prišiel v 14tich chodil rôzne, ale už je to polroka čo jej neprišiel ďalší... Pani gynekologička povedala, že nemôže nič robiť kým nebudem mať prvý pohlavný styk ???? aký názor máte na to Vy. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tomto veku môže byť menštruácia nepravidelná. Ak ste ešte nemali pohlavný styk, vaginálne vyšetrená byť nemôžete. Ak nemáte žiadne ťažkosti, v tomto veku nie je dôvod na hormonálnu liečbu.

Podobné otázky

  • Menštruacia a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pán doktor,
    Mám problémy s menštruáciou už od svojich 16-ich rokov. Začala som brať najprv hormonálnu lieči, po čase som brala prášky, aby sa mi menštruácia upravila, keď sa mi upravila, prestala som brať lieky, ale opäť som na začiatku. Chodievala som na injekcie, skúšala som aj nové lieky, ale stále to nemám upravené. Už 5 rokov sa liečim. Rada by som sa informovala. Môžem otehotnieť, keď mám takéto problémy s menštruáciou?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, menštruačný a ovulačný cyklus sú dva samostatné cykly, ktoré na seba nadväzujú. Otehotnieť sa dá aj pri nepravidelnom menštruačnom cykle. prvou voľbou na úpravu menštruačného cyklus sa používa Duphaston. Či však bude u Vás stačiť a pomôže upraviť cyklus Vám takto povedať neviem. Snažiť sa otehotnieť môžete aj teraz. Odporúča sa nechránený pohlavný styk 2 - 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem menštruácie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Menštruácia mimo cyklu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň ,už rok mám problémy s menštruáciou ,mávam menštruáciu mimo svojho cyklu ,väčšinou období plodných dní . Podľa dr. Mám všetko poriadku ,dala mi lieky užívam 2x1 estrofem , a 2x1 duphaston . Stane sa ,že jeden mesiac nemám medzi a druhý mesiac mám menštruácii medzi ,niekedy je to len taký hnedy výtok . Idem už aj 6 x na kontrolný ster pretože mi nevychádza ,mi ho nevyhodnotia lebo mám zmiešanú mikroflóru . Viete mi poradiť ? Či mi nechýba nejaký vitamín alebo niečo ? Chcela som užívať Bkomplex ,mohlo by to mať s nejakým vitamínom súvis ? Snažíme sa už aj u druhé dieťa vyše pol roka , aké myslím ,že skrz toto moje mimo krvácanie to nejde . Ďakujem za odpoveď .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, krvácanie, či bolesti v období ovulácie sú pomerne časté, jedná sa o ovulačné krvácanie, či ovulačnú bolesť, ktorá väčšinou trvá iba pár dní, dva, či tri. Ak nemáte žiadne iné ťažkosti, nie je nutné to riešiť. Čo sa týka výteru, neviem sa Vám takto bližšie vyjadriť k "zmiešanej mikroflóre". Na podporu pošvovej mikroflóry si môžete aplikovať vaginálne probiotiká. Pri snažení otehotnieť odporúčam pravidelný nechránený pohlavný styk, aspoň 2 - 3 krát týždenne, počas celého cyklu okrem menštruácie, nie len v čase očakávanej ovulácie.

  • Menštruačný cyklus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím Vás chcela som sa opýtať.
    Mám problémy s menštruáciou nemávam ju pravidelne, ale keď príde je veľmi slabá a trvá maximálne tri dni a farba nie je červenej ale hnedočervenej farby. Keď som bola u svojho gynekológa povedal mi že je všetko v poriadku iba že mám hrubšie vaječníky a to mi robil iba sono a problémy s menštruáciou riešil injekciami a pritom mi moc nezaberali na ďalší mesiac som to mala také isté. S priateľom by sme chceli bábätko, ale v takomto prípade sa to asi ani nedá a už som zúfalá. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, krátka a slabá menštruácia nie je dôvodom nevedieť otehotnieť. Dôležité sú iné parametre. Pri snažení sa otehotnieť odporúčam pravidelný nechránený pohlavný styk (2 - 3x týždenne). Užívať môžete kyselinu listovú. Ak sa Vám nepodarí otehotnieť do 4 - 6 mesiacov, navštívte vášho obvodného gynekológa.

  • Dobry den

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor.Chcem sa spytat ci by zrasty v maternici alebo vo vajcovodoch mohli sposobit vynechanie menstruacie?
    Minuly rok v novembri som bola na kyretazi a od vtedy mavam menstruaciu sice pravidelnu(28-31dc), ale slabsiu ako som mavala.Jeden mesiac aj s krvou a dalsi napr len take spinenie do hneda.V aprili som mala iba take 1,2 x spinenie po utreti, moj dr pichol vyvolavacku. Myslela som ze to moze byt sposobene prilis nizkou sliznicou ale na sone(robil mi aj 3/4D sono) bolo vsetko ok...Stale premyslam nad tymi zrastami aj ked dr vravel ze to na to nevyzera..Nemavam ziadne bolesti ani ine problemy...Tento mesiac mi menstruacia opat neprisla..Akurat v den terminu ms som mala po milovani na papieri uplne slabunko naruzovely vytok,odvtedy nic.Tehot.test som skusala este pred terminom ms na 25 dc ,bol negativny.Ja uz neviem kde moze byt problem.Mam 33 rokov a nikdy som problemy s menstruaciou nemala.O ake vysetrenia mam poziadat svojho gynekologa ?Dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte pravidelný menštruačný cyklus, ale v niektoré mesiace je menštruačné krvácanie slabšie, ešte to neznamená, že sa niečo deje. Ak nemáte iné ťažkosti. odsledujte si to. Čo sa týka spomínaných zrastov, k tomu sa neviem objektívne vyjadriť, keďže neviem povedať, o čo sa jedná, nepoznám výsledky vyšetrení ani všetky okolnosti. Odporúčam pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Dlhá menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer. Chcela by som sa informovať alebo poprosiť o radu v minulosti som mala problémy s menštruáciou krvácala som viac ako 6 dni a vylučovala som s tela zrazeninu bola som u svojho gynekológa raz som bola na čistenie a druhy krát som dostala lieky asi cca po trištvrte roku mam problémy zas ale iné pred menštruáciou aj 2-3 dni špiním potom mam menštruáciu aj 12 dni niekedy aj viac ale takú normálnu a po menštruácii opäť niekoľko dni špiním neviem si dať rady bolesti nemám a dá sa to zvládnuť ale je to neprijemne že pomaly pol mesiaca mam vložku môj gynekológ je dosť nepríjemný preto nemám moc odvahu ísť na vyšetrenie :( :-/ Ďakujem za pomoc

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    postup v tejto situácii je rôzny podľa okolností a podľa toho či sa chcete teraz snažiť o dieťatko alebo nie. Ak nie je najjednoduchším a najúčinnejším riešením nasadenie antikoncepcie. Ak sa však teraz chcete pokúsiť o dieťatko je nutné komplexné vyšetrenie.