Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,105 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Mimo cyklu

    , Autor: eny

    Dobrý deň, prosím Vás potrebovala by som poradiť. Mám 22 rokov, som bezdetná a už cca rok mám gynekologické problémy. Posledný menzes som mala 14. apríla 2013 a skončil 20. apríla 2013 - dnes ráno som začala špiniť /sem tam aj s prímesou krvi/ - hneď ráno som išla ku svojmu gynekológovi ktorý ma vyšetril a urobil aj sono / povedal, že je všetko v poriadku aj s maternicou aj vaječníkmi a graviditu nepotvrdil/ a pýtala som sa či to teda vyzerá na menzes a povedal že nie. Nikdy predtým som nekrvácala ani nešpinila mimo cyklu. Viete mi poradiť čím je to zapríčinené alebo aký problém to môže byť ? Môže prísť MS ale špinenie prestane? Za Vašu odpoveď Vám vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    bez vyšetrenia sa dá k tomu vyjadriť len veľmi ťažko, ale veľmi pravdepodobne ide o špinenie v čase ovulácie, ktoré sa niekedy počas cyklu ženy vyskytne. Potvrdilo by to ale až vyšetrenie hladiny hormónov, bez tohto vyšetrenia je to len dohad. Ak predpokladám správne, špinenie by malo ustať.

Podobné otázky

  • Krvácanie mimo cyklus

    , Autor: Natalkaaa

    Dobrý večer prajem, prepáčte že vás vyrušujem, chcem sa opýtať. Tretí deň beriem ATB ( betaklav) 500mg 3 krát denne. Všimla som si že mám krvavý výtok zo začiatku to bolo hnedé špinenie a dnes to už bol taký krvavý výtok. Predpokladám že tým že to začalo s užívam ATB tak je to spôsobené tým aspoň to je môj predpoklad. Ale rada by som poznala názor odborníka či pri užívaní ATB môžu byt prítomné takéto krvavé výtoky. Súčasne beriem aj HAK značky Karhlieght a menštruáciu by som mala dostať za 10 dní. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, užívanie spomínaných antibiotík má vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Nevylučujem, že to spôsobilo špinenie, či krvácanie. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie a počas užívania antibiotík, ako aj ešte aspoň 7 dní po ich doužívaní používajte aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm).

  • Častá menštruácia

    , Autor: Scully

    Dobrý deň, mám 44 rokov a od 38 rokov sa mi skrátil menštruačný cyklus z 30-35 dní na 24 dní. Krvácam 8 dní, z toho 3 dní silnejšie, ostatné dni slabšie. Odkedy mám takýto cyklus, som anemická a musím užívať železo. Pred 4 rokmi mi diagnostikovali dermoidnú cystu na pravom vaječníku, mala som na operáciu už dva termíny, jeden bol zrušený z dôvodu pandémie (2020) a druhý pre moje ochorenie na Covid (v roku 2022),ďalší termín na operáciu som nedostala. Môj gynekológ sa vyjadril, že nie je potrebná nakoľko cysta nerastie a onkomarkery mi už klesli a cystu len sleduje. Na poslednej kontrole (sept. 2023)mi zistil aj 2cm intramurálny myóm. Keď som ho žiadala, aby mi predpísal nejakú liečbu na úpravu cyklu, navrhol mi odstránenie maternice a vaječníka s cystou. Po Utrogestane som krvácala aj mimo cyklu, krvácanie ustalo až po vysadení liekov. Vzhľadom na toto mi povedal, že iné riešenie môjho stavu nie je. Je to naozaj tak, neexistujú iné lieky na úpravu cyklu? Maternicu si nechcem dať odstrániť. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na úpravu menstruačného cyklu sa často využívajú preparáty hormonálnej antikoncepcie, ktoré Vám gynekológ nenavrhol, predpokladám vzhľadom k anémii. 24 dňový cyklus nie je až tak krátky. Ak však máte silné krvácanie, ktoré Vás anemizuje, je vhodné pouvažovať napríklad o termoablácii endometria, teda spálení sliznice dutiny maternice vrámci chirurgického zákroku. Nepoznám vsak žiadne bližšie výsledky vyšetrení, nalezov a všetky potrebné informácie a okolnosti, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak by ani tento zákrok nepripadal do úvahy a naďalej budete silno krvácať, naozaj radikálnym a definitívnym riešením je odstránenie maternice. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne vie odoslať na konziliárne vyšetrenie do nemocničného zariadenia.

  • Špinenie počas dojčenia

    , Autor: Ninaninanina

    Dobrý deň, som dva mesiace aj tyždeň po pôrode a hneď po šestonedelí som dostala veľmi silnú menštruáciu ktorá trvala 12 dní. Potom prestala a za pár dní sa objavil ružový výtok a špinenie a vlastne odvtedy je to stále tak...pár dní špiním potom deň pauza potom opäť ružový výtok. Na kontrole mi doktor povedal že maternica je pekne vyčistená, sliznica nízka a vraj je to krvácanie mimo cyklu hormonálneho pôvodu z dojčenia a kým dojčím nedá sa s tým nič robiť. Moje dieťa má však len dva mesiace a nechcem ho kvôli tomu prestať dojčiť a tak by som rada počula ešte aj Váš názor či je toto bežné alebo normálne a či to prestane.. bojím sa anémie alebo že by to mohlo byť niečo vážnejšie. Ešte asi spomeniem, že keď je to špinenie silnejšie alebo aj počas tej menštruácie som mala málo mlieka a babatko z toho bolo nervózne. Antikoncepciu neužívam

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, nie je to nič nezvyčajné, počas obdobia kojenia môže byť menštruačný cyklus nepravidelný, ako aj intenzita špinenia, či krvácania môže byť rôzna. Za úvahu stojí vyskúšať jednozložkovú, čisto gestagénovú antikoncepciu, ktorú môžete užívať aj počas kojenia. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Krvácanie mimo menštruácie

    , Autor: Bambulik

    Dobrý deň pán doktor,
    Mám 36 rokov, po pôrode sa mi skrátil cyklus na 23 dní (rodila som minulý rok v Marci). Posledné 3 menštruácie boli dosť zvláštne, krvácanie bolo veľmi silné, krv skôr hnedá až čierna so zrazeninami. Pár dní po menštruácii (2-4 dni) som opäť krvácala. Už menej ako počas menštruácie, trvalo to tak 2-3 dni. Minulý mesiac sprevádzala krvácanie mimo cyklu aj bolesť v podbrušku. Krvácanie bolo silnejšie, krv hnedá s veľkými zrazeninami. Bola som na vyšetrení u svojej gynekologičky, ktorá skonštatovala, že šlo pravdepodobne o biochemické tehotenstvo, ale že sa to vyčistilo samé a maternica je úplne čistá.
    Poslednú menštruáciu som mala 22.2. a predvčerom som začala znova krvácať. Ráno som mala bolesť vpravo v podbrušku, ako pri ovulácii a na obed som začala krvácať. Krv je červená, občas zrazená. Krvácanie je slabšie ako pri menštruácii, avšak stále dosť intenzívne.
    Viete mi prosím poradiť, čo by za tým mohlo byť? Moja gynekologička je momentálne na dovolenke. Ovulačné krvácanie som nikdy nemala. Alebo môže byť tento cyklus ešte ovplyvnený biochemickým tehotenstvom?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin krvácania, či špinenia môže byť viacero. Neviem, na základe čoho Vám bolo povedané, že sa jedná o biochemické tehotenstvo, či bolo realizované vyšetrenie beta HCG, či sa sleduje jeho dynamika, prípadne pokles až do negatívnych hodnôt. Ovulačné špinenie tiež prichádza do úvahy, prejavuje sa väčšinou v strede cyklu v období ovulácie hnedým špinením, no môže dôjsť aj ku zakrvácaniu, ako aj bolestiam v podbrušku. Nepoznám však nález, ani USG, ani výsledky realizovaných vyšetrení a všetky potrebné informácie a okolnosti, preto je ťažké sa takto objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí je potrebné realizovať gynekologické vyšetrenie a na základe vyšetrení sa určí príčina ťažkostí a stanoví sa ďalší postup..

  • Odpoved

    , Autor: Kludna

    Dobrý deň.pytali ste sa koľko mám rokov..mám 33rokov a zatiaľ som nemala to šťastie mať dieta ,ale chcela by som,no nejako sa nedari..pri týchto ťažkostiach si to donosenie dieťaťa neviem ani predstavi,som na tbl od bolesti,som aj reumatologička .bola som odoslaná do nemocnice na vyšetrenie k primarovi..ten sa vyjadril o zmene gynekológa,len je to problém,moc na výber tu nieje..endometrióza -mám 4male ložiská a vajíčkovody mám čisté.len sa mi stále tvoria cysty no našťastie vždy prasknú..nemôžem kôli nej krvácať?doktor sa vyjadril že mám žlté telieska,tak prečo niesom tehotná..trápi ma to ,nakoľko sa stále s manželom hádame, lebo nemáme deti.prosim vás predpísal mi lekár utrogestan 1rano a 2 večer kôli krvácaniu mimo cyklu no by som povedala že má brucho nohy a kríže bolia viac, ako keď som to nebrala.je to len 3.den čo to beriem a začala som aj tak krvácať.som už zúfalá,vždy keď prídem ku gynekológovi s krvácaním vždy mám vystielku maternice vyššiu,krvacam a že mám otehotnieť.ja by som aj rada,ale sama si asi ťažko pomôžem????..prosím o pomoc.dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa už dlhodobejšie snažíte otehotnieť a aj napriek pravidelnému nechránenému pohlavnému styku sa Vám otehotnieť nedarí, za opísaných okolností ste adeptom na návštevu centra asistovanej reprodukcie, kde by Vám aj s partnerom realizovali vstupné vyšetrenia a na základe toho určili ďalší postup. Dôležité je vyšetrenie hormonálneho profilu, aj vyšetrenie AMH, či u Vás dochádza k ovulácii a či máte zásobu vajíčok, ktoré sa môžu pri ovulácii uvoľniť. Ak Vám predpísaný Utrogestan nebude vyhovovať a bude Vám spôsobovať ťažkosti, bude potrebné ho vysadiť. Na liečbu endometriózy je najlepšie tehotenstvo. Ak to neide spontánne, v dnešnej dobe existujú možnosti, ako tomu pomôcť. Na Slovensku je viacero centier asistovanej reprodukcie. Za návštevu, konzultáciu a vstupné vyšetrenie nič nedáte a ak tehotenstvo myslíte vážne, nemá zmysel strácať čas.