Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,252 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • slabé krvácanie

    , Autor: lenka2608

    Dobrý deň, mám taký problém s manželom túžime po bábätku. Mávam nepravidelnú menštruáciu. Meštruáciu som mala dostať 14.júna ale dostala som ju včera teda 17.júna ale mám ju niejakú inu, slabú a je taká hnedá vôbec nemám také intezívne krvácanie ako vždy pri menštruácii, ale bolesti mám presne také isté ako vždy pri menštruácii .Chcem sa spýtať prosím Vás či si mám spraviť tehotenský test alebo mám počkať kým mi skonči menštruácia...mám strach ak som tehotná či si môžem dať lieky proti bolesti alebo radšej nie! Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    kľudne si urobte tehoetnský test, mohlo však ísť len o anovulačný cyklus pretio je menštruácia slabšia a kratšia.

Podobné otázky

  • Kyretaz

    , Autor: Bukinka

    Dobrý deň 17.02. mi bola robená kyretaz,koly 5 týždňovému krvácaniu , hystologia -endometrioza bez atopii.Ze vraj budem mať slabé krvácanie,- no ja mám naďalej veľmi silné, menštruácia mi prišla na 6 týždeň po kyretazi ( silné kŕče,silné krvácanie, slabosť,oodpadavanie,pocit na vracanie,tak ako dlhé roky,každý mesiac,akoby pôrod)" denne miniem7-8 vložky,a to som každú chvíľu na wc,,dá sa mi pomôcť? ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, určite sa Vám dá pomôcť. Ak boli výsledky histologického vyšetrenia v poriadku, dá sa u Vás uvažovať o termoablácii endometria (spálení sliznice dutiny maternice), či zavedení vnútromaternicového telieska, prípadne nasadení hormonálnej antikoncepcie. Keďže však nepoznám všetky výsledky vyšetrení, nálezy, informácie ani okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorých v prípade pretrvávania ťažkostí alebo nejasností navštívte.

  • Antikoncepcia a menštruácia

    , Autor: MonikaNem

    Dobrý deň,

    už niečo vyše roka beriem antikoncepciu Belara kvôli problémom s polycystickými vaječníkmi. Všetko bolo v poriadku, upravil sa mi cyklus a menštruáciu som dostala vždy na tretí deň od doužívanie blistra a trvala mi zhruba 4-5 dní. Pred troma mesiacmi pred príchodom cyklu mi však začalo špinenie a veľmi slabá menštruácia ešte pred doužívaním tabletiek, čo som však pripisovala tomu, že som tabletky ten mesiac brala menej zodpovedne ako som zvykla, hoci každý deň, no nie presne na čas. Ďalši mesiac sa zopakoval rovnaký scenár, čo mohlo zasa byť spôsobené užívaním tabletiek nie presne na čas a taktiež chorobou. Po doužívaní blistra som stále mala len veľmi slabé krvácanie a tak som sa trochu bála, či nie som tehotná. To som však takmer ihneď zavrhla, keďže s priateľom, hoci máme pravidelný nechránený pohlavný styk, nikdy sa nespravil dovnútra aj napriek tomu, že užívam antikoncepciu. Ďalší mesiac som si dala veľký pozor aby som tabletky brala opäť ako som zvykla a teda každý deň vždy v daný čas na minútu presne. Menštruácia prišla ako som bola zvyknutá na tretí deň od doužívania blistra a trvala 4 dni. Žiadne špinenie predtým. Tento mesiac som pokračovala v pravidelnom a veľmi veľmi zodpovednom braní tabletiek, no špinenie spolu s meštruáciou prišli o týždeň skôr, ešte počas užívania tabletiek (mala som ich v blistri ešte 5). Blister som dobrala tak ako som mala ale neviem, prečo sa to deje a čím by takéto niečo mohlo byť spôsobené. Nemôžem momentálne navštíviť lekára, preto sa obraciam na Vás s prosbou, či by ste mi vedeli poradiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, či slabé krvácanie sa aj napriek pravidelnému a správnemu užívaniu tabliet hormonálnej antikoncepcie môže vyskytovať. Príčin môže byť viacero. Je možné, že Vám už nestačí množstvo alebo nevyhovuje zloženie hormónov obsahujúce preparát hormonálnej antikoncepcie, ktorý momentálne užívate a bude potrebné zmeniť preparát hormonálnej antikoncepcie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená a môžete praktizovať pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí bude potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Špinenie

    , Autor: Nicoletas

    Dobrý deň. Dneska som zbadala že mám zafarbený výtok také skoro až špinenie a trošku krv ale len taká bodka. Mám 4 dni pred 7 dňovou pauzou v antikoncepcii Daylla. Beriem ju pravidelne už 2 roky. Minulý cyklus som však mala problémy a brala som 3-dnove ATB kvôli chorobe, potom som zobrala núdzovú antikoncepciu a začiatkom novembra som mala črevnú virózu. Všetko sa to však udialo v minulom cykle, čiže pred poslednou menštruáciou. Potom som brala antikoncepciu opäť pravidelne a nemala by mať znížený účinok. Kvôli čomu môže byť tento stav aký mám teraz? Môže to byť ešte nejak dôsledok toho minuleho cyklu alebo je to v rámci PMS? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin spomínaného špinenia môže byť viac. Teoreticky aj prakticky všetko z Vami spomínaného môže byť príčinou. Treba tiež povedať, že nie je ničím výnimočným, že aj napriek pravidelnému a správnemu užívaniu tabliet hormonálnej antikoncepcie sa môže vyskytovať špinenie, ako aj slabé krvácanie. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie, realizujte si sedemdňovú pauzu podľa plánu a následne pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie nového blistra.

  • Antikoncepcia a špinenie

    , Autor: Cakambabatko

    Dobrý deň, mam 21 rokov, som 8 mesiacov po pôrode a začala som užívať antikoncepciu drovelis. Užívam ju momentálne 16.deň a posledné dva dni mám špinenie, výtok s prímesou krvi. Môže to byt spôsobené antikoncepciou? Nemám žiadne bolesti ani ťažkosti. S gynekológom sme sa dohodli, že po troch mesiacoch prídem na konzultáciu, či mi antikoncepcia sadla. Neviem, či počkať s tým až na tu konzultáciu alebo sa kvôli tomu špineniu objednať na vyšetrenie. Ďakujem za odpoveď, pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, či slabé krvácanie je aj napriek pravidelnému a správnemu užívaniu tabliet hormonálnej antikoncepcie, najmä v začiatkoch jej užívania, pomerne časté. Organizmus si musí na pravidelné dávky hormónov zvyknúť. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Menštruácia po pôrode

    , Autor: ZuziMel

    Dobrý deň prajem.

    Chcela by som sa spýtať ako je to s menštruáciou po pôrode. Rodila som 19.7. (bol to môj druhý pôrod) a čistila som sa skoro 5 týždňov. 3 týždne od pôrodu zo mňa vyšli po 2x väčšie zrazeniny akoby kusy sliznice. Viackrát sa to nezopakovalo a krvácanie slablo.

    Začiatkom septembra (1.9. do 6.9) som mala slabé krvácanie, ktoré trvalo týždeň pričom mi stačilo použiť intimku. Takéto slabé krvácanie sa objavilo aj 20. a 21. Včera (28.9.) opäť to isté a trvá to i dnes. Mám pocit akoby sa mi mala spustiť menštruácia len akoby sa jej nechcelo. Na kontrole po šestonedelí som ešte nebola, pretože čakám kým prestane takéto krvácanie.

    Môžu hormóny za takéto občasné krvácanie v jednom mesiaci? Ešte dodám že som kojila asi mesiac.

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže sa jednať o počínajúcu menštruáciu, ako aj obnovovanie ovulácie. Druhé spomínané špinenie mohlo byť ovulačné. Po pôrode, bez ohľadu na kojenie, môže byť, a aj často je, menštruačný cyklus nepravidelný, ako aj intenzita špinenia, či krvácania môže byť rôzna. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.