Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,684 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Duphaston

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som poprosit o radu. V aprili som dostala menstruaciu, ktoru mavam inak pravidelne a trva 5 dni, ale tato bola spociatku velmi slaba a ked trvala 11. den navstivila som moju doktorku a ta mi predpisala Duphaston, aby som ho brala 10 dni a po dvoch dnoch mi krvacanie skoncilo. Absolvovala som aj usg s tym, ze vsetko je v poriadku. Sucasne mi pani doktorka predpisala Duphaston aj na dalsie dva mesiace (snazim sa otehotniet uz vyse pol roka), vzdy od 16. do 25. dna cyklu s tym, ze teraz som ho mala zacat brat 30.5. No ja som zacala vcera krvacat v 13. den cyklu a nie som si ista ako brat ten Duphaston, teda ci mam pockat do 16. dna cyklu. Sacasne som teraz chora uz viac ako tyzden a 3 dni uzivam Augmentin na virozu. Moze sa brat Augmentin a Duphaston sucasne? Je taketo krvacanie normalne? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak je krvácanie pomerne slabé a nezosilňuje sa je možné, že ide o ovulačné krvácanie a ustane spontánne. V tomto prípade začnite užívať Duphaston až od 16 dňa cyklu. Ak je krvácanie ako menštruácia začnite užívať Duphaston hneď. Následne by bolo vhodné vyštrenie hormónov z krvi a terapia podľa výsledku.

Podobné otázky

  • Anonym

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, od februára beriem duphaston na úpravu cyklu, periódy od kedy som ich začala užívať dostavili sa mi presne na čas ale v auguste som vynechala. Teda 4.9.2024 som ich mala užiť do 13.9.2024 a perióda sa mi mala dostaviť na 28 cyklus teda toho 18.9. Mala som aj priznaky že sa mi majú dostaviť bolelo ma v podbrušku aj križe ale nič sa nestalo. A dneska 28.9.2024 som si urobila tehotensky test pretože počas ovulácie aj cez plodne dni sme mali s partnerom pohlavný styk ale tehotensky test mi vyšiel negatívny neviem či sa nemohlo stať źe som vynechala tabletky a preto sa nedostavili alebo že skoro by som urobila tehotensky test. Ďakujem krásne za pomoc a odpoveď :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin vynechania menštruácie môže byť viacero. Ak ste vynechali Duphaston, môže to byť aj tým. Za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Tehotenský test však má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne negatívny. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • PCOS - spinenie a krvacanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,

    rada by som požiadala o radu, lebo už som popravde zufala a neviem čo robiť. V januári 2023 mi diagnostikovali PCOS. Tri roky predtým som bola diagnostickej laparoskopii s hysteroskopiou, lebo mám uterus bicornis a v tej dobe mi bolo povedané, že mám všetko v poriadku, som plodná a nemala som ešte jedinú cystu. Po tomto zákroku mi odporučili nasadiť HAK, keďže som hneď nechcela otehotnieť a zacal môj “boj”. Za dva roky mi boli nasadené tri druhý HAK, dve mi nevedeli udrzat cyklus (krvacala som vzdy v strede cyklu a z poslednej som bola príšerne migrény, ktoré som nikdy predtým nemala. Tak som sa dohodla s lekárkou, ze vysadím a už nechcem brat žiadnu HAK. Odvtedy som mala nonstop problémy s krvácaním, viac som v priebehu mesiaca krvacala ako nekrvacala a to aj mimo menštruácie, ktorú mávam extrémne silnú. Doktorka mi jednorazovo nasadila Duphaston a nepomohlo a nevedela si s tým poradit. Zmenila som lekárku a tam mi hneď diagnostikovali na základe vyšetrení a hormonálnej profilu PCOS a nasadili Duphaston dlhodobo, pretože ja som mala krvácanie typu - menstruacia 10-13 dni, dva dni bez, den krvácanie, den bez, potom 5 dni krvácanie, striedačka so spinenim atd. Pri duphastone sa to mierne upravilo, ale menstruacia bola ešte viac neznesiteľná - nevedela som normálne fungovať v práci, nadmerne krvácanie, mdloby, vracanie. Vysadila som duphaston a skúšam prirodzenú liečbu - každé ráno pijem alchemilkovy caj a každý vecer uzivam pupalku dvojročnú s vitamínom E + 3 kvapky gynexu. Mierne mi to pomohlo na menštruáciu a uzivam teraz aulin od bolesti tak den, dva. Priebeh menštruácie je lepší, ale aj tak mam aj týždeň pred menštruáciou spinenie, menštruáciu napríklad teraz už 12ty den, potom mi to na pár dni, max týždeň a pól prejde a znova spinenie. Nedokážem mat ani pohlavný styk, lebo mi to automaticky spúšťa spinenie. Ja som už vážne zufala, zatiaľ najlepsi stav mi urobili bylinky, lebo je to najlepšia fáza v ktorej som, ale beriem ich už 6 mesiacov a stále to nie je ani blizko normálneho cyklu. Prosím, neviete mi poradit, davam si pozor aby som všetko poctivo si davala načas. Lekárka mi povedala, ze potom jedine HAK alebo ten Duphaston znova, ale ani s jedným nemám dobrú skusenost. Naozaj nie je ina cesta? Alebo čo by som ešte vedela spravit sama aby sa to zlepšilo?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže je menštruačný a ovulačný cyklus založený na princípe striedania hladín hormónov, inak, ako hormónmi sa to úplne upraviť nedá. Ak nemáte dobre skúsenosti s tabletkovou formou hormonálnej antikoncepcie, dá sa ešte vyskúšať vaginálny hormonálny antikoncepčný krúžok, prípadne, ak ešte niekoľko rokov neplánujete otehotnieť, dá sa uvažovať aj o zavedení hormonálneho vnútromaternicového telieska. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, vek, výsledky vyšetrení, nálezy, či okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Skorá menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, môj gynekológ mi predpísal Duphaston 2x1 na podporu otehotnenia od 11. do 25. DC ale ja som užila 5 tabletiek a po prečítaní vedľajších účinkov som sa zľakla a prestala ich brať.
    Dostala som menzes na 18. DC a teda moja otázka znie či je to menzes z dôsledku užívania Duphastonu alebo len mimo menštruačné špinenie?
    Dnes druhý deň ale intenzita je slabšia ako menzes.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin krvácania môže byť viacero vzhľadom na užívanie Duphastonu. Môže sa jednať iba o ovulačné špinenie, ktoré väčšinou trvá 2 až 3 dni. Odsledujte si to. Do budúcna si pred začatím užívania hormonálnej liečby prečítajte príbalový leták a nie až počas liečby. Vyhnete sa tým zbytočným nepríjemnostiam. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Duphaston

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, moj gynekolog mi predpisal duphaston 2 balenia, kvôli mojmu menstruacnemu cyklu, ktory mam dlhy len 20 dní. Predtým ako mi ho predpísal ma vyšetril, maternica aj vaječníky sú v poriadku, ovuláciu mám. Avšak nespravil mi odber krvi ani hormonálny profil, je to v poriadku? Či je potrebne pred zacatim uzivanim tohto lieku spravit aj hormonalny profil? Obavam sa moznych vedlajsich ucinkov ako priberanie alebo vyrazky, je to pri tomto lieku mozne?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Duphaston sa štandardne používa ako prvá voľba na úpravu menštruačného cyklu. Záleží však od okolností, niekedy je vhodnejšie nasadiť hormonálnu antikoncepciu. Keďže menštruačný, ako aj ovulačný cyklus je riadený hormónmi, ak chceme menštruačný cyklus upraviť, inak, ako nasadením hormonálnej liečby to nejde. Záleží veľmi od toho, či plánujete v dohľadnej dobe otehotnieť, teda či sa snažíte alebo potrebujete iba upraviť menštruačný cyklus. V závislosti od toho sa aj realizujú potrebné vyšetrenia a podľa toho sa nasadzuje a vyberá liečba. Samozrejme, každý preparát môže spôsobovať vedľajšie alebo nežiadúce účinky. U každej ženy je to však individuálne. Keďže nepoznám bližšie informácie a okolnosti, ako ani nálezy a výsledky vyšetrení, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého v prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte.

  • Duphaston

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Gynekologička mi na zaklade krvného obrazu v piatok predpisala Duphaston pretože mi meškala menštruácia 14 dní čo predtým nebolo vôbec zvykom, vraj mam jeden hormón nižši ako druhý a po 10 dňoch( od 10.3-20.3) by som mala dostať menštruaciu a obnoviť cyklus. Avšak menštruacia prišla sama v sobotu bez liekov. Mam začat liečbu aj tak či nie? Pretože v príbalovom letáku pišu že treba brať liek až od 11 dňa cyklu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa Vám menštruácia spustila sama, hoci s meškaním, môžete, ale aj nemusíte začať s liečbou. Nepoznám žiadne konkrétne výsledky hormonálneho profilu a neviem tiež, ako ste sa dohodli s Vašim obvodným gynekológom. Odporúčam kontaktovať jeho a dohodnúť sa na ďalšom postupe.